Блокирано плащане чрез PayPal?

KIKO

New Member
Здравейте. Пазарувам често от иБей, но възникна проблем, с какъвто не съм се сблъсквал досега.
На 17.11.2011г. закупих стока от eBay.it. Продавачът има само 1 фийдбек. На 18.11.2011г. платих чрез PayPal - 500 евро + 25 евро за транспорт. Платената за стоката цена е по-малко от половината от обичайната за нея. Просто я забелязах веднага като се появи на "Купи сега" и я взех.
Продавачът ме уведоми, че е получил e-mail от Paypal, че плащането е блокирано /превод с гугъл преводач от италиански/:
"Получавали ли сте на плащане. Въпреки това, плащането е било временно заключени за да се гарантира, че сделката е завършило успешно. Блокадата на плащането може да отнеме до 21 дни. Изпрати обекта веднага. В този случай, средствата могат да бъдат издадени по-рано. Са издадени ние ще Ви уведомим по електронната поща на плащане. Можете да видите информация за състоянието на страницата История на плащане на сметката си."
Продавачът ми каза, че понеже трябва да праща в България, ще чака парите да постъпят по сметката му и тогава ще изпрати стоката.
Аз писах 4 пъти e-mail-и до Paypal, но получавах еднакви отговори, нямащи нищо общо с въпросите ми - по-скоро някакви правила от help-а. За съжаление не знам английски език и не мога да се обадя по телефон.
Видях в моя Paypal акаунт, че плащането е завършено, но имам съобщение:
"Confirm receipt. Within the expected arrival date, please confirm if you have received the purchased merchandise. We are here to help if you have any problems with your purchase." - това си го преведох с гугъл преводача.
В списъка с транзакциите ми, срещу тази - в графа Order status/Actions имам бутон Confirm receipt. Предполагам, че ако получа стоката преди да е разблокирана сумата, и го натисна, тя ще се освободи и ще се преведе по сметката на продавача, но не съм сигурен дали е така.
И тъй като се касае за немалка сума, не знам точно какво да направя. Този бутон няма да го натискам, защото не съм получил стоката и може да не я получа. Въпросите ми са: дали ще се разблокира сама сумата, евентуално - кога? ако въпреки това не получа стоката, а продавачът е взел парите, ако до 45-ия ден повдигна спор чрез eBay.it, дали ще си ги получа обратно - по програмата за защита на купувача на eBay? Писах на продавача да ми изпрати стоката чрез FedEx - застрахована и срещу разписка и че като я получа ще натисна съответния бутон. Още не ми е отговорил. Дали е разумно да изчакам малко евентуално да получи парите или да открия случай за неполучена стока, за да мога да си ги върна по-бързо? Искам да получа стоката, но не искам да рискувам да загубя парите без да получа нищо. Какво е най-добре да направя?
Благодаря предварително.
 

Горе