Въпрос за отваряне на фирма ЕООД - образование

bgtifo

Well-Known Member
Здравейте,

предстои ми отварянето на фирма за коприайтинг услуги. Искам да попитам трябва ли ми някакво специално образование, за да го направя. Аз ще бъда собственик и управител на фирмата и в този ред на мисли изисква ли се някакво образование, и ако да какво точно трябва да е то?

Предварително благодаря за отговорите!

P.S.

Същият въпрос е за фирма, чиято дейност е SEO оптимизация.
 
Здравей,
не ти трябва образование.
Все пак какви ще са клиентите / ако са от ЕС/ - да не се окаже, че ще трябва да се регистрираш по ЗДДС.
Ако са в БГ - следиш оборот 50 хил. лв.
Със започването на дейност трябва да почнеш да внасяш осигуровки /започване на дейност и откриване на фирма са различни неща/.
 
за какво ти е фирма, стартираш от минимум 250 лева разходи на месец, като фриилансър не ти ли е добре
 
@hap23

Не дейността ще се извършва в България. Имам наличен капитал и съм запознат, че трябва да внасям осигуровки.

@pepo_999

Да знам, че има разходи. Счетоводителката ми ги сметна на 200 лв. на месец осигуровки+счетоводител...

Ще оставя фриилансерството на заден план на този етап :)
 
@hap23

Искам да Ви попитам, след като стигна 50 хил. оборот трябва да се регистрирам по ДДС нали така?

Нова фирма ли, трябва да регистрирам или мога да продължа със същата, просто да се направи пререгистрация?
 
Образование не ти трябва, но като направиш фирмата, ще се сдобиеш с истинско допълнително образование без диплома. :) :) :)

Внимавай за следните неща:

- всяка година до края на март фирмата трябва да подаде годишен отчет в НАП (иначе глобите са големи)

- горното счетоводителите ще го направят, но понякога забравят да ти напомнят за друго - всяка година до края на юни - подаваш годишен отчет и в Агенция по вписванията (и тук големи глоби). В първата ми година като собственик така забравиха да ми напомнят и в последния ден съвсем случайно видях в един сайт и търчах като луд.

- в началото като регнеш фирма, можеш да вкараш и минимален капитал - 2 лева. Ако го направиш обаче, няма да можеш в началото да купуваш през фирмата някакви активи или стоки (компютър, телефон, др.). Просто защото тя ще се води с 2 лв. налични пари. Едва като влязат първите приходи ще можеш да правиш официални разходи.

- гледай да си минаваш разни разходи през фирмата, за да можеш поне частично да компенсираш парите, които ще даваш за осигуровки и счетоводител. Примерно разходите за телефон, лаптоп, интернет, домейни и др. Също и при SEO дейностите, ако купуваш линкове от някого. Взимай си фактури за всичко и ги давай на счетоводителите. Това ще ти намалява данъчната основа. Данък уикенд леко прецака това, но не много.

- можеш да получаваш пари официално само по банка или с касов бон. Ако издадеш на някого фактура, но после той ти преведе пари по личния ти Еконт или Изипей, това не е ок за НАП. Понеже едва ли ще си вземеш касов апарат (за копирайтинг и SEO дейности не ти трябва) - просто си искай да ти плащат през фирмената банкова сметка.

- ако наемеш копирайтъри, можеш да подписваш с тях авторски договори. Те са същите като гражданските с тази разлика, че няма никакви осигуровки върху тях и авторът няма да дължи 10% данък върху прихода си, а 6%. Авторски договори могат да се подписват също и за дейности като дизайн, рисуване, преводи, програмиране, създаване на музика и др.

- ако имаш съдружници и те вършат работа във фирмата, по закон за тях също трябва да се плащат осигуровки. Ако не искате да плащате и за тях (което е нормално), е важно те да не фигурират никъде в дейността (като автори на статии, създатели на сайтове и др.).

Успех от мен :)
 
@hap23

Не дейността ще се извършва в България. Имам наличен капитал и съм запознат, че трябва да внасям осигуровки.

Не е само това дали дейността ще се извършва в България!
1. Ако продадеш услуга на лице от ЕС трябва да се регистрираш по ЗДДС.
2. Ако купиш услуга от ЕС също регистрация по ЗДДС /услуги - напр. реклама или някое обучение/.
Повече инфо може да прочетеш http://www.nap.bg/page?id=611
Питай за тези по-особенни случай счетоводителя си и ако не ги знае бързо взимай мерки. Счетоводството не е само осигуровки!
 
Привет колеги,

вече съм собственик на фирма "Колорфул Копирайтинг" ЕООД. Благодаря на всички за съветите и доброто отношение. Ако имате нужда от моите услуги, може да ми пишете, когато поискате. Желая ви всичко най-хубаво!
 
Честито Митко! Успех и добри клиенти! Може и на мен да ми пратиш инфо.
 

Горе