Бизнесът иска нови избори и стабилност

blackout8

Well-Known Member
Организацията на най-големите работодатели в България - КРИБ, се обяви срещу кабинета "Орешарски" и поиска предсрочни избори и стабилност. Позицията им се подкрепя и от предприемачи извън тяхната асоциация, както и от финансови анализатори.

Алтернативата е една

"Ситуацията в момента ни оставя една-единствена алтернатива - да дадем възможност на истински активните български граждани да излъчат нов парламент в едни нови, демократични и честни избори. Без отлагане", се казва в декларацията на КРИБ. В организацията членуват компании, които поддържат над 800 хил. работни места. В общата им позиция се посочва, че откакто встъпи в длъжност на 29 май т.г. (преди двадесет дни), кабинетът "Орешарски", както и парламентът се занимават единствено и само със силовите структури на държавата, докато икономиката е оставена на заден план.

"След погазването на всички правила и процедури за избиране на ръководител на най-висшата инстанция на националната сигурност ние проявяваме разбиране за мотивите, продиктували навременната и бърза реакция на президента на Република България. Подкрепяме също така и справедливите искания на протестиращите наши сънародници на площадите на страната ни. Много от тях са и работодатели като нас или наши служители. И не очакваме тези протести да спрат в обозримо бъдеще", отбелязват от КРИБ.
От работодателската организация подчертават, че те не са политическа партия, но като най-голямата работодателска организация не могат да допуснат предприемането на политически действия, които да доведат икономиката на България до колапс.

Несигурността убива

Отлагане на поръчки и инвестиции, задълбочаване на кризата, спад в потреблението, несигурност — това са проблемите, с които се сблъскват предприемачите в България заради политическата нестабилност. Настроенията в бизнеса не са лоши от вчера или от сегашните протести — представителите на компаниите, които потърсихме за коментар по последните събития, споделиха, че започналите преди повече от година икономически трудности се задълбочават още повече от януари насам, а трусовете в управлението на държавата вече сериозно пречат на работата им.

Като цяло предприемачите подкрепят последните протести, настояващи за оставка на правителството на Пламен Орешарски, скъсване на връзките на властта с олигархията и повече прозрачност в политиката. Нито един от всички, до които се допитахме, не се изказа негативно за излезлите по улиците хора, а трудностите, с които се сблъскват, са резултат от дълго трупани и замитани проблеми в средата и липсата на предвидимост.

"Нищо не се прави прозрачно, закони се приемат само от лобизъм. Бизнесът върви надолу", обобщи ситуацията Тодор Чаков, собственик на печатница "Форт" в Пловдив. И Чаков, и други предприемачи коментираха, че са били сащисани от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и макар структурата да няма пряко влияние върху бизнеса им, това е довело до много негативни сигнали.

Представител на компания от сектора на услугите коментира, че като цяло потреблението е намаляло, което ограничава и техните поръчки, а освен това с всичко случващо се е видно, че скоро няма да има мерки срещу "лоши компании" - монополисти, контрабанда и нелоялна конкуренция. "Вижте какво се случва — имиджът ни е лош — ако някой се заинтересува от България, какво ще прочете — собственик на медии, на група компании, става шеф на агенция по сигурност без стаж. Партньорите ни не искат и да чуят да работят с такава държава", коментира друг представител на бизнеса, който не пожела да бъде цитиран.

В застой

Конкретните примери за ударите върху компаниите са несигурност на поръчките, спаднали продажби и замразени проекти. "Отразяват ни се най-вече липсата на доходи, а това, че има протести, само стресира хората", обясни Васил Райчев, представител на марките Hot Spot и Timberland за България.
Изпълнителният директор на компанията за медикаменти и превързочни материали "Медика" Пенка Тишкова също посочи, че се наблюдава спад в продажбите, дори и в техния сектор. По думите й проблемът има два аспекта – намалено потребление на аптечния пазар и несигурност на болничния. Тишкова каза, че за много от поръчките на болниците изобщо не се подписват договори, не се отварят документи заради притеснения на ръководителите от липсваща сигурност и възможни промени по политически причини.

"На част от бизнеса протестите се отразяват, не точно тези в момента, а като цяло нестабилността от началото на годината", казва инж. Иван Тотев, изпълнителен директор на "Верея пласт" - Стара Загора. Върху тяхната компания отражение са имали предишните протести и ограничаването на възобновяемите енергийни източници, включително и на финансирането им, което е замразило проекти на "Верея пласт", която произвежда пластмасови изделия и електроапаратура.

Председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов посочи, че след честите смени на три правителства плащанията все още не могат да се нормализират. По думите му чуждите инвестиции са "почти нулеви" и всички изчакват. Председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов смята, че не трябва да се сваля правителството, защото това може да се отрази зле на усвояването на пари от еврофондовете. От друга страна обаче, в асоциацията не са съгласни с много от новите назначения и смятат, че трябва да се търсят повече експерти и да се търсят мерки за стимулиране на бизнеса с намаление на лицензионни и разрешителни режими.

Стабилност искат и земеделците - Ангел Вукадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, се притеснява, че липсва заместник-министър в техния ресор вече месец и половина, което би могло да попречи при преговорите за новата селскостопанска политика на ЕС.

Финансово напрежение

Икономистът Васил Караиванов сравни икономиката с автомобил, в който двигател и шофьор са всички работещи, държавата е навигаторът, а на задната седалка се возят всички, разчитащи на социална подкрепа, като пенсионери и безработни. "Държавата може да играе няколко роли — да бъде навигатор и само да помага, да бъде инструктор и едва ли не да държи педалите и волана и така водачът ще спре да върши каквото и да е", коментира Караиванов. Той сравни чуждите инвеститори с хора, които биха искали да се качат на някой автомобил, и, разбира се, ще изберат най-бързия от всички. В момента обаче автомобилът на българската икономика е в застой, каза още Караиванов.

Според Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" във финансовата компания "Елана", несигурността в България е само фактор за повече предпазливост у чуждите инвеститори. Той споделя, че протестите показват наличие на гражданска позиция, а не напрежение и това е причината да няма изтегляне на капитали или прекратяване на инвестиционен проект. Притесненията са свързани с популистки мерки и липсата на дългосрочни реформи, посочи Цачев. Досега никой не е обявил официално спиране на инвестиция заради политически сътресения. По неофициална информация на "Капитал Daily" голям инвестиционен фонд се е отказал поне за момента от покупка на винарска изба в България именно заради липсата на стабилност и притеснения за развитието на ситуацията у нас.

http://www.capital.bg/biznes/2013/06/20/2086507_biznesut_iska_novi_izbori_i_stabilnost/
 

Горе