Внос от Китай

Petio Petrov

New Member
Здравейте, ще започна от самото начало, за да може да ме консултирате правилно, защото съм все още млад, наивен и неопитен. Преди 2 години с парите от бала ми си отворих кафе, поради липсата на средства направих глупост и регистрирах ЕТ. Все пак заведението си върви и с него нямам проблеми, успях да спестя някой и друг лев в условията на криза. Намерих си страхотна връзка за внос на дрехи от Китай (няма да заплащам доставка). Като имаме на предвид, че там работя със много близък човек и най-скъпото нещо което ще купя е 2$. Неговите работодатели в Китай работят с DHL и те поемат доставката. Отделно си намерих хора на който мога да ги продавам без фактури или касови бележки. Разбирате ме, че говоря за обикновено препродаване на черно, както се казва. Сега искам да попитам по опитни хора от мен много неща, защото си нямам никакво понятие от внос на дрехи. Трябва ли задължително да имам фирма, за да ми изпратят такава голяма доставка? Защото ако е да, ме посъветваха да не намесвам сегашната фирма, а да направя нова (ЕООД). Сега идва въпроса за митото, много хора ще кажат питай агенции или митници. Питах къде ли не, какви ле запитвания не изпращах до всякакви държавни институции и на всякъде се разминават в това което твърдят. Първо ми казаха, че митото зависи от материята. Поинтересувах се и видях, че почти всички материи са с фиксирано мито от Китай 12%. Моята счетоводителка пък ми каза, че имало вратичка. Смисъл когато внасяш дрехи и обувки от държава извън ЕС, ако единичната стойност на всеки един продукт е под 15лв., не трябва да плащаш нито мито, нито ДДС. А пък за ДДС дори и в данъчното не можаха да ми обяснят, дали трябва да се заплати , било зависело от "1000 неща". Това са точните думи на не възпитаната лелка, която като я попитах какви са тези хиляда неща, започна леко да ми намеква, че трябва да си намеря по дебели връзки, за да се справя със всички препятствия и ми води урок по подкупи. Има ли някакви допълнителни такси, като изключим ДДС и мито? Ще съм много благодарен, ако някой успее дори да пресметне какво ще трябва да заплатя на милата родина, ако примерно съм внесъл стока на стойност 1000лв.. Просто искам да пресметна всички разходи, за да мога да направя добра надценка. Благодаря предварително на всеки отзовал се на моите запитвания!!!
 
От: Внос от Китай

Аз съм пазарувал от Китай, но в малки количества за лични нужди. Моя съвет е да опиташ с малко в началото. Направи си поръчка за 100-200-500лв. Като я получиш и не е от EU ще мине митница. Ще те викнат там да попълниш едни документи и ще стане ясно митото. Аз до сега съм пазарувал за по-малко от 50лв от Китай и не се е налагало да плащам мито. Това не е ставало обаче по DHL, а по пощата. Може и затова да е цялата схема. Ако DHL имат канал да прекарват нешата без митница може и да мине без разправии. Пак ти казвам, най-добре направи малка поръчка и виж как е процеса и после пускай постепенно по-големи и виж накъде отиват нещата. Наистина няма кой да ти каже конкретно как ще е процедурата, защото тези истории през митниците са различни за всяка стока и стойност на самата.
 
От: Внос от Китай

Втора фирма означава втори осигуровки. И счетоводство.
За вноса от Китай и митата - във форума има безброй теми.
 
От: Внос от Китай

Единичната стойност на всеки артикул е без значение. Важна е общата стойност на поръчката. Щом е около 1000 лв ще имаш и ДДС, и мито. Митото се плаща върху цената на стоките + транспорта. Плащат се и такса за превод (~50лв, ако е по банков път), и такса опаковка. Митническото освобождаване е 40-60 лв.

Относно тарифния код можеш да се посъветваш с изпращачите. Или поискай да ти пратят проформа фактура, с която вече можеш да се консултираш в частна митническа агенция.
 
От: Внос от Китай

Здравей!Тъй като явно не мога да пратя по лично съобщение, ще пробвам така. Пиша ти, тъй като аз търся връзка до производители на качествени дрехи в китай. Бих се радвала, ако се свържеш с мен и можем да обменим опит. Аз бих разпродавала стоката в Германия и ДАХ региона..те. немско говорящите страни.

Поздрави Соня
sonja2583atyahoo.de
0049(0)152/12858879
 
От: Внос от Китай

Здравейте колеги,
Трябва ли внос на няколко кашона конкретни артикули от китай. Ползвал ли е някой сигурна агенция която може да съдейства???
 

Горе