Валута ли съм или не съм – големият парадокс на Биткойн (Bitcoin)

Blinky

Owner
Все повече стават тези, които знаят що е то Биткойн (Bitcoin) и каква е концепцията му. Извършваш определена трудоемка дейност онлайн, известна като „копаене“ и трупаш от тази виртуална валута, която нарастващ брой интернет потребители и бизнеси приемат като платежно средство, за насрещни стоки или услуги.
„Добиването“ на въпросната валута става на база на специален алгоритъм и с времето намирането на интернет „монетките“ ще става все по-трудно. Биткойн (Bitcoin) е отговорът на онлайн общността на повсеместния навик на политиците да ни крадат.

При всяка по-малка или по-голяма криза в бюджета се отваря дупка и властите имат три начина да я запушат. С увеличаване на данъците, с дълг или с обезценяване на валутата. Повишаването на данъците води до брожения и протести, за дълговете виждаме добре до какво водят в случая с Гърция, затова често остава третият начин, а именно обезценката на валутата.

Централната банка пуска количество от валутата, което реално няма покритие, и по този начин увеличава парите в обращение. Ново напечатаните пари, обаче, са просто хартийки, зад тях няма реална стойност. Ако количеството им не е високо, съществуването им може дори да остане незабелязано, освен по повишаването на стойността на стоките и услугите. Ако количеството им, обаче, е голямо, много по-голяма част от населението ще осъзнае, че това са просто хартийки и че с всеки ден те ще струват по-малко от предишния.

Това са го преживели германците при Ваймарската република, аржентинците в началото на века и ние по Жанвиденово време. Когато хората загубят доверието в една валута, е въпрос на време стойността ѝ да се срине.

Тоест, в основата на силата или слабостта на една валута е доверието. Ако всички вярват в една валута, тя ще се търси, в нея ще се държат спестяванията, всеки ще иска да има повече от нея.

Ако никой не вярва на една валута, той ще иска да се отърве от нея, ще иска и съседът му, и таксиджията, и бръснарят и тя ще има по-ниска себестойност дори от хартията, на която е напечатана.

Биткойн (Bitcoin) бе създадена като алтернатива. Няма централна банка, няма политици, никой не краде от стойността ѝ. Създателите ѝ мечтаеха за разплащателно средство, над което да няма контрол и регулации. В последните седмици, обаче, щатското вътрешно министерство и съд в Тексас отсъдиха, че тя е истинска валута.
Докато бе малка и бутикова виртуалната валута оставаше далеч от „радарите“ на властите. Когато все повече хора започнаха да се доверяват и да приемат Биткойн (Bitcoin) за легитимно платежно средство, властите се намесиха и ще се опитат всячески да я регулират и контролират.

И тук идва парадоксът, защото, когато властите не я регулират, хората ѝ вярват и я приемат за истинска. Когато контролът поеме държавата, ще се намерят механизми за манипулирането на Биткойн (Bitcoin) и хората ще престанат да ѝ вярват, а с това тя ще спре да е валута.

Настоящата ситуация ни показва едно: валута е не това, което държавата или регулаторът ни казва, че е законно платежно средство, а това платежно средство, на което всички ние имаме доверие, дори без някой да твърди, че го „регулира“ и „гарантира“ за наше „благо“.

Сайт: http://bitcoin.org/en/

Ресурс: Темата е на потребителя Mimkis

Четете още по темата тук: Bitcoin
 
От: Валута ли съм или не съм – големият парадокс на Биткойн (Bitcoin)

Нещата ще станат истински, след като се затвори веригата.
Да речем, аз се сдобивам с монетки (дали изкопани, или изработени с услуга или търговия), да мога да си купя храна, продукти, дрехи ако щеш, да си платя сметките с тях.

Една валута става официална, след като се позволи да си плащаш данъците с нея... което означава държавен контрол и произтичащите от него простотии :).
 
От: Валута ли съм или не съм – големият парадокс на Биткойн (Bitcoin)

Четох онзи ден статия, която казваше, че измислили банкомат, който конвертира кеш банкноти в биткойн валута :)
 
От: Валута ли съм или не съм – големият парадокс на Биткойн (Bitcoin)

Четох онзи ден статия, която казваше, че измислили банкомат, който конвертира кеш банкноти в биткойн валута :)

Ето я

Номера е да позволят обратното: Пускаш биткойн транзакция - банкомата снася долари. Ама няма да стане скоро... :)
 
От: Валута ли съм или не съм – големият парадокс на Биткойн (Bitcoin)

Когато даден актив(биткойн) започне да действа като пари и вече стане платежно средство - можеш го наречеш валута/пари.
 
Re: От: Валута ли съм или не съм – големият парадокс на Биткойн (Bitcoin)

Четох онзи ден статия, която казваше, че измислили банкомат, който конвертира кеш банкноти в биткойн валута :)
Няма да се учудя, яко има такова нещо. Не съм много запознат със системата, но ще се радвам да метнете светлина около новостите в нея, ако има такива де. ;)

Разбрах, че са и се заканили.
 
От: Re: От: Валута ли съм или не съм – големият парадокс на Биткойн (Bitcoin)

...Разбрах, че са и се заканили.

Зависи къде. Германците затегнаха методите за вертификация на потребителите на тяхната борса (bitcoin.de) и признаха биткойна за "вид сметка".

Ето я статията (май блекаут я беше пускал вече)

Доста българи продават в немската борса. Аз не съм още, щото не съм изкопал достатъчно за да си струва таксите. :)
 

Горе