Въпрос за данък печалба...

От: Въпрос за данък печалба...

Зависи дали фирмите, на които си правил услуги, са декларирали този си разход. За да са го направили - трябва да имат документ (поне сключен договор за услуга). Ако просто са ти превеждали пари без да им издаваш документ, значи 99% не са ги декларирали. Тогава и ти и те сте в нарушение, но няма кой и как да ви хване. Ако искаш всичко да ти е изрядно - регистрирай фирма (ЕТ) на името на баба си (да не се товариш с осигуровки) и си издавай фактури за всяка услуга. Другият начин е - граждански договори с всяка фирма, на която правиш услуги.
о боже, как ще е в нарушение , ако те не са и осчетоводили тези пари като разход си лично техен пролем, нашия човек не може да им знае счетоодството, той си действа сам, лично и добросъвестно по смисъла на ЗЗД. Това за ЕТ на бабаа е грешно защото ползва само частични намаления от размера на осигурителните вноски, а същевремнно набутва баба си с цялото и имущество по смисъла на Търговския Закон за отговорност на едноличните търговци. Той не е длъжен да им издава документ при превеждането на парите ,защото както казах действа като физическо лице по граждански договор ,койтоможе и дае ръкостисане.В същото време той действа не като занаятчия или работещ по свободна професия, та даправи и авансови вноски. Единствено подава данъчна декларация ,с оято деклариа тези пари и му начисляват данъка ,като го изчисляват по въпросната схема в зависимост от източника на приходи. Това е :) надявам се да съм помогнал, лавиатурата мине аботи хубаво
 
От: Въпрос за данък печалба...

Според някои счетоводители гражданските договори, при които лицето не се регистрира по БУЛСТАТ, но плаща осигуровки са незаконни. Още по-незаконни са договорите, при които се полага труд, но лицето нито се регистрира по БУЛСТАТ в седем дневен срок след започване полагането на труд, нито плаща осигуровки.
 
От: Въпрос за данък печалба...

След консултация със счетоводител стигнах до извода, че трябва да декларирам приходи от няколко договора, сключени миналата година и трябва да се регистрирам по Булстат. Тъй като работя на трудов договор в момента, не ми е проблем да го направя, понеже няма да ми се налага да си плащам сам осигуровките. Обаче ако някой ден реша да прекратя трудовия договор, и да речем нямам странични доходи всеки месец, дали ще е нужно да си плащам осигуровките всеки месец? Или само за месеците, през които съм отчел някакви доходи?!?
Този въпрос го зададох на счетоводителката и тя не можа да ми отговори.
По закон било редно да се плащат осигуровки при получаване на някакъв доход. Но ако не се получава...какво правим?
За сега това ме спира да се регистрирам по Булстат. :-(
 
От: Въпрос за данък печалба...

Крайно време е всички да разберат, че осигуровки се плащат не за това, че получаваш пари, а затова, че вършиш работа. Например самоосигуряващ се архитект прави един проект поне 3-4 месеца и ополучава пари накрая, но плаща осигуровки всеки месец. Така е и с фрилансърите, уебматЕрите и т.н. И при тях е възможно да работиш по един проект доста дълго време и накрая да получиш пари. Това въобще не означава, че през месеците в които си работил, но не си получил пари не трябва да си плащаш осигуровките.
Аз не бих си взел счетоводител, който ми казва, че на някакъв счетоводен въпрос не може да ми отговори. Няма въпрос без отговор. Може да не може да се отговори в момента защото си неподготвен, но би трябвало за 1-2 дни да ти намери отговора. Въпреки неясната в някои части нормативна уредба, на всеки данъчен и счетоводен въпрос има отговор. Друг е въпроса, че повечето отговори не се харасват на питащите.
 
От: Въпрос за данък печалба...

Регистрацията по БУЛСТАТ е трябвало да бъде извършена в седемдневен срок след започване на трудовата дейност. Заедно с тази регистрация се подават и декларации в НАП в горе-долу същия срок (не помня точно какъв беше, но вече си го изтървал).

Идеята ми е, че сега ако се регистрираш по БУЛСТАТ (в Агенцията по вписванията) и си подадеш декларациите за започване/спиране на трудова дейност (те се подават в НАП) ще те хванат в нарушение и ще плащаш няколко глоби (за нерегистрация в срок по БУЛСТАТ, за невнасяне на осигуровки, за неподаване на декларациите за започване/спиране на трудовата дейност в срок, за невнасяне на авансовия данък върху доходите и може би други нарушения).

Варианта за попълване на грешна дата изобщо няма да го коментирам.

Може би ако си траеш има вероятност да ти се размине. Може примерно да си хванал амнезия за това, което си правил миналата година и да започнеш от тази година да си декларираш трудовата дейност (регистрация по БУЛСТАТ, декларации за започване/спиране на дейността, осигуровки, авансови данъци и т.н.).

Разбира се това не е нито правен, нито счетоводен съвет (даже може и да не съм го писал аз; напълно е възможно котката да се е разходила по клавиатурата и случайно да е въвела този текст...).
 
  • Like
Реакции: vbTK

Горе