Въпроси касаещи онлайн магазина за игри G2A

Sterben

New Member
Здравейте всички потребители на този форум!
Туко що се регистрирах и не знам дали пиша в правилния раздел, затова ме извинете ако това не е правелното място за подобни теми. Всичко това пиша от телефон и се извинявам за всякакви правописни грешки!


И така предполагам, че някои от вас знаят за сайта g2a.com. За тези, които не са го чували ще го обясня на кратко: G2A е онлайн сайт предимно за купуване/прадаване на виртуални артикули, от които главно биват игри за различни платформи и конзоли (GOG, Steam../ PC, Xbox, PS3/4 и т.н). Освен игри могат да се продават/купуват и виртуални "единици" както аз ги наричам или просто казано ресурси за дадена игра (Примерно RP за играта League of Legends). Не от скоро продавам успешно игри, които са главно за Steam платформата и не представляват физически продукт. Когато клиен закупи моя игра той заплаща (чрез PayPal или др. разплащателна система) определена цена и в замяна палучава код(букви и цифри), който се активира на съответната платформа и му се отключва сваляемото съдържание.

До сега съм нямал никакъв проблем със сайта, продавам а парите след определен срок се появяват в наличния ми баланс, а от там мога да си ги изтегля чрез PayPal примерно. Проблема се появи от скоро а по-точно от 1-ви Юли. До сега G2A не са изисквали нищо специално от търговците, най-много да искат лична карта за навършени 18 години. Но от споменатата дата влязоха в сила малко по-усложнени изисквания към продавачите, а именно след минаване на даден лимит на акаунта, продавачът е длъжен да си upgrade-ни акаунта от индивидуален в бизнес акаунт. С други думи цялата работа се усложнява. G2A вече изискват от продавачите да се регистрират като фирма или като работник на свободна практика. В прав текст изискват:
-Удостоверение за данъчен номер
-Удостоверение за регистрация или регистрация на фирма

и други документи за лицето извършващо тази дейност (документ за настоящ адрес и др.) Четах къде ли не и не открих информацията, от която се нуждая. Навсякъде онлайн бизнесът го свързват с отваряне на онлайн магазин за продажба на услуги и стоки. Аз нямам онлайн магазин, а продавам в такъв. Според информацията, която събрах тази дейност повече клони към самоосигурявянето или така нареченият работник на свободна практика. Четох и за регистриране сато ЕТ (Едноличен търговец), но там изискванията нямат нищо общо с дейността която аз извършвам (касови апарати, счетоводители, отчети и т.н). Запитването ми към форума е главно за съвети и препоръки как да постъпя? Има ли някакъв друг вид регистрация специално за моята дейност за която незнам?

Естествено писах и на G2A Support-а, но те просто ми предлагаха различните тарифи на разни консултанти, които започват от 200 евро. Нямам никакъв опит в счетоводството и нямам идея какво да правя. Готов съм да плащам данък, но четох и за осигуровките, които трябва да плащат лицата на свободна практика а те хич не са за мирисане. Не искам да прибързвам с нищо, затова вмомента събирам колкото се може повече информация и благодаря на всеки, който би ми предоставил такава!


Ще сложа линк към клип в youtube публикуван от сайта G2A, в който обясняват за настъпилите промени и ДДС (VAT).


Link:



Благодаря!
 

Горе