Въпрос: За фирма гарант при плащане онлайн?

nargeleto

New Member
Здравейте,

Не знам дали е правилния раздел но искам да попитам дали някой е чувал дали има такова нещо в България.Като това става въпрос за НЕ еднократен случай.

Пример:

Доставчик - Е посредник между голям международен онлайн магазин и Клиента

Тука идва една яка дилема кои да плати стоката защото стоката е с няколко дни доставка вариантите са два Клиента да преведе пари предварително и Доставчика да ги плати с парите на Клиента или Доставчика да плати с негови пари и Клиента да плати при доставка.

Обаче никой от двамата не е 100% сигурен дали единия ще плати или съответно достави стоката на другия?

Тука се намесва фирма да я наречем в която Клиента превежда парите и те седят там докато Доставчика не даде стоката на Клиента . Когато Клиента получи стоката фирмата освобождава парите на Доставчика и ги превежда.Съответно при не доставяне на стоката Фирмата превежда обратно парите на Клиента.

Та има ли такова нещо у нашите равнини :)

Благодаря :)
 
От: Въпрос: За фирма гарант при плащане онлайн?

Има. Нарича се Escrow Service. Някои банки предоставят дори и доверителна банкова сметка.

Всеки случай обикновено ПЪРВО се плаща в международните среди, а СЛЕД това се праща и то на адресът, посочен в транзакцията на payment processor-а, бил той Skrill, PayPal, directly CC, etc. Адресът както е 1:1 се разпечатва и „залепя“ на пликът, опаковката, кашонът на латиница (независимо дали има допълнителни неанглийски буквички, напр. в немската азбука, в турската и някои др. имат подобни). Transaction/payment address MUST MATCH the package address. За да се има защита против INR (Item-not-Received), Unauthorized (не платих аз, аз някой друг) и подобни своеволия от страна на buyer-а. Нарича се Seller Protection. И фактически payment processor-а ти се „явява“ escrow service-а, на когото е платено fee при получаване на транзакцията (от buyer's acc or CC към твоя acc), което авт. е удържано при получаването ѝ.
 
От: Въпрос: За фирма гарант при плащане онлайн?

Хей много мерси за пълния отговор :) Случайно да знаеш дали тези банки работят на принципа Непознати Клиенти(имам в предвид физически лица които решават да поръчат на тебе на които не им знаеш имената и данните) и Теб дали може да гарантират(доверят) такава сделка? Защото чета на всякъде че трябва да има договор а как да има договор за бъдещи клиенти ? Благодаря предварително :)
 
От: Въпрос: За фирма гарант при плащане онлайн?

Надали. Естествено, че и на 2-те лица данните трябва да са напълно ясни и верифицирани, за да могат да имат права до такъв вид банкова доверителна сметка.

По-скоро се ориентираш към небанкови институции, предлагащи escrow. Например в разплащателния gateway WM има: WebMoney Escrow service (info).

[video=youtube;yMAnxP-62Dk]https://www.youtube.com/watch?v=yMAnxP-62Dk[/video]

[video=youtube;iM_nMXO8r1s]https://www.youtube.com/watch?v=iM_nMXO8r1s[/video]

В сл. обаче отсрещната страна задължително трябва да има регистриран WM профил с вкарани пари вътре. Както и теб.

Други:

Ali Escrow + Escrow Comparison sites.

Прегледай ги всичките, какви такси и комисионни вземат, възможни разплащателни методи ОТ СТРАНА на buyer-а и възможните TRANSFER методи ОТ СТРАНА на seller-а (твоята), т.е. как да си ги получиш кинтите и дали няма още „такси“ за payout/withdrawal.

И след цялостният анализ на всичко, най-добре в някаква Excel таблица с подробно през сайтовете им (че последната връзка е на 2г. и 100% е със стари такси/комисионни), вече избор на това кой Escrow service ще се използва, добре може да се допиташ да поддръжката на съответният сайт, ако имаш нещо за питане (напр. дали мога да продам домейн, да продам монитор, etc. през сайтът им или дори звъннеш по тел.), и вече действане с/чрез него. Даване на сайтът на buyer-а да се „пообразова“ и той и защо си избрал него, а не други, предлагащи по-висока комисионна, и така.
 

Горе