Въпрос за авторски права на сайт

ghost

Member
Здравейте, тези дни един сайт беше копирал 10-тина рецепти без никаква промяна в тях и за имената им в гоогле излизаха на второ място след мен и се дразнех. Писах на администратора той каза че щел да види какво да направи, е нищо не направи писах на хостинг компанията (ICN) и те се справиха смисъл онзи е премахнал рецептите и е написал, че псевдо сайтчето ми и детския му собственик нямат правата над рецептите и теб подобни ме храни в сайта си :D та чак в текста е написал, че ми забранява да влизам в неговия сайт. И искам да ви питам има ли начин да патентовам сайта и нищо да не може да се копира от него, защото наистина не мога да имам права над дадена рецепта. Въпреки, че съм написал в сайта си "Всички права запазени!" и
"Авторските права върху съдържанието на сайта и форумите са собственост на лицето Любомир Т. Ангелов, освен ако не е указано друго". Би трябвало да нямат право да копират каквото и да е от сайта ми нали ?
 
От: Въпрос за авторски права на сайт

Обекти на авторско право

Кои са обектите на авторското право се определя в чл. 3 ЗАвтПСП. Ал. 1 съдържа легалната дефиниция на понятието обект на авторско право - това са произведения на литературата, изкуството или науката, които са резултат от творческа дейност и са изразени по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма. Следва и примерно (неизчерпателно) изброяване на видовете обекти на авторското право.


Какво не е обект на авторско право

Не са обект на авторско право нормативните и индивидуални актове на държавни органи (закони, наредби, постановления, правилници, заповеди и пр.), както и официалните им преводи, идеи и концепции, фолклорни творби, новини, факти, сведения и данни.


мисля, че рецептите няма да успеят да влязат в нещото, наречено "авторско право".
 
От: Въпрос за авторски права на сайт

ами самият сайт, то така ако нищо не може се направи какво да си копнеме базите всичките такива сайтове :)
 
От: Въпрос за авторски права на сайт

авторско право са например графиките на сайта
нищо повече
"сайт" не може да стане авторско право.
може домейн да бъде марка, може графики да бъдат авторски материал, ама сайт няма как. Сайта е HTML код, които не е измислен от теб.
Сещаш ли се.

еми така е нищо не може да се направи

сайтовете с текстове за песни кво правят, същото нещо.

направо можете да се съберете всички сайтове за рецепти и да си шернете една огромна база данни с рецепти, която ще си я имат всички :)
 
От: Въпрос за авторски права на сайт

Като се замисля, в определени аспекти май е по-добре човек да публикува информация, за която не му се налага да си търси авторските права (т.е. ако той е автора на тази информация). Защото вижте какво става с музиката, видеоклиповете, рецепти, текстове на песни, съвети за бодибилдинг и каквото още се сетите:

един прави изследване измежду примерно 200 души как някакво лекарство или диета действат на някакви хора, и с течение на времето този анализ се преразказва от други сайтове. В крайна сметка какво се получава? Той е вложил примерно 10 000 долара за изследването с тези 200 души и е установил фактите, а другите сайтове черпят на готово това нещо.

Т.е. като имаш нещо такова губиш пари. В определени аспекти май е по-добре да работиш с общодостъпна информация - така няма да си на загуба от сдобиването с нея и няма да губиш ако някой вземе информацията от твоя сайт.



Аз се сещам за едно нещо, при което може да се поработи за запазването на авторските права на хората: софтуера на микроконтролерите (микроконтролер - едночипов микрокомпютър, т.е. процесор, оперативна, постоянна памет и вх/изх портове в една интегрална схема). До сега може би никой не се е сетил да сложи една схемичка в контролера точно между интерфейса за програмиране и постоянната памет.

Да речем, че ти проектираш устройство, за чийто софтуер си похарчил десетки и стотици хиляди долара. В следващия момент един китаец си купува твоето устройство, с програматор за 20 лв. източва софтуера и започва да трупа печалби на твой гръб.

Ако обаче контролера иска да му въведеш 256- или 1024-битов код, за да го препрограмираш или да четеш софтуера от него (който код е уникален за всяка продадена бройка от това устройство и само производителят знае на кое какъв код е сложил), никой няма да може да открадне софтуера или да направи Reverse engineering. :wink:
 
Последно редактирано:
От: Въпрос за авторски права на сайт

Т.е. като имаш нещо такова губиш пари. В определени аспекти май е по-добре да работиш с общодостъпна информация - така няма да си на загуба от сдобиването с нея и няма да губиш ако някой вземе информацията от твоя сайт.

да благодарим на хората, които се занимават с проучвания, че иначе света отдавна щеше да едно голямо Idiocracy

http://www.youtube.com/watch?v=L0yQunhOaU0
 
От: Въпрос за авторски права на сайт

Ясно, мерси за отговорите.
 
От: Въпрос за авторски права на сайт

Авторски права в Абсурдистан (България) НЯМА !! Така, че просто пий една студена вода.
 

Горе