Бъдеще в AI, ML, Data science, BI

digitallife

New Member
Здравейте, завършил съм висше, но в съвсем друга сфера. Просто осъзнах, че моята професия не ми носи удовлетворение. Искам да съм създател, а не безполезен както в сегашната ми професия и не нося почти никакви ползи на никой.
Насочил съм се към AI (artificial intelligence) , ML (machine learning) , Data science, също така гледам и business intelligence.
Като лично на мен ми е по-интересно към първите 3 - AI,ML,data science.
Малко ми е късно, но все пак имам желание да сменя професиите.
1. Кои от тези имат бъдеще ?
2. Кои от тези имат реализация в момента т.е да се търсят работни места ?
3. За колко време се навлиза на работно ниво (да започнеш работя някъде) в тази сфера - AI,ML,Data science ? (Знам, че е индивидуално, но ориентир някакъв)
4. С какъв език да започна ? Добра идея ли е python, тъй като сякаш се използва доста във всичките и така докато се ориентирам още по-добре към коя сфера да се насоча ?

Искам да добавя, че съм работил в сферата на финансите като това може да е предимство в някой сфера, но не задължително да се взима предвид
 
Последно редактирано:
С математиката как си?
 
С алгебра не много добър... (геометрията ми беше силата)
По-скоро ме притеснява, че за сега английския ми е около А2 и знам, че трябва да е по-добър и колкото по-високо ниво по-добре. Но да кажем с B1 не е ли възможно да се почне работа ?
Вярно ли е, че езикът няма голямо значение и ако науча обектно ориентирано програмиране, функционално програмиране, мрежово програмиране, паралелно програмиране, алгоритми, структури от данни и тнт това е 70-80% от програмирането и вече езикът за писане има около 20-30% значение. Тост всички по-горе неща ги знае всеки програмист задължително и после в зависимост дали иска web или AI,ML, data science например се насочка към python, ако иска web например към php
 
Последно редактирано:
Ако си решил да се занимаваш сериозно с трябва да почнеш от извора, там където вече малцина се осмеляват да стъпят. Първо почваш с фундаментите какво е това операционна система и как работи и защо работи така. Типове операционни системи и прочие. Има много хубави книжки на английски език за тях. Препоръчвам ти да започнеш с тази :


Една дебела тухла от 1000 страници която се изучава в сериозни учебни заведения в САЩ. Незнам дали я има издадена при нас аз лично от щатите си я поръчвах. Тази книга ще те въведе в дебрите на софтуера и на хардуера. Кое с кое работи,как работи защо работи така и т.н. Това ти дава фундаментална основа без която не можеш ако си решил да се занимаваш с каквото и да е компютърно инжинерство. Държа да потчертая тази книга не те обучава на програмиране на даден език а ти обяснява как работят операционните системи и взаимодейството им с хардуера.

След това можеш да почнеш малко с асемблер да видиш как точно взаймодействат помежду си хардуера и софтуера. Не се стряскай от асемблер той е много забавен ако искаш да видиш как точно си говорят хардуера и софтуера и за него има супер много инфрмация в интернет че дори и в youtube. Пример :


Ако си достатъчно амбициран рано или късно ще стигнеш и до C programing language. Linux е писан на него и продължава да се пише само на C . Mac OS също го използват, Windows също.Не го бъркай с по-модерната му версия C++.

Всичкото по-горе изброено ти трябва ако си решил да се занимаваш с AI,роботика и т.н. Зареди се с търпение защото това отнема време.

Ровейки се намерих и още едно видео което е много забавно

 
Последно редактирано:
Всичкото по-горе изброено ти трябва ако си решил да се занимаваш с AI,роботика и т.н. Зареди се с търпение защото това отнема време.
Нищо подобно.
 
Някаква обосновка на това твърдение имаш ли или просто си тренираш пръстите по клавиатурата?
Не си схванал контекста на въпроса и естеството на темата.

AI, ML, Data Science = математика, статистика, Python. Това са нещата, дето трябва да знае/учи.

Роботиката е друг отрасъл и ОП видимо няма интерес там.
 
Автора е посочил AI. Ако под AI се разбира Artificial intelligence

Artificial intelligence (AI) is the ability of a computer or a robot controlled by a computer to do tasks that are usually done by humans because they require human intelligence and discernment.

С други думи трябва да знае що е то хардуер как се управлява и прочие.
 
Автора е посочил AI. Ако под AI се разбира Artificial intelligence

Artificial intelligence (AI) is the ability of a computer or a robot controlled by a computer to do tasks that are usually done by humans because they require human intelligence and discernment.

С други думи трябва да знае що е то хардуер как се управлява и прочие.
Ако ше конструира роботи (от метал и пластмаса).
 
Ми в заглавието на темата е Сложил първо AI. Какво бъдеще можеш да имаш в AI ако освен не ти е това целта. Можеш да си някакъв мениджър на такъв проект ама дори за мениджър се изисква да знаеш какво точно менажираш.
 
Еми очаква се че ще прочетеш и останалото в поста, което пък ще ти помогне да разбереш какво "AI" се има предвид.
 
Еми очаква се че ще прочетеш и останалото в поста, което пък ще ти помогне да разбереш какво "AI" се има предвид.
Говорих за AI програмиране, а не за конструиране и роботика. И аз така си четох, че python е най-подходящ.

Вярно ли е, че езикът няма голямо значение и ако науча обектно ориентирано програмиране, функционално програмиране, мрежово програмиране, паралелно програмиране, алгоритми, структури от данни и тнт това е 70-80% от програмирането и вече езикът за писане има около 20-30% значение. Тост всички по-горе неща ги знае всеки програмист задължително и после в зависимост дали иска web или AI,ML, data science например се насочка към python, ако иска web например към php. И да започна първо с тях и чак тогава да премина към python ?
 
Трябва да знаеш материята и не толкоз самото програмиране.
Програмиране се учи лесно.

Ако мислиш че като понаучиш уеб девелъпмънт за някоя и друга година и после ще ти е лесно да се прехвърлиш на АИ и Дейта Сайънс (или обратно).... Мноооооого си се объркал.
 
Привет, изчетох какво са написани тук колегите, време е да ти споделя мнението на човек работил това 3 години.

1.Да влезеш във работна среда, това зависи от теб, има хора за една година влизат, здраво учене и воля.
2.Езици за работа: Lisp / C/C++ / Python.
3.За учене, Английски и базова математика, със всяка степен ще градиш и математиката и знанията.
4.Уроци виж тук: https://www.coursera.org/courses?query=machine learning andrew ng и https://www.deeplearning.ai/

Да знаеш, не е така лесно и готино както изглежда, доста хора получават болести и проблеми със тази професия, много зависи какво правиш, много е важно да знаеш какво точно AI искаш да правиш и работиш.

Успех.

Поздрави,
Станимир И
 
време е да ти споделя мнението на човек работил това 3 години
Ако сметнем всичко което си работил на база огромния ти опит то или си на 150 години или имаш разпеторяване на личността.

@John Galt
 
Последно редактирано:

Горе