Внос и продажба на про-биотични продукти от ЕС

mamaweb.bg

New Member
Здравейте,

Имам намерение да започна внос на пробиотични продукти за пиене от друга държава-членка на ЕС. Продуктите (според прозиводителя са класифицирани като храни, не лекарства) имат всички необходими сертификати за произход и качество, издадени от съответна държава. Въпросте ми са следните:

Къде мога да разбера общите условия и изисквания за внос на гореспоменатите продукти?

Има ли някой от вас, колеги опит с подобно начинание? Ще бъда благодарен на всякаква споделена информация, която би ми била от полза.

Идеята е продажбите да се извършват онлайн, но това е предмет на друга тема.

Моля, ако темата ми е неподходяща за тази секция, да бъде преместена. Предварително благодаря.

Йордан
 
От: Внос и продажба на про-биотични продукти от ЕС

Министерството на храните и здравеопазването - нормативни актове и изисквания, също можеш да получиш информация за вноса на тези хранителни добавки от митниците. Надявам се да е полезна тази информация.
 
За внос от ЕС не ти трябва нищо освен да са ОК документите в страната от която ги внасяш и трябва етикети на български (мисля може и като лепенка) ... свободен достъп на стоки и услуги между страните членки...

Аз по принцип съм над средното ниво потребител на натурални продукти обаче не смятам че про биотик ще върви (освен при незапознати потребители който са чули че про биотик е модерно а не знаят какво представлява)

Защо не бих си взел про биотик на хапчета:

- Имаме си страхотен изцяло български доказано действащ про биотик - кисело мляко (в държавите където ги пият си нямат мляко със живи бактерии) - единствено не сме сигурни колко са живи бактетериите ама може да си го правиш във вкъщи така ще си сигурен...

- както за млякото не си сигурен дали бактериите са живи (от консервантите) така и за хапчетата още по не може да си сигурен понеже имат трайност няколко години...

- по добре да приемаш про биотичен продукт расъл в първокачествено или най добре домашно мляко отколкото такъв расъл в извара или остатъците от производство на сирене.... в каквито се правят хапчеата..
 
От: Внос и продажба на про-биотични продукти от ЕС

radoslav68, Благодаря ти за инфото!

coolice, благодаря и на теб за информацията. За киселото мляко съм съгласен. Пробиотикът, който смятам да внасям е малко по-различен, представлява течност (не хапчета), с 19 вида билки и 7 вида живи бактерии. Продава се в около 30 държави и отзивите са отлични. Не мисля, че тук имаме подобен продукт и с една добра реклама може и да потръгне. Единственото нещо, което ме притеснява е цената, което може да ме разколебае. Не всеки е готов да отдели 60, 70 лв. на месец, колкто и благотворно да влияе.
Относно вноса - смятам да се свържа с БАБХ за информация и насоки.
 
От: Внос и продажба на про-биотични продукти от ЕС

Всъщност за продукта имаш отговорност! Т.е. трябва ти склад за съхранение, който да отговоря на изискванията за съхранение на хранителни добавки.

Имай в предвид, че БГ законодателството още не е синхронизирано с европейските директиви, поради което може да имаш проблем! Едно е разрешено в Англия, но не и в България. Продукта, трябва да отговаря на нашите условия за безопасност (това се доказва с лабораторни изследвания).

А замислял ли си се какво ще правиш с остатъците, продуктите, които не можеш или не успееш да продадеш, не може да ги изхвърлиш в кофата и отново ще трябва да се справиш и с този проблем.

Отделно имаш опаковки и някой ако иска да се заяде с теб ще може и по-този показател за справка ЗУО.
И преди всичко най-добре е да се консултираш с някоя консултантска фирма ... която се занимава с регистрация на продукти в България :)
 
  • Like
Реакции: veda
От: Внос и продажба на про-биотични продукти от ЕС

alabam4eto, благодаря ти много! Това ще ми е доста полезно!
 
От: Внос и продажба на про-биотични продукти от ЕС

Присъединявам се към горното мнение. Най-добре се свържете със консултант - специалист в тази сфера. Подводните камъчета, които могат да излязат пред човек без опит в този бранш, са достатъчно много на брой, че да му обърнат каруцата. На първо време напишете HACCP в Google и разгледайте първите няколко страници с резултати. Повечето фирми, предлагащи изготвянето на HACCP планове, предлагат и консултантски услуги и със сигурност могат да Ви помогнат с полезна и конкретна информация.
 

Горе