Въпроси относно блог

InternetJuice

New Member
привет на всички :) . наскоро реших да започна блог за да мога да натрупам малко опит за бъдещия ми интернет бизнес. някой въпроси може да са наистина глупави но не ме опреквайте и се надявам да ми помогнете.

1. какъв домейн да ползвам , колко пари струва, мога ли от един домейн да мина на друг след месец, струва ли си да съм на безплатен и след това да мина на по хубав или най добре да изчакам една седмица да имам пари, само за домейн ли се плаща

2. по какъв начин по точно изкарвам пари от блог adsense и affilate ли ? или само от влизането в самия блог да се чете, по какъв начин мога да следя колко пари съм направил и колко е посещаем, кой е най лесния начин да си взема спечелените пари от блог ?

3.с каква програма да го направя wordpress ?

ами за сега се сетих само това но с сигурност ще има още, предварително благодаря на всички отговори и помощта ви :)
 
Привет и на теб. Приятен престой във форума ни и се надявам да ти бъде полезен - той и неговите потребители. :) Започвам да си давам коментарите по въпросите ти.

1. Домейнът струва около $10-15, зависи от къде го купуваш и дали си хванал някакви промоции. Цената е на година. Естествено, може да е и извън тази цена - под $10 и над $15. Говорим за но домейн, не някой с история - от аукцион. Аз лично препоръчвам .com, но в зависимост и от това какво ще правиш. Например едни момчета искаха преди време сайт, като бизнеса им беше с идеята да са организация със собствени цели и мисия, а странично, ако можеха да изкарат нещо - си е отделно. Домейнът им бе зает, и взеха същия на .org. Което е супер. Други пък правят инфо сайтове, и .info им вършеше идеална работа. :) Грам не си струва на безплатен. Може да почнеш с някоя блог платформа, като blogger, но определено е по-добре със собствен домейн.

2. Трафика и самият блог като качество влияят най-силно върху доходите на един блог. За да правиш пари от AdSense или Affiliate marketing, ти е нужен трафик, който блога генерира чрез съдържание и популярност. Вече сам си определяш какво ще му е естеството. А печалбите ги следиш от самите сайтове, които ти предоставят възможността да си им партньор. Независимо дали е AdSense или някоя affiliate програма. ;) Най-лесния начин да правиш пари е продажба на директна и индиректна реклама, твой продукт или услуга.

3. И аз бих се спрял на WordPress при изграждането на блог. Естествено, някои биха избрали Blogger, което пак не е никак лоша опция. Зависи какво ти харесва на теб,с кое си свикнал и най-вече - кое задоволява нуждите ти.

Ако се сетиш за нещо друго. Тук сме. :)

Успехи.
 
От: Въпроси относно блог

първо си избери нишата в която искаш да развиваш блог, за начало пробвай с безплатните възможности примерно Блогър, после можеш да преминеш на твой домейн, за изкарване на пари ще се наложи да изчакаш
 
От: Въпроси относно блог

Има и опция да си купиш собствен домейн и да ползваш безплатна платформа като Блогър. Така ще имаш домейн, който можеш да ползваш и за напред, а като напреднеш можеш да си преместиш блога на собствен хост със същия домейн без да губиш старите статии.
Аз лично бих ти препоръчал този вариант.
 
От: Въпроси относно блог

благодаря за отговорите най вече на блинки , ами по какъв начин се заплаща домейнът, каква е разликата между org,com,info и т.н , "директна и индиректна реклама, твой продукт или услуга" какво трябва да рече това ? примерно моят блог ще е информация, статии, форум, петиция, снимки и видео, и да речем че имам 300 човека който го следят редовно ако примерно използвам адсенс това значи че ще печеля само от кликнати те рекламите които адсенс ми предоставя нали така ? не знам но аз си мисля че хората едва ли ще ги кликат понеже няма да са свързани или поне не чак толкова с тематиката на блога ми... а дори и да кликнат един път то тогава на другия ден или седмица няма да го направят
 
Домейн може да купиш от всеки домейн регистрант. Както чуждестранен така и български. Разликата е както в разширението, така и в цените. Горе долу гравитират около споменатия от мен рейнжд.

Директната реклама е когато продаваш рекламно място от сайта си под каквато и да е форма - банери, линкове, статии, бекграунд, виидеа, и др. Индиректната е когато някой ти посредничи - AdSense е добър пример. Афилиейтингът се води от първият тип. Поне аз бих го причислил към него - все пак се договаряш с един рекламодател (афилиейт програмата) на някакви условия и му публикуваш материалите. ;)

Хубавото е на AdSense, че благодарение на системата си, те ще пускат реклами тематични за сайта ти. Ако пишеш за IT и софтуери, то често ще има реклами на хостинг компании, и такива, които продават софтуери, и т.н. Твоята работа е точно това, не само да плеснеш рекламата, но да ги поставиш на най-подходящото място, на което биха били освен видими, така и кликаеми. Това е тънкостта тук. А това както всеки маркетинг знае, се случва чрез проучване и практика. Естествено, съобразявайки се с условията на системата, която ти пуска рекламата.

Те банерите никога не са еднакви. Това също е бенефит на системата. Естествено, че след няколко превъртания банера ще омръзне и ще поогледа ще го изключва автоматично. То и в директната реклама е прието периодично да се подменят банерите, защото просто губят ефекта си с времето. Като минеше 1-2 пъти покрай интересен магазин - ще спреш да се загледаш, нали? Да, но ако го направиш 10-20 пъти - то все тази, че е там.

Трудно е да смениш магазина ден за ден, но не и банерите или текстовите реклами. :) За това една кампания иска добро менеджиране - за да донесе максимален ефект. Всичко е маркетинг, а това, че в онлайна има и техническа част - не го коментраме. :)
 
От: Въпроси относно блог

добре значи маи ще се насоча към афилиейтингът така като гледам а за домейнът така и не разбрах... попитах как се заплаща за покупката му с пай пал ли или смс ? а проблем ли е че блога ще е бг
 
Последно редактирано:
Заплащанията зависят изцяло от самия регистрант. Няма как да ти дам конкретен отговор тук. Но най-честите са - кредитна карта, PayPal, 2CO, а при нашите народни регистранти - става и още с ePay, EasyPay, в офиса. Никакъв проблем няма, че блога ти е на БГ, но аз бих ти препоръчал такъв на ЕН. ;)
 
От: Въпроси относно блог

аз искам бг понеже имам страхотна идея от която ще се интересуват много хора най вече млади и се надявам да имам доста трафик , аз попитах дали не е проблем понеже днес прочетох някъде че бг блоговете не ги одобрявали в адсенс или нещо такова... а може и да не съм разбрал правилно, и да попитам къде мога да ги науча всички тези термини и съкращения... маи маи ще трябва да си взема някоя е-книжка
 

Горе