Внимавайте с имената на домейните!!!

Shmitkata

Member
Аз да си излея мъката тука при вас. :(

Регистрирах си домейнче сложих му съдържание, регистриха го тук-там взеха да се увеличават посещенията, сложих и AdSence и кликовете почнаха. Позакрепиха се нещата.. НО... ПРОБЛЕМ. Един келеш (Steve Jobs) и компания, взеха да се дървят, че в името на домейна не може да има "iPhone", мислех си "ти я будалкат нещо", но гледам че другите сайтове лека-полека взеха да си сменат имената.. явно работата е сериозна.. взеха да се чуват слухове за писма от "Apple" със заплахи за съд. Взех да търся за патенти и други глупости, намерих че са си регистрирали смотаната дума като тяхна марка за EU ... и аз къде ще се меря с тия.. спрях си сайтчето и сега ще почвам наново...

Май се поувляках но идеята беше..

"ВНИМАВАЙТЕ С ДОМЕЙНИТЕ ЧЕ ТИЯ С МНОГОТО ПАРИ ЯВНО НЕ ПРОЩАВАТ. ДА НЕ СИ ГУБИТЕ ВРЕМЕТО КАТО МЕН! "

Аиде успех на всички :p
 
А защо не остави сайт-а докъто те не ти го спряха.... Докъто не се стигне до съд нищо немогат да ти направят, а като се стигне до там казваш Sorry подаряваш им домейна и забравяш :lol:
 
Май е по-добре да започна наново от сега, че по-късно ако вече няма накъде и трябва да се спре сайта ще ме е яд повече.
 
ами домейна беше с adult насоченост, след което пича получи мейл, не му обърна внимание и му го спряха. не си спомням точното име.
 
А те заради домейна или хостинга? Защото някои хостинг доставчици не позволявам адулт контент не техни сървъри.
 
Това с домейните открай време си е проблем. Мисля, че все пак можеш да си го запазиш но повечето хора бягат и не им се занимава със адвокати и съдилища. В bgdev имаше подобни теми и доста интересни мнения, ако искаш прегледай там, сигурно ще намериш полезни отговори.

Друг хитър ход е да им предложиш домейна на прилична и реална цена (напр. 50-100-200 $ ) и те да го вземат. Ако откажат ще имаш сериозен довод за това че те не го искат а ти забраняват използването на името.

Но все пак прочети тук там как стоят нещата.
 
Филип каза:
Друг хитър ход е да им предложиш домейна на прилична и реална цена (напр. 50-100-200 $ ) и те да го вземат. Ако откажат ще имаш сериозен довод за това че те не го искат а ти забраняват използването на името.

Колега, за какъв хитър ход говориш. Отнасят ти домейна като стой та гледай. Говоря за сериозни компании. Пробвай да си купиш coca-cola-bulgaria.com например, ако изобщо някой се навие да ти го даде, след като те надушат домейна си изчезва ...

Общо взето наистина трябва да се внимава с тези неща 8)
 
Не съм съгласен. Подобен случай имаше с домейн носещ името Дисни Ленд в него. Собственоика го е предложил на компанията съответно а тя е отказала да го закупи от него след което той започва сам да го развива. Минава време и големите момчета взели че решили да му спрат бизнеса, но нещо не се получило както искали защото са отказали предложението му и не са имали искания. Впоследствие взели домейна но след като си платили една не лоша сума за него.
 
Сигурно има начин да продадеш домейна си но явно трябва да отговаря на определени условия. Напромер iPhone . com регистриран през 1995 от Michael Kovatch пича го продаде на Apple за една камара пари но той си е негов още преди да се е чуло за iphone.
 
Еми да..продал го е шото не е имал избор и не му се е рискувало. Другия вариянт е бил да ги съди и да вземе повече от колкото са му платил, но пък е можело и да му отсъдят по-малко.
 
Щом става въпрос за имена и ™. Направих си сайтче с името на онези от herbalife - имат не малко търсения според уеб сео. Та и аз като типичен българин реших, че има какво да открадна от тази тяхна известност. Може ли да последва някаква претенция от тяхна страна, ако сайта ми е достатъчно популярен след някоя година (не че ми харесва много генбъкс хостинг, ама знаеш ли?)?

п.с. въпросният ми сайт сега не е хич популярен, защото GOogle ме е ритнал някъде и не иска да го налази. Липсва ми и добра линк билдинг кампания. За adwords не съм и мислил, а статиите още ми се опъват.
 
Филип, не си прав. Аз имам три отнети домейна, които бяха идентични на регистрирана търговска марка (реципезаар.биз,.инфо + реципезаар.ус) и ми ги взеха като стой та гледай. Изобщо не стана въпрос за покупка - писаха, да им го прехвърля, тъй като има изключителни права, бля-бля, те щели да ми платят трансфера. Аз естествено отказах. Предложих има да ги купят, след което те ползваха това предложение като мотив срешу мен, че съм регистрирал домейна, за да ги изнудвам за пари. Сигурно си мислеха, че искам да им взема милиони, а аз бях готов за 500 долара да им дам и 3-те. До дискусия за цената изобщо не се стигна.

Но споко, съдилища няма, Отива се на арбитраж (има 3 или 4 арбитража), където се плащат доста солени цифри ($1300 долара до два домейна) от ищеца и в 99,99% от случаите ти вземат домейна, защото е идентичен или близък до търговската им марка. Предоложи им да го купят, но се съмнявам да приемат, пък и ще имат коз срещу теб. Както и да е, кофти е да се купува домейн, идентичен или приличащ на търговска марка.

Ако не си доволен от решението на арбитража, може да се обърнеш към съда (не знам дали може в БГ съд), но това определено ще забави процедурата по прехвърляне, защото от регостратора са длъжни да се съобразят с решението и на съда. Мисля, че регистратора дава една седмица, за да покажеш че си завел дело. На мен не ми се занимаваше повече, но бях доволен, защото гадовете се бяха охарчили доста (над 5к в долари), за да ми приберат домейните. Халал да са им!

Tsanko каза:
Еми да..продал го е шото не е имал избор и не му се е рискувало. Другия вариянт е бил да ги съди и да вземе повече от колкото са му платил, но пък е можело и да му отсъдят по-малко.
Продал го е за 1 милион, а не защото се е страхувал. Просто Епъл са регистрирали търговската марка след домейна и няма сила в света, по която да ти го вземат в такава ситуация (освен с 1 млн, долара).
 
нормално е да не можеш да ползваш търговски марки, но винаги можеш да се направиш на чук с домейн от сорта на
multiphone.com
Изобщо има много такива хватки като
neatseo.blogspot.com

сигурно схвана идеята
 
georgimateev каза:
нормално е да не можеш да ползваш търговски марки, но винаги можеш да се направиш на чук с домейн от сорта на
multiphone.com
И тия ги вземат отма. Направи сърч на някоя търговска марка (напр. apple) и ще видиш.
 
ами не видях такова нещо за сега
в крайна сметка никой не може да докаже, че ползваш търговската марка на iphone ако ползваш multiphones
Това са си просто две думи, които като се слепят се получава това..
Дали ако си направя сайт wikiphoneapplets.com за аплети за iPhones от Apple ще ме съдят за думата "Applet" или пък за това, че съм сложил wiki-, multi-, semi-, gmi- (Georgi Mateev International например) преди думата phone.Няма да ги отделяш с тирета и толкова.
 
Видят ли че търговската им марка се съдържа в домейна, ако решат ще ти я вземат. Друг е въпросът дали ще решат да се занимават. Но, ако решат, законът е на тяхна страна.

Затова, ако си умирате да ползвате ТМ, правете го в пододомейн.
 
Мерси за отговорите, бяха полезни. Ако някой има продаващ сайт с някоя ТМ май трепери доста. Лошо
Успех момчета


.. а да и момичета.
 

Горе