България е страната с най-малко пазаруващи по интернет в цяла Европа

blackout8

Well-Known Member
В сравнение с останалите европейски страни в България има най-малък брой хора, които пазаруват през интернет. Разликата в пъти е от 5 до 10 за 2012 г. Това заяви Игнат Арсенов, директор на българския клон на Европейския потребителски център, съобщи агенция „Фокус“.

„Ако се сравним с останалите страни в Европа, ние сме на дъното“, негативно коментира Арсенов.

Въпреки че потребителите на интернет-пазаруването в страната ни остават най-малко в цяла Европа, последните данни на центъра все пак посочват, че интересът на българите към този вид пазаруване се покачва с всяка година. Арсов аргументира тази теза, като обясни, че през последните няколко години е нараснал значително броят на жалбите, подадени от страна на клиенти на електронни магазини. Освен това по показателя нарастване на доверието на потребителя в пазара, нашата страна също бележи ръст.

„Започнахме с 60 жалби през първата година, откакто е създаден центърът. Над 100 през втората година, а през 2012 г. жалбите са почти хиляда“, уточни Арсенов.

Той коментира, че все повече българи търсят защита на правата си и пазаруват. По негови думи това се дължи както на по-голямата инициативност на потребителите, така и на факта, че вече знаят къде да търсят правата си и към кого да се обърнат.

Анализ на Европейския потребителски център посочва още, че с 10% са се увеличили българите, които вярват в безопасността на продуктите, които се продават онлайн. С 22% са се увеличили потребителите, които заявяват, че при проблем биха подали жалба.

По интернет българите най често пазаруват от Великобритания, Франция, Германия и Италия, посочи още директорът на българския клон на Европейския потребителски център.

http://www.investor.bg/novini/261/a...zaruvashti-po-internet-v-ciala-evropa,146752/
 
От: България е страната с най-малко пазаруващи по интернет в цяла Европа

Блеки много ми е чудно що го четеш този сайт - там редовно новините са силно изкривени и изсмукани от пръстите.

Имам пряко наблюдение върху онлайн пазара в БГ и УК - вероятно има 5 - 10 пъти разлика в обема на продажбите ама това е защото населението на УК е 10 пъти по голямо от това на БГ.

Също така по големите обороти идват от по голямата покупателна способност на хората в УК - В БГ над 60-70% от хората едвам си плащат сметките за ток и парно - с кои точно пари да пазаруват онлайн?

А да не ти казвам че в технологичната ниша в която аз работя обемите на продажбите са идентични като обем в двете страни въпреки че УК има 10 пъти по голямо население - просто тук масата са толкова неграмотни че не могат сами да си завият крушка. Освен това са силно консервативни към новите технологии. (те са си консервативни за всичко де - в над половината от къщите където съм ходил в баните са им отделни крановете за топлата и студената вода както е било и преди 60-100 години - тоест няма смесител и от единият кран тече вряла вода от другият студена)

Обемите от оборотите се трупат от дрешки, парцалки и електроника в готов вид за ползване - телевизори телефони и тн.

Ако българите имаха поне на половината финансовите възможности на западняците вервай ми щяхме да имаме по развит онлайн пазар от тях.
 
От: България е страната с най-малко пазаруващи по интернет в цяла Европа

Така си е, но идеята е да се гледа покупки спрямо БВП на глава човек и нещата се променят и после се съпоставят. Иначе си прав тук може го приемат в номинално.
Пуснах я не за друго, а щото собствениците на сайтовете може пишат някой др ред.

Аз имам теория за бизнеса ни като цяло, че е недорасъл говоря за онлайн и това е огромен фактор защо е така. Покупателната сила е друго, но не единственото.

Просто искам да чуя някой друго мнение от собвесниците на онлайн магазините.
 
От: България е страната с най-малко пазаруващи по интернет в цяла Европа

Наскоро разказвах една приказка за експериментите които провеждали върху слуха на паяците като им късали краката

След всеки откъснат крак го пускали и му казвали да бяга и той бяга - докато не му останали само 3 крака и спрял да бяга.

Изследователският екип записал - Като откъснем 5 крака на паяка и той спира да чува.

Същата работа е и с тия тупани - изводът който са направили е

Като на българина почнат да не му стигат средствата да си плаща тока и парното става неграмотен и не може да пазарува онлайн.
 
От: България е страната с най-малко пазаруващи по интернет в цяла Европа

Стара моя статия, която можем да приемем като отговор на темата: http://newtrend.bg/digital-company/...ail/zashho-v-internet-ne-se-prodavat-banichki

Въпроса е къде са парите на хората. Не какви са хората и какви са им сметките за тока. Примерно аз евтин ток не искам - искам живота да стане още по-скъп. Тогава доста хора еволюират - други умират. Както в бизнеса.
 

Горе