Бизнес с ОТСТЪПКИ

От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

Израза "ще ти направя отстъпка лично само на теб" е много мощен в България. Дори с отстъпка цената на продукта да е над стойноста си, българинът си вика "ехее само какъв съм пазарджия, взех продукта по-евтино" и се възгордява.
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

Аз четох по диагонал ама не мога да фана що за тема е тази и автора за какво се бори? :)
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

Дразнят го промоциите :lol:
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

Но нека не се забравя че и в качеството има отстъпки.
Не е напълно сигурно какво се крие зад текуща отстъпка, без значение ниша и сектор.

И си е голям коз независимо дали си монопол или самотен вълк.
Глезиш клиента, гъделичкаш егото и му пускаш да яде.


Скоро анализирах подобен казус в близкият голям шоп. Реклама под формата на лифлет в пощенската ми кутия.
Влизаше ми в плановете за деня да мина за шопинг. Сюрпрайз, евтина храна. Къде е уловката ?
Заобиколена е от скъпа стока, а опаковките на съседните стоки са така хващащи окото ;) .
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

Масовката кълве яко на промоция. Гледал съм в Метро, как се купува стока в промоция, поднесена на пътеката. Докато в същото време същата стока - олио, да речем, на рафтовете я има на по-ниска цена, без да е в промоция. Което не пречи на някои производители на олио да си продават с години на по-високи цени от останалите. Не мога да съдя за качеството, защото не съм компетентен. Но това е факт.
Ненапразно в немското Метро в компютризираните колички за пазаруване има зумер, и като минеш покрай стока в промоция, зумера пищи и святка, почти като линейка, да не би да я не видиш и пропуснеш.
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

За всичко е виновен Интернет ( може да видиш цени и поръчаш отвсякъде, а на американския пазар можеш да си позволиш да продаваш на долар печалба защото ще направиш 1000 продажби, съотнесено към 1 на нашия пазар ) и глобализацията ( можеш лесно да доставиш стока от всякъде ). Ниския праг за започване на бизнес ( голяма конкуренция ) също играе роля. В крайна сметка се получава пазарна акселерация ( отдавна са паднали производствените разходи по много продукти ) , клиента се разглезва, консумира повече, но на по-ниска цена и.т.н. В крайна сметка преди клиента е плащал много и е получават 1 качествен продукт, който е избирал от 3 доставчика. Сега плаща 1 десета от това което е плащал, като качеството е зле и избира от 30 доставчика. Нали се сещате, че никой няма да каже - Ми сега това струва по евтино да се направи, ама може и малко по некачествено да е , че какво ще си помислят хората за стоката. Просто промоциите са начина да се каже това, един вид регулаторен механизъм хем, да си конкурентен и адекватен ценово , хем да не разрушиш мита около стоката си. Не виждам какво има за оплакване тука - пазарен механизъм, всички са теоретично с равни шансове за успех.
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

С това изказване за тетрадките по 0.25 лв. показа колко далеко си от икономическата грамотност.
Тема с празни приказки. Като тези глупости че всички търговци спеколирали с цените ги дигали изкуствено. Вдигат горива, тоци осигуровки а цените да стоят...
И тука някви ревът срещу отстъпките и как нещата стрували по 0.20 пък се продавали по 2.20.
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

Следствието от отстъпките и ниските цени е снижаване на качеството и като цяло загуба за клиентите и околната среда.
Фирмите, като започнат да се конкурират с отстъпки неминуемо се въвличат в една черна дупка.
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

Това е така когато се правят безцелно просто за да докопаме някой клиент колкото да не потънем. Това не е бизнес мислене а последни напъни да оцелееш. Фирмите с огромни маркетингови отдели го правят по съвсме друг начин.
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

В интернет търговията когато някой няма с какво да пребори конкурентите си започва да бута цените. Естествено "умника" не се светка, че и конкуренцията скоро ще свали цените и ако всички са толкова глупави се влиза в една спирала на сваляне докато всички спрат да печелят. В такива случаи свалям цените, но никога под цената на конкуренцията, а само изравнявам. Имам и други аргументи за печелене на купувачите освен цените...
 
От: Бизнес с ОТСТЪПКИ

Абе колега ти нали имаш икономическо образование, как не ги разбра онези неща от маркетинга в частност на маркетинговия микс, частност стимулиране на продажбите и ценообразуването........
 

Горе