Въпрос за прехвърляне от фирма на фирма

beckham_2006

New Member
Здравейте, една жена продава бизнеса си (бързо хранене за хамбургери и т.н.) , но не иска да ми прехвърли фирмата ,а да действам с моя. Тя не е собственик на помещението ! Въпроса ми е ,дали може тя да прехвърли бизнеса от нейната фирма ,на моята ,без да се спира дейността на работа. И ако е възможно , трябва ли след това да се вадят наново документи или тъй като е прехвърляне от фирма на друга фирма , ползвам документи и проверките от предната фирма?
П.С. Мястото е страхотно и нямам конкуренция ,за това питам.
 
Няма как със същите документи, става въпрос за съвсем нов субект. Наемът с нея ще се прекрати и ще се сключи с вас, незнам той дали включва оборудване и други, ако не ги включва трябва всичко, актив по актив да се продаде от нейната фирма на вашата. Документи за институциите, касов апарат всичко наново се прави с вашата фирма. щеше да е много бързо и просто с дяловете ,но щом не иска няма как да стане .
 
А ако се прехвърли фирмата на мое име ,няма нужда нищо да правя,тъй като си продължава дейността ,нали така?
 
Ако изкупиш дяловете й вече ще си собственик, управител , предполагам и Мол. Ще започнеш да се осигуряваш като самоосигуряващо лице или по договор за управление и контрол. В търговския регистър ще фигурираш ти като собственик, самия обект ще е с нов мол, ще пишат твоето име във фактурите, които получавате, занапред ти ще сключваш договори . Незнам за пред общината и хеи дали имате някакви изисквания и дали не трябва и те да се уведомят за смяната на мола, ще проуча ,но се съмнявам
Нея какво я притеснява за продажбата на дяловете?
 
Искала да си запази фирмата ,но не мисля ,че е чак каква голяма загуба да я прехвърли и да си отвори нова , даже и предложих разходите да и ги поема аз...
 
Здравейте, възможно е да се прехвърли само бизнеса без фирмата. За повече информация пишете на лично съобщение.
 
Здравейте, възможно е да се прехвърли само бизнеса без фирмата. За повече информация пишете на лично съобщение.
Защо не споделите и с нас :)
 
Може, нарича се продажба на търговско предприятие...., което не значи, че няма да търчиш по гишета да обновяваш разрешителни.
 
Може, нарича се продажба на търговско предприятие...., което не значи, че няма да търчиш по гишета да обновяваш разрешителни.
Точно това иска да избегне купувача. Съвета е неуместен.
 
Точно това иска да избегне купувача. Съвета е неуместен.

Нито купувача, нити продавача иска да избегне това. Собственика на бизнеса иска да избегне прехвърлянето на фирмата. Търговското предприятие е съвсем друго нещо. Това е именно "бизнеса" на търговеца. Възможно е да бъде прехвърлен както целия, така и части от него, а самата фирма (търговец) си се запазва като търговеца остава без определената част от бизнеса, която е прехвърлил. Бизнесът от своя страна преминава към фирмата на купувача, което следва да се отрази в Търговския регистър и по партидата на купувача и по партидата на продавача. С оглед на което brus24 е напълно прав. Въпросът е какво е включено в "бизнеса", тъй като търговското предприятие представлява съвкупност от права, задължения и фактически отношения и е възможно да има елементи в него, за които не е достатъчно просто договора за продажба на търговско предприятие, а извършването на някакъв допълнителен акт или действие. Затова помолих човека, който се интересува как става това, да ми пише на лично съобщение и с оглед на това да му кажа цялата процедура за прехвърленето на "бизнеса" с оглед конкретните специфики.
 
А вие правили ли сте цялата тази процедура, която описвате?
Ако става въпрос за прехвърляне по чл.15 , не мисля ,че това е вярното решение за питащия.
 
А вие правили ли сте цялата тази процедура, която описвате?
Ако става въпрос за прехвърляне по чл.15 , не мисля ,че това е вярното решение за питащия.

Правил съм цялата процедура, да.
Защо смятате, че не е това решението, аргументирайте се.
 
Защото питащия иска да се осъществят нещата без да се спира дейността , с възможност без да се изкарват наново документи и т.н.
Прехвърлянето на бизнеса , което вие препоръчвате е начина жената все пак да си запази фирмата, но в същото време ще им създаде много повече работа-
* нейната фирма ще трябва да отчете приход/разход от продажбата на цялото това нещо-съответно ако е на печалба ще внесе данък
* освен Агенцията по вписванията, не забравяйте , че преди това трябва да се уведоми и НАП за това прехвърляне- едно такова уведомяване може да доведе до проверка и последствия след нея.
*във връзка с ДДС ще има попълване на документи
*ако пък НАП в бъдеще нещо се заядат за пазарната цена на придобиване на предприятието за всеки случай е добре да има и оценка от лицензиран оценител
*отчуждителя трябва да уведоми кредиторите и длъжниците си за прехвърлянето
*пак си има такси в ТР по това прехвърляне

поне за това се сещам засега , преценете добре. Незнам жената с кого се консултира- адвокат или счетоводител, но нека добре да обмисли
 
купуването на фирма е леко лоша идея, откъде можеш да знаеш примерно за договор от преди три месеца, с който фирмата се ангажира да достави стелажи за магазин в офшорна зона(ромската махала) в срок от 6 месеца и неустойки по 10 хилки на ден.

p.s. за такива обекти май не е добра идея да се регистрираш по ДДС, затова повечето откриват/закриват нови фирми при наближаване на прага за регистрация, защо не говориш със счетоводителя им?
 
малко ме съмнява някаква женичка с хамбургери, която иска да си запази фирмата да го накове така. Ако има такива договори всячески ще се мъчи да си продаде дяловете.
 

Горе