Бизнес през PayPal - осчетоводяване на покупки

fewtcher

New Member
Здравейте, имам въпрос за осчетоводяването на покупки чрез PayPal. Накратко за бизнеса ми:
Новорегистрирана фирма ЕООД, ще се занимавам със закупуване на употребявана електроника чрез посредник (да речем Габко или подобна фирма), главно през eBay.co.uk и eBay.de, след което ще си я продавам в България. Всичко съм обсъждал със счетоводителя ми, всичко друго изяснихме уж и ми е ясно какво как трябва да правя, PayPal акаунта и eBay акаунта съм ги ъпгрейднал към Business Account, въвел съм си данните на фирмата, но... при покупката на стока фактурата, която получавам от PayPal (invoice) не съдържа информацията на фирмата ми. Съдържа само информация за закупения продукт, сумата, ID на PayPal транзакцията и данните за получаване, които включват моето име и адреса на фирмата посредник. Мога да заменя моето име с името на фирмата, но проблема е, че в тази фактура липсва булстат на фирмата ми и седалището на фирмата.
Плащанията се извършват през фирмена дебитна карта.

Та въпроса ми е - може ли да се осчетоводяват закупените продукти, след като във фактурите не фигурират данните на фирмата ми, а просто се закупуват от сметката на фирмата...?

Ако не могат - като вариант мога да измисля само в някое от полетата за адреса на получаване да вместя и булстата, но не ми се струва много добра опция.

PS: Ето ви една фактура, за да видите точно за какво става въпрос: http://i.imgur.com/uqQB48t.png
 
Надявам се, че се прави разлика между X/Y/X random payment gateway (PP, ePay, Skrill, IBAN, eBay, Payza, etc.) Transaction ID (където има данни за самата транзакция/плащане) И Genuine Invoice (обикн. PDF B2B Invoice между фирми), която се издава от отсрещният Business Seller (който и той трябва да е регистриран като такъв, за да може да издава фактури, а НЕ Private seller). Това дали плащаш с Business Visa или PP Balance, е без значение.

Отделно посочваш адрес на UK/DE warehouse-а, откъдето ще бъде forward-ната пратката към BG (в Sofia warehouse на фирмата-посредник), от там пък към теб. Фактически трябва да се молиш на отсрещният seller да ти издаде ФАКТУРА с тотално друга ДЪРЖАВА, АДРЕС, навярно и имена (при положение, че той ще вижда от eB Order + PP Transaction ID тотално други данни, само евентуални съвпадащи имена или фирмено име). Сещаш се кога ще стане това…

Обикновено в UK търговците не издават invoices, но в DE големите не си поплюват и искаш-неискаш, пращат. Обикновено се праща или ръчно, или автоматично (големите sellers са интегрирали CRM, etc. системи, detect-ващи полученият eB/PP email, от там пък ти вземат през еB API Order details и на база на тях генерират PDF Invoice) PDF file, който авт. по е-поща се изпраща към теб (сещаш се, че тук ще присъства на гъбарите адресът в DE, както и твоите имена с някакво ID отзад, а не името на фирмата; но както викаш – можеш да сложиш името на фирмата, но адресът ще е тотално друг, т.е. DE-ски адрес, а фирмения ти е BG адрес – total mismatch).

Изобщо този вид „бизнес“ с mail fowarding & invoicing е по-рисков дори и от Online Arbitrage-а, с който се занимават дадени sellers от има-няма 3г. насам. Нормалните sellers поръчват директно до Home Business Address. Не защото е по-скъпо (int. shipping), а заради „коректното“ и нормално осчетоводяване (company firm + company address + евентуално, АКО отсрещния дава фактури, genuine invoice PDF).

Мини и през предходната тема все пак, както и през всичките теми, свързани с eB/PP от форума по кл. думи от последните 3г. Пиши и във форумите на счета, както и във Facebook групи, свързани с тази дейност.
 
Почти всички продукти, които ще купувам, ще са от физически лица, така че аз фактури от тях в повечето случаи няма да получавам, ще има някоя и друга случайна транзакция от бизнес, но преобладаващо е от физически лица. Доколкото четох в такъв случай договора за покупко-продажба (което PayPal invoice-а мисля, че се води) е достатъчен?
Ако поръчвам до адреса на фирмата в България ще мога да поръчвам може би 10% от продуктите, които бих поръчвал иначе, защото в повечето случаи интернационална доставка не се предлага. А и тези 10%, които закупя, няма да мога да ги продам на печалба заради доставката, така че това не е опция. Примерно конкретната снимка, която съм дал - 24 паунда (56лв~) за продукта, доставката до България ще е да речем 15 паунда. Аз тук мога да го продам за около 80-90лв, което ще е 20-30лв печалба като добавя и цената на доставката през фирмата посредник. С нормалната доставка цената на продукта ще стане 56+35лв или 91лв, т.е. не мога да продам продукта на печалба.

PS: А за темите - чета си, чета, но всичко навсякъде е за продажба през eBay и чрез PayPal, което мен не ми помага никак, тъй като аз няма да продавам нито в eBay, нито чрез PayPal. Те си имат системи за създаване на фактури при продажба, но за покупка - нищо.
 
Последно редактирано:
Принципно си прав, че няма да има печалба. За това логичната стъпка е приориентиране към тотално друг бизнес модел.

Classic Dropshipping (BG-to-BG) от десетилетия;
Online Arbitrage (US-to-US, UK-to-UK, DE-to-DE);
Private Labelling (CN-to-EU / CN-to-US);
Retail Arbitrage
(physical goods, но тази дейност е главно в US/UK сред локалните хора там; често се бърка RA с OA, което го правят българите, а реално си е OA);
Wholesale lots / In bulk (new goods) (DE-to-DE, UK-to-DE, US-to-US,
мега рядко BG-to-EU, не произвеждаме HQ стока с Western Quality);
Liquidation pallets / loads (damaged goods, used/old goods, etc.);
Standard Distance Selling (BG-to-EU / BG-to-US).

Или питане директно вносителите в BG (Made in DE / UK магазинчета с лопата да се ринат) как точно действат, предполагам с бусчета ходят директно там и купуват стока „намясто“ и на името на фирмата, pickup и вече доставяне до BG. Тъй както правят други пък от TR/GR. От CN/HK пък през freight shipping.

B2C Transaction ID (което ти наричаш „PayPal Invoice“, но което е Transaction ID за самата им система) не е „договор“, а транзакция, която по всяко време може да се „развали“ (claim/dispute до 180-тия ден от датата на покупка; chargeback: до 2-3г. в зависимост от държавата, банката, картата, предоставените доказателства). Да, не е B2B (за това си има IBAN transfers обикновено; в DE там е практика всичко да става така от десетилетия). И не на последно място:

100% съм изпуснал още варианти и опции, които могат да се предоставят на клиентите като perks. Лошото е, че „май, май“ пиша за Западен клиент (че дори и за Източнен, но в Азия), пък тук навярно става въпрос за „Балкански побалканчени клиенти“, съответно почти 0 от горните perks могат да бъдат интегрирани, щото ще бъдат abused/saturated. Добрата част е, че никой не кара „насила“ merchant да седи на тукашния (ултра малък с множество merchants, вкл. нелегални такива) пазар (мога да предоставя stats, след което ще се плесне по лицето или посегне с шамари, чудейки се що още седи тук), поне от 01.01.2007г. насам принципно, има-няма 10+ години вече.
Помисли над този факт. И защо дори и аз не (не само, само още няколко десетки хиляки) пазаря от локалните магазинчета с „внос стока от DE/UK“, а директно си ползвам гъбарите от време на време, дето и ти правиш (виж си ID-то в него, не е random, на база регистрации е пореден номер; пък принципно има още 10-тина подобни фирми за същото UK-to-BG / DE-to-BG, че и US-to-BG).
 
Ясно ми е, че много хора пазарят от чужбина през Габко и подобни фирми (аз не ползвам Габко, но тя е една от по-известните, затова я давам за пример), но аз съм конкурентен и с цените там така или иначе. В крайна сметка излиза същата цена при покупка на нещо от мен или от eBay в повечето случаи, разликата е, че при покупка от мен доставката е на следващия ден и не се работи с карта и пейпал.
Пазарите в чужбина са пренаситени, в България въобще не е, т.е. аз нямам никаква полза от това да се изнасям към чужбина като бизнес, стига да мога да си оправя счетоводството легално тук.
Идеята за бусчетата към Англия за взимането на стока е добра, но дори да си наема складче там на името на фирмата, да речем, и сам да си внасям стоката, отново нещата ще стават чрез покупка на стоката от eBay чрез PayPal и се връщаме към оригиналния проблем... осчетоводяване на фактурата, след като го няма булстата ми там.
 
Ясно ми е, че много хора пазарят от чужбина през Габко и подобни фирми (аз не ползвам Габко, но тя е една от по-известните, затова я давам за пример), но аз съм конкурентен и с цените там така или иначе. В крайна сметка излиза същата цена при покупка на нещо от мен или от eBay в повечето случаи, разликата е, че при покупка от мен доставката е на следващия ден и не се работи с карта и пейпал.
Пазарите в чужбина са пренаситени, в България въобще не е, т.е. аз нямам никаква полза от това да се изнасям към чужбина като бизнес, стига да мога да си оправя счетоводството легално тук.
Идеята за бусчетата към Англия за взимането на стока е добра, но дори да си наема складче там на името на фирмата, да речем, и сам да си внасям стоката, отново нещата ще стават чрез покупка на стоката от eBay чрез PayPal и се връщаме към оригиналния проблем... осчетоводяване на фактурата, след като го няма булстата ми там.

Колега, при покупка на актив от ФЛ е необходимо да имаш сключен договор за покупко-продажба. Това е единственият начин данъчните да ти признаят разхода и респективно да си намалиш печалбата, за да платиш по-малко данък на края на годината :)

Аз проблем с осчетоводяване в този случай не виждам.
 
Последно редактирано:

Горе