Вендинг автомати

boyanov80

New Member
Здравейте, обмислям да инвестирам в три броя кафе автомати за страничен доход. Въпроса ми е ако средно те ми правят общо по 40-50 кафета на ден, каква ще ми е печалбата, като се има в предвид ще плащам наем за място, фирма - следователно осигуровки, ток и други консумативи.
 
Никаква, имам познат с около 30-40 подобни машини, но печалбата му идва от няколко много добри места.
 
Записвам се за темата

Автоматите нови ли ще ги купуваш и ако мога да попитам горе долу колко струва 1 такъв ( Къде мога да разгледам )
 
Мисля да взема рециклирани. Цените варират, започват от 1500 лв
 
Последно редактирано:
Цените варират започват от 1500 лв
Първия резултат от гугъл без да се задълбочавам.
Сигурен съм, че може да купиш автомати втора употреба, без монетници на около 300 лева /±50/.
Естествено за теб остава обновяване + монетници + фискално устройство.
 
Доста търсих и не намерих по 300-400 лв. Рецеклирането с монетника излиза към 500 лв т.е. към 800-900 лв. Това е много добра цена, но не намирам такива.
 
Отново бърз прочит на гугъл: 1 линк, 2 линк.
Потърси из автокъщите предлагащи автомобили "Нов внос" от Италия - пълнят колите с каквото намерят.
 
Аз също имам интерес към Вендинг автоматите. По-скоро към какви стъпки трябва да се направят от документална гледна точка за поставянето на такъв автомат някъде си. По запознат по темата с желание да помогне може да пусне едно ЛС благодаря предварително :)
 
Здравейте на всички,

Работя във фирма която се занимава с касови апарати и е по-специализирана във ФУВАС - касовите апарати за вендинг и кафе автомати.

Натрупаните знания от това което имам поглед а и това което съм си говорил със собственици:

Себестойност на кафенцето - 6-7 грама кафе / чашка / бъркалка /захар - Слага се кафе от около 12лв/кг за да има вкус и качество все пак - Което прави около 12-15 стотинки мисля всичко - Продава се на 40-50ст, някъде и на 30ст.

Машината харчи около 20-30лв ток на месец ако не е много натоварена + зимата допълнително за духалка/крушка.

Цената на среден клас машина е между 1000 и 1600лв. Налага се да се обслужва ежедневно - хубаво е да имаш технически умения и такива по електроника - чупят се гадините а техниците вземат 30кинта и нагоре за посещение което изяжда печалбата при чести аварии.

Място - Най-важното - с голям човекопоток или административна сграда /по-добрият вариант/. Ако е навън трябва добре да се обезопаси - много ги разбиват наркоманите. Намирането на място е едно от най-трудните неща - първо защото са необходими няколко машини да се монтират за да има смисъл - второ наемът трябва да е разумен .

Конкуренция - зачестяват мръсните номера - вандализъм срещу конкурентни машини, топене пред НАП и саботажи и нарочно повреждане.

Данъчна страна на въпроса - Подлежат на фискализация посредством специализирано фискално устройство , което се регистрира на името на юридическо лице и визуализира продажбите на дисплей. Струва между 220 и 260 кинта в зависимост от марката и кой ти го продава. Липсата му се санкционира с по 500кинта за физическо и 2000кинта за юридическо. НАП търсят и договори за наем защото това е един вид търговски обект, така че е добре и това да си уредите. Данъчно е разумно фирмата ви да не е по ДДС защото голям процент от течната си далавера ще я излеете в държавният канал. Заради нуждата от регистрирана фирма не е рентабилно да се прави за една машина защото всичките такси обезсмислят начинанието дори и фирмата да не е по ДДС /осигуровки, счети, други/ . Отскоро чувам за натиск да се регистрират вендинг автоматите и в агенция по храните - въпрос на време е да го вкарат и това.

Готов съм да помагам на Л.С или тук в темата. Мога да предложа и на колеги специална цена на ФУВАС фискални устройства плюс софтуер за дистанционен мониторинг и отчитането им. Ако имате и други въпроси и мога да помогна - питайте ще помагам.
 
А запознат ли си по строежите дали са доволни от печалбата. Естествено зависи от големината на обекта и хората който работят на него но като цяло имаш ли инфо
 
Нормално е ако хората нямат откъде да си взимат кафе, или не си носят от вкъщи да ти правят оборот.
Не видях от поста на колегата(а може и да го е написал), че трябва да видиш кое място е свободно в общината, да се разбереш с Енергото, както и да си плащаш наема за мястото.
 
От строежите са доволни - особено ако успеят да скрият машините някъде и да си изключат касовият апарат - което не съветвам никой да го прави. Купуват картонени поставки с 6 дупки и майсторите влачат по 6 кафета наведнъж нагоре по скелето :) На строежа не са претенциозни - машината може да не е облепена и кафето да е някаква пародия -само да е силно. Лошото е че рано или късно построяват нещото. Също много хубави са местата с много магазини и павилиончета за дрехи и парцалки където продавачките бездействат в повечето време от деня и пушат цигари съответно и пият кафета - там обаче трябва да ги спечелиш и с кафето защото са кусурлии и веднъж ако ги ти излезе име с лошо кафе - отърване няма.

С Енергото разбиране няма смисъл - разбираш се със собственика на парцела където ще я сложиш той ти дава тока като част от наема. Тъй като са гъвкави хора кафеджиите има и други уговорки - процент от оборота, наем + процент и всякакви други пазарлъци. Вторият проблем и риск ако нямаш касов апарат и договор е при проверка на НАП пишат акт на този който дава тока, затова оправете си документално нещата поне за наема. С община не знам как стои въпроса - в нашата е забранено да се слага автомат на общинска земя - като резултат се появяват висящи и издадени конструкции тип втори етаж на възрожденска къща - за да не стъпва на земята и проформа да са спазили разпоредбата. Такива ми ти работи.
 
На мен горе доло това ми е идеята аз съм от Варна голям град почти навсякаде се застроява и мисля че ако се договориш с някоя стройтелна фирма да слагаш кафета на техни обекти няма да е лошо те се построяват бързо но като го построят веднага започват следващ.
Попринцип съм младо момче нямам опит с подобни неща и незнам от къде да почна например за даден строеж какви документи трябва да се изкарат за да се сложи машина. Само договор за наем и касов апарат това ли е?
 
Да, само това е - както ти казах на строеж е най-готино защото клиентите не са капризни и машината може да е изтупана от нафталина и не е необходимо да я облепяш и боядисваш. Само че много хора се усетиха и я техническия я бригадир или някой друг слага машината още преди да се е появила информационната табела - та дано имаш връзки.
 

Горе