Възможно ли е?

Sa6

New Member
Здравейте :)

Хрумна ми нещо,но още се колебая дали да го направя.Риска и инвестицията са огромни а не съм сигурен дали е възможно да се направи.Не съм достатъчно уверен защото все още не съм много наясно със интернет предприемачеството,направата на сайтове,блогове,рекламата,дизайна..ще ми направите услуга ако дадете някакво мнение по темата ;)
Млад художник съм и рисуването ми е нещо като страст.Хрумна ми идеята да направя блог за уроци по рисуване.Имам няколко въпроса.Възможно ли е такъв блог да стане световно известен и да изкарва прилични суми кинти,примерно хиляди на ден?Според мен е възможно,но както писах по горе -нямам почти никакъв опит и просто предполагам.Ето как ги виждам аз нещата:
Английския ми го няма никакъв,затова първо ще направя блога на Бг.Ще го развивам половин-една година докато си ошлайфам малко езика и понатрупам уроци и опит.След това ще преведа уроците на английски и ще направя друг блог.Отбелязвам че блога няма да е просто блог за уроци а ще е блога за уроци на еди кой си художник..демек художника ще стане нещо като марка.Когато аз и блога станем известни и блога запчоне да изкарва някакви пари,ще направя друг блог/сайт.За него ще си наема художници които да го блъскат нонстоп с уроци.Уроците ще са най-различни.Като се започне от супер елементарни за малки дечица ,та се стигне до такива за профита.След макс 3-4 години трябва да има много известен художник когото хората харесват,полезен блог/сайт (а защо не и верига от такива) които хората посещават и харесват .Сега ми хрумва че може да се направи и голям форум покрай тези неща..Целта е в един момент аз да стана "излишен" и да се захвана с нещо друго.Когато в очите на хората си супер талантлив и известен,успял и имаш кинти ти се отварят доста вратчки.Човек може да се занимава и с други неща (примерно дизайн) или да не прави нищо,в смисъл да си контролира това което има и да си гледа кефа в свободното време.Поне така си мисля сега..Сега ми минава през акъла че може да се направи нещо подобно на това което е направил Уолт Дисни.Той е започнал с анимация ,но крайната му цел са били увеселителните паркове.Мисля си-ако човек се научи да прави нещо добре и му сече пипето ,през нета може да стане известен доста бързо,незнам..

ПП
Пробвах да сложа линк към един урок обаче нещо не става.
 
Последно редактирано:
От: Възможно ли е?

Защо мислеш така? :)
Уроците по рисуване не са като повечено статии или новини.Те не устаряват.В смисъл-инвестираш в един урок и той после може да работи за тебе десетки години.
 
От: Възможно ли е?

Възможно ли е такъв блог да стане световно известен и да изкарва прилични суми кинти,примерно хиляди на ден?

Възможно е. Има много силни като качество и посещения блогове по рисуване и при голям и стабилен пазар се монетизират добре. Ето пример: [URL]http://draw.demiart.ru/[/URL] (отделно, че блогът всъщност е примамка за форума, който се е превърнал в стабилна общност на съмишленици).

Английския ми го няма никакъв,затова първо ще направя блога на Бг.

Проблемът е, че и българския ти го няма. Много граматически грешки, липса на препинателни знаци, шпации след точките и други дребни, но досадни нещица, които биха могли да отблъснат някоя по-ранима художествена натура.

За него ще си наема художници които да го блъскат нонстоп с уроци.

Художници, които блъскат нон-стоп уроци, вече не са художници, а преподаватели. Едно е да споделят техники, а друго е да обучават на занаят. Художник, който блъска по нещо нон-стоп, не го възприема като творене, съответно няма да е на кеф особено и може да го утеши и компенсира за творческите страдания само солидно заплащане. И се стига до Параграф 22.

Марк Твен е имал добри идеи по въпроса, когато решил да става художник. Тъй като първият му опит бил неуспешен (тръгнал да рисува дакел, но го нарисувал само наполовина, тъй като дакелът завил зад един ъгъл), то стигнал до извода, че богат художник е само мъртвият художник. Събрали се 4 приятели, теглили чоп и на единия му се паднало да умре. Пратили го да се крие в Испания, а те разлепили некролози за преждевремената кончина на млад, но много талантлив художник, неоценен приживе. Сега с ЕС и биометричните карти не знам дали ще мине номера, пък и за блогове по времето на Марк Твен не са чували, но може да се експлоатира някоя подобна по-шашава идея.
 
От: Възможно ли е?

Пожелавам ти успех. :DПреди да се заемеш с подобно нещо си доизбистри като хората идеята в главата, понаучи езика ( и българския и английския ), помисли си още малко върху идеята, рисувай, намери съмишленици и си направете малко онлайн общество... после помислете за уроци за другите и подобни неща... ;) Без лоши чувства и дерзай!
 
От: Възможно ли е?

То не е само езика,те бая неща ми се губят хехе.Стигнах до извода,че почти всичко може да се научи и направи.Трябва само да си изясниш посоката,да го искаш силно, да си гъвкав и едновременно с това твърд.

Цитат "Strana"
"Художници, които блъскат нон-стоп уроци, вече не са художници, а преподаватели. Едно е да споделят техники, а друго е да обучават на занаят. Художник, който блъска по нещо нон-стоп, не го възприема като творене, съответно няма да е на кеф особено и може да го утеши и компенсира за творческите страдания само солидно заплащане. И се стига до Параграф 22."

Хартята,платната,моливите,грундовете,пастелите и боите се правят от занаятчии.Но художника който работи с тях не е занаятчия .
Да правиш всичко сам не си е работа.Страхотно ограничение е.Направата на един урок отнема от половин ден до една седмица.Сам човек не може да направи голямо количество.
Мъртвият художник си е мъртав художник.Художника трябва да е жив.Уроците не трябва да са просто някакви си уроци.Трябва да има някаква магия.Трябва да има некаква идея,да "пропагандират" нещо-любов,смях,свобода на въображението...знам ли..трябва да е нещо простичко.Трябва да се гледа доста мащабно.Всички уроци трябва да си прилчат по нещо,като погледнеш единия урок,да се сетиш за друг или за нещо свързано с тях.Също така,цялата тази работа трябва да може да се разраства и да отваря други вратички.
Като види някой Мики Маус и веднага се сеща за Уолт Дисни.
Дисни и направо някакъв гений.Прави анимации,филми,ТВ предавания,увеселителни паркове,книжки за оцветяване..Героите му са навсякъде -по чашки,по дрехи,по калъфки за възглавници,имаги като татоировки по хората..хахах :)
За да си намери човек съмишлиници ,първо трябва да е тръгнал нанякъде.Ама накъде -все още не е много ясно.
 
От: Възможно ли е?

Понеже не става да пусна линк във форума ,написах адреса на аватъра.Това е един от първите ми уроци,не е доошлайфан ,но може да се види за какво става дума.
 
От: Възможно ли е?

ЕХА и сега мислиш че всеки ще преписва символ по символ аватара ти за да ти погледне урока лал.................
можеше просто да сложиш линка си в подписа
 
От: Възможно ли е?

по принцип всичко е възможно ...на децата би им било интересно как се рисува пън например..
но за забогатяването не знам дали ще стане

Понеже не става да пусна линк във форума ,написах адреса на аватъра.Това е един от първите ми уроци,не е доошлайфан ,но може да се види за какво става дума.

като не си го нарисувал пак добре :)
просто го напиши в поста си ...артисткини работи :)
 
Последно редактирано:
От: Възможно ли е?

Първо това ми мина през акъла ,обаче не можах да намеря къде са настройките на подписа :mrgreen:
 
От: Възможно ли е?

Според мен (не искам да те отчайвам) ама мисля, че с блог с уроци за рисуване трудно ще станеш много известен и богат. По-добрият вариянт е да продаваш твои картини онлайн.

Блогът ти може да има успех, но мисля че известен художник се става с изложби и като те намерят правилните хора. Рисуването е талант не всеки може да рисува дори и да иска и по-голямата част от посетителите на блогът ти вероятно ще гледат само картинки. :)

PS: Иначе идеята ти е интересна, пробвай се нищо не губиш. Успех! :)
 
Последно редактирано:
От: Възможно ли е?

Аз пък мсиля, че поне в БГ ще е доста популярно. На мен ми стана доста интересно това с кученцето, а да ти кажа честно изобщо, ама буквално изобщо ме няма с рисуването. Браво и ти пожелавам да пуснеш поне за БГ такъв проект!!
 
От: Възможно ли е?

Имаш идея, това е добре. Предполагам, че имаш и някакви знания и талант (художнически). Това също не е зле. Но нямаш почти никакви шансове да спечелиш пари от първото нещо, което ти е хрумнало. Виж примерно какви сайтове прави един твой колега художник - [URL]http://www.peyo.info/?page_id=90[/URL].
Съзнаваш ли колко си далече от него?
Все пак не искам да те отчайвам, нали знаеш легендарната мисъл "Койт' играй-пичели, койт' ни играй-ни пичели".
Ако си достатъчно упорит, имаш шанс рано или (по-скоро) късно да направиш успешен сайт, дерзай!
 
От: Възможно ли е?

gangster не ме отчайваш,споко.Приемам всякакви гледни точки.Първо исках да се занимавам с живопис.Бях се бая надъхал,бе направо 2-3 години не мислех за нищо друго."Класическия" начин да станеш известен и продаван художник е точно както пишеш ти.С много изложби и търсене на правилните хора.Самоче това си е чисто губене на време и нерви.Когато тръгнеш по този път ти си никой и всеки гледа само да те прецака.Ти си просто работник,като тебе само в Бг има хиляди.Навсичкото отгоре хората които не са учили не те разбират,даже те гледат подигравателно.Съвременната живопис за хората които не са запознати си е чисто аки :) Никой не иска да ти купува картините защото си млад автор и още не си се доказал че си сериозен.Млад автор се води художник под 35-40 години.Това си е половин живот мизерия хехе.
Има и един по-бърз вариант-първо да се докажеш.Демек да теглиш майната на всякакви канони и правила .Най-пресния пример за който се сещам е Салвадор Дали.Пича е правил кот си иска,всички са го бъзикали,даже са го и поизгонили от тяхната академия.Години след това той вече е милионер а днес е един от най-скъпо продаваните цапачи .Когато станеш известен и покажеш че можеш и си сериозен, галеристите сами почват да те търсят.Ако се прави нещо яко комерс и се създаде интересен имидж инвеститорите ще идват направо при тебе а не при галеристите.Нета е идеален за тази цел.Засега съм общувал само с няколко галеристи и всички се оказаха боклуци и измамници.Всеки гледа да ти смачка самочувствието,да вземе картината тънко и да я продаде 10-15 пъто по-скъпо.
Мисля че открих ниша.Измислих вид рисуване който се харесва от училите и от хората които нямат връзка с арта, няма конкуренция.Изпробвах го и действа!Вярвам и съм сигурен ,че ако човек си постави за цел с този тип рисуване може да става известен и да си вдига цената до безкрай.Самоче вече не го искам.Това живописта си е направо самоубийство.Колкото повече израстваш,толкова повече работа ти се насъбира а не можеш да си хванеш помощници.Дълга и самотна работа е.Като работиш по дванадесетина часа на ден сам във вкъщи, направо се откъсваш от света.Докато рисуваш се изключва логиката и се бачка само с подсъзнанието.Като наркотик е,заживяваш във некакъв въображаем свят пълен със цветове,линйки и разни такива... :) Не искам така...Харесва ми да рисувам,но искам да правя и други неща.


cecipenev 10x ;)


dalakov наясно съм,че от първия път почти нищо не става.
Човека явно е кадърен и сайтчето е готино,но не виждам каква е връзката.Това е портфолио (май така се казваше) Забързо прегледах страницата и видях само един урок.
Не мисля че съм много далеч от него.Бая съм по-млад.

Искам да направя нещо като Метро,като Макдонълдс,като Уолт Дисни,Пининфарина.. Имам доста интереси,но не виждам условия в България.Искам да се занимавам с дизайн-имам бая развито абстрактно и логическо мислене.Ама не може..В Бг най-добрите дизайнери правят дизайна на колелета,шишенца....У нас не можеш да станеш дизайнер на коли,мотори,самолети,ховъркрафти,джетове..Поне с такова впечатление съм останал.Мога да рисувам,имам основите и мога да се самоубочавам. Сайт с уроците е единственото нещо за което се сещам,което може да се започне от Бг с малко пари и дори без,и да може да се изкара за кратко време извън нея.А и да има потенциал за развитие.
 
От: Възможно ли е?

Тази идея вече е реализирана. Дали е доходоносна? - незнам. (предполагам, че не)

[url]http://risuvaneto.com/[/URL]
[url]http://risuvane.blogspot.com/[/URL] - Авторът на този блог е написал "За да развия сайта, трябва да видя че има някакъв интерес."
Съдейки по 5-те урока, които е добавил за 2 години... явно интерес липсва, а уроците са доста добре представени...

Но щом ти се занимава... :)
 
От: Възможно ли е?

Втория е първия ми опит.Може да се каже,че въобще не е рекламиран.Хората не знаят за него и е празен.Това да почне да лови окото,трябва да има поне тридесетина урока в него.Демек поне един месец драскане.За Бг ще е умряла работа мисля.Тук да привлече максимум 1000 човека.Но ако се направи на английски ще дърпа хора от почти целия свят.Почти всяко дете обича да рисува.Това са уроци за аматйори.Ако се направят уроци които да обясняват не как да се нарисува конкретно куче а как попринцип се рисува куче(къща,човек,други видове животни,растения..),тогава ще се привлече вниманието и на хора които искат да се занимават професионално-илюстратори,графици,живописци,аниматори..Могат да се правят уроци с молив,уроци с маслени бои,уроци с Фотошоп,аерограф,туш,пастели...Парите ще се изкарват от реклами на книжарници,производители на моливи,бои,аерографи,стативи.Част от уроците може да са платени.По-натам могат а се направяти уроци по перспектива,анатомия,цветознание...Дедазнам,въртя варианти.
 
От: Възможно ли е?

Ниша има... Не може с 5 урока за две години да има интерес. Темата определено ще е интересна за всички, които се интересуват от рисуване. Нали знаеш, че съдържанието е цар в Интернет... При качествено съдържание и поддържане на блога плюс оптимизация може и да успееш. Ако има конкуренти блогове -наблюдавай ги...Иска се упорита работа за да придобиеш последователи.И най вече съдържанието трябва да е наистина полезно.
Аз също обмислям подобен блог, но на друга тема, която също е профилирана. Гугъл извежда такива блогове на предни места.Поне при моите блогове е така...
Много по добре е блогът да е чуждоезичен макар че там и конкуренцията е по голяма. А като гледам ти не си наясно с нищо, както аз бях в началото и все още се уча- няма страшно. Процесът не е лесен, но при желание се овладява.
Монетизацията- най съществената и трудна част. От блог се печели посредством реклами или продажбна на стоки и\или услуги. В най лошият случай можеш да ползваш блогът си като портфолио - препоръчвам ти да прочетеш тази статия по въпроса- http://onlainbiznes.blogspot.com/2009_12_01_archive.html#5087901961637765216
Печалбата от блог е вай трудната част от процеса. Ако добиеш стабилна популярност обаче може да предлагаш свои картини, да разработиш и други идеи за пласмент на твои и\или чужди картини.Идеите, които си описал по горе също стават... Но докато стигнеш до тази фаза се иска доста упорита работа. Мисля, че желание не ти липсва, така че чети и се учи. Ахм... Подобри си поне българският на този етап.
П.П.
пише се аматьори не аматйори
 

Горе