Възможно ли е това

bewolf

New Member
Възможно ли е регистрация на фирма ЕТ или ЕООД от човек работещ на трудов договор на 8 часов работе ден. Като в регистрация на фирмата собственика да се осигурявя на 2 или 4 часа?
И до какви юридически проблеми може да се стигне с човека.

Идеята е жена ми която е на пълен работен ден да регистрира фирма. Но и идеята е да бъдат намалени първоначалните разходи за осигуряване.
Моля за идеи и съвети, понеже разговярях с една счетоводителка, но тя ми отговри многозначно и съотвено не съм сигурен в момента.
 
От: Възможно ли е това

Няма проблеми да си направи фирма като е на 8 часов трудов договор! Но няма как да спестиш от първоначалните разходи...имам предвид осигуровките....Първо те не са първоначални. Първоначални са парите, които ще дадеш за регистрацията на фирмата, печати и други подобни. Осигуровките са константна величина, освен ако жена ти няма друга фирма нейна , в която се осигурява (примерно)... Като управител на фирмата, която ще създадеш( или на жена ти) тя се осигурява на минималният допустим праг за да функционира фирмата...да е действаща. Иначе ако не плащаш всеки месец между 108.00 и 124.00 лв(ако не се лъжа/цената е в зависимост от осигураването което искаш като управител)/месечно все едно си бачкаш в "сивия" сектор и няма смисъл да си прайш фирма :)

Работил съм на 2 трудови договора едновременно(един на 8 часа и един на 4 часа) и съм плащал осигуровки към фирмата като управител - проблеми не съм имал. Държавата иска да лапа(кинти) общо взето...

Надявам се да съм помогнал
 
От: Възможно ли е това

Възможно ли е регистрация на фирма ЕТ или ЕООД от човек работещ на трудов договор на 8 часов работе ден. Като в регистрация на фирмата собственика да се осигурявя на 2 или 4 часа?

Може да регистрира каквато фирма иска жена Ви - ЕТ, ЕООД, ООД и т.н.
Да се осигурява на 2 или 4 часа може само в ООД.Само при ООД може съдружник да сключи трудов договор с фирмата/юридическото лице.
Ако на трудовия договор я осигуряват на 2600 лв. не дължи осигуровки където и на друго място да работи. /Осигуровки се дължат до 2600 лв. доход, т.е. ако я осигуряват на 2400 ще дължи осигуровки на друго място на максимум 200 лв./
Надявам се да съм го написала разбираемо като за НЕсчетоводител :)

P.S. в ООД-то другите/другия съдружник не е задължително да се осигуряват. За да осъществява дейност фирмата е достатъчно само 1 лице.
 
От: Възможно ли е това

Ако фирмата няма оборот (да се чете, че липсва дейност) не е необходимо да се плащат осигуровки.
След първата покупко-продажба се изискват. Проблем няма да има ако работи и е управител на фирма също.
За ЕООД/ООД е задължително, при осъществяване на дейност, да се осчетоводява при счетоводител.
 
От: Възможно ли е това

Благодаря много, но нямаме много варианти така , че ще е на нея. А варианта за ЕООД е с доста по-големи месечни разходи ако не се лъжа.

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk
 
Ще опиша набързо за какво се сещам, вие си преценяте:
ЕТ:
- За да откриете ЕТ не е необходим капитал;
- Държавните такси и хонорари са в по-ниски за регистрация на ЕТ, отколкото за регистрация на ООД или ЕООД.
- Фирмата на ЕТ се заличава по-лесно, ако в един момент вече не Ви е необходима;
- Собственикът на фирмата на ЕТ отговаря с цялото си имущество за задълженията на фирмата;
- На края на всяка календарна година собственика на ЕТ изравнява и довнася осигуровки;
- Само ЕТ може да плаща патент /фризьорски услуги, козметични услуги, дърводелски услуги, търговия на дребно, автомивки, авторемонтни услуги и др./. Понякога патента е по-нисък, друг път по-висок от корпоративния данък.

ООД/ЕООД:
- ООД и ЕООД са капиталови дружества и за откриването им се изисква капитал, но в крайна сметка, той вече не е 5 000 лв. , а само 2 лв.;
- Капиталовите дружества отговарят за задълженията си до размера на капитала, а не с личното имущество на съдружниците;
- Какъвто и вид търговска дейност да извършвате, когато е с ЕООД или ООД плащате корпоративен данък - 10% върху печалбата, дори и да е патентна дейност;
- Собствениците на ООД или ЕООД не довнасят осигуровки /обърнете внимание "НЕ ДОВНАСЯТ", а не е пиша "НЕ ВНАСЯТ"/
- ЕООД или ООД се заличават с ликвидация;
- Цената на счетоводните услуги зависи от други фактори - оборот, брой документи, брой банкови сметки, брой работещи лица и т.н.

Понеже не пишете каква дейност ще извършвате има и вариант за лице упражняващо свободна професия. /Най-лесна и бърза регистрация - без такси и хонорари. Не се изисква събиране на фактури - разходни документи. Не се води счетоводство. и т.н. и т.н./
 
Извинявам се за късния ми отговор, но бях доста зает..
Става въпрос за малко ателие за ситопечат. Оборота няма да е голям (дано да греша), доколкото ми е известно няма патент за тази вид дейност. Съответно не знам дали е рентабилно от гледна точка на разходи да се прави ЕООД, ателието е в собствено обособено за целта помещение, което спестява от наем. Но пък не сме наясно дали има някакви други специфики за тази дейност от гледна точка на помещение и т.н.
По възможно най-груби сметки отварянето на ЕТ е около 500лв в това включвам регистрация на фирма и закупуване на касов апарат + едногодишен абонамент за него и хонорар за отварянето на фирмата.
Благодаря за помощта!
 
Отваряне на ЕООД:
1. КЕП - 35 - 40 лв/година
2. Нотариално заверен подпис - 6 лв
3. Заплащане на такса - 55 лв
Общо разход: около 100 лв

Отваряш една набирателна сметка, вкарваш капитала и след това я закриваш при излизането на фирмата.
За касов апарат не мога да помогна в случая.
 

Горе