Търся: Въпрос за разработка на малка игра.

KACETO

New Member
Рейтинг - 0%
0   0   0
Здравейте, имам питане за разработка на малка игра. Предполагам че няма да много евтино, но все пак да питам някой с познания дали би се заел. Интересуваме разработката на игра на табла (всички видове). Като приложение за мобайл и десктоп. Да се прави акаунт(съответно да се запазва прогреса на играча), да се правят залози. Вече сървъри и други неща които стоят зад визията ще се обсъждат по препоръки на евентуалния специалист. 3Д сцената ( местене на пулове и анимиране на зарове мога и сам да го направя). По запонати като разработчици и програмисти могат да споделят прибизлителна ориентировъчна цена (макар че ми е ясдно че цената зависи от още много неща които трябва да се изговорят)
 
3Д сцената ( местене на пулове и анимиране на зарове мога и сам да го направя).
Супер, това е половината игра.

Ако трябва да е 3D, има 2 основни варианта: ThreeJS или Unity. Ако търсим евтино, първото е доста по-привлекателната опция, но е по-сложно за ползване понеже няма визуален редактор. За 2D има доста повече избор.

Какви залози - с истински пари ли? Апсторовете няма да приемат такова и ще трябва сам да си ги разпространяваш.

Евтин 2D вариант: https://codecanyon.net/item/classic-backgammon-html5-board-game/20027675
И вече докъдето стига бюджетът: доразработва се, добавя се сървър, пакетира се за декстоп и мобилки и т.н.
 
Супер, това е половината игра.
,............
Благодаря за бързия отговор. То така както изглежда малка игра има много неща за мислене, но това е на първо време. Като за начало може да се погледне по евтиния вариант. Зависи и каква ще бъде ценовата разлика между двата варианта. По отношение на залозите, имам предвид виртуални пари или чипове или кредити , нещо такова. Разбира се да има вариант да се купуват такива виртуални пари. Ако стане нещо и се развие ( след солидно количество реклама ) може да се разработят и други игри. Карти ( белот, сантасе и т.н.) коран. Дългосрочно развитие. Но до там да се стигне.
 
На българския пазар ли ще се пуска тая игра?
 
За тук ще ти трябват стабилни средства за реклама и то за дълъг период от време.
 
Като цяло има два варианта.

1. Игра за телефон. Най лесно се прави аз Андроид едно бързо MVP и се пуска реклама да се видят основните метрики - CPI, Play time и retention. Ако метриките са добри се развива играта до степен D1 > 50% и D7 retention да е поне 20% - обема на хората които продължават да играят след седмия ден. Play time > 15 минути. Всичко под тези стойности е траш и няма смисъл да си губиш времето. Когато за андрод е що-годе ок може да се качи на iOS. От там имаш два варанта - сключваш договор с пъблишер, който налива яко $$$ за реклами срещу % от печалбата или сам наливаш $$$. Имай предвид, че пъблишерите дават и feedback за подобрение иначе ти трябва голям късмет или да си търсиш специалити, които да ти казват какво да се прави.

2. 3D игра за конзола като Оculus или друга. Там драмата е, че тези игри като цяло не могат да се рекламират. Ако я качиш в Oculus ще попаднеш в техния App Lаb и никога няма да излезеш от там освен ако Зукърбърг не ти е братовчед. Реклами към игри в App Lab не могат да се пускат и си оставен на призвола на съдбата. Можеш да се качиш в разни 3д parity платформи и там да харчиш ама едва ли ще си доволен от резултата. Ако играта е мега яка може да се качи и в steem обаче първо виж какви игри има там и дали избщо твоята може да се доближи до това ниво. Реклами в стиим също няма как да се пускат. Остава ти да си развиваш разни YouTube канали , X или каквото намериш и от там да вкарваш играчи, но това е отделен бизнес за който едва ли си подготвен. Ако обаче по някаква случайност играта ти е мн яка ще напълниш възглавниците....

Има и трети вариант обречен на неуспех - да се блъскаш с БГ пазара (само) и най вече с belot bg - ако искаш адреналин - почвай :)

Сори за кофти поста, но аз минах по този път и знам какво говоря. Ако имаш някакви въпрси питай!

И още нещо - как реши да правиш такава игра? Би ли споделил (на лично) рисърча ? Може да ти спестя няколко $$$ и месеци труд, евентуално. Що се отнася до кражба (№1 fear in BG) споко - аз си канцелирах акаунтите и не ме вълнува тоя бизнес повече.

Успех!
 
понеже играя табла на телефона :)
точно за табла вече има отличен български APP и не виждам смисъл да почваш да го бориш от нулата. Дори се ъпдейтва редовно.
И понеже от скоро съм с iOS - там изборът е доста по-ограничен и този бългаския липсва.
 
Ключовото в случая е хазартният елемент.
Без него това си е проста игрица, вече налична в 1000 варианта - кой от кой по-излъскани.

Пак може да има виртуални валути, които се купуват с истински пари, но ако има ХАЗАРТЕН елемент (губене/печелене на риъл мъни), попадаш под едни много специални закони, направени за специални хора. Онлайн версия на Васил Божков е малко тегаво да станеш.

Пък без хазарт, игрицата трябва да е много шикарна и уникална, та да тръгнат хората да наливат пари в нея. Тоест, кауза пердута при тоя пренаситен пазар.
 
Ключовото в случая е хазартният елемент.
За простосмъртен не е възможно да се направи хазартна игра и ако това е имал предвид питащият да се отказва преди да е почнал.

Игрите печелят от две неща - реклами и покупки. И двете в бг са тотал щета затова казах, че тази кауза е обречена. Или си на USA пазара или забрави. Има разни изключения - Корея, Япония и разни други non english пазари, но честно казано не стигнах до там.

Няма никакво значение колко броя подобни игри има. Важни са метриките които писах плюс още 2-3 неща и си в бизнеса с 10-50к/месец печалби средно или си аут. Пъблишерите тестват средно по 100-200 нови игри всеки месец и от тях избират тези, които имат потенциал. На тях им казват какво да се промени и блъскат яко реклами докато е жива играта. Пъблишерите имат милиони $$$ за реклама и 20-50 човека персонал който следи 1000 неща и знаят какво правят. Теста при тях минава за 2-3 макс 5 дена i или си ти или гориш. Затова първо си написваш домашното, пускаш си сам реклами и гледаш какво става. Ако е ок си в бизнеса, ако не или се оправят нещата или се отказваш.

За малки екипи с нищожни бюджети се коди на Unity и се пуска директно на Android & iOS. (или всички платформи ако ти се занимава ама файда няма голяма) .
 
За простосмъртен не е възможно да се направи хазартна игра и ако това е имал предвид питащият да се отказва преди да е почнал.
Мне нямам намерение да хазартен тип със залози на истински пари. Минавало ми е през акъла, но знам че там вече са много дълбоки води. Води в които аз не мога да плувам, пък и нямам намерение да се опитвам.
Може би го написах подвеждащо "да се правят залози" , нямах предвид залози на истински пари , а виртуални. Извинявам се за подвеждането

contra : да, така е . Валутата ще е виртуална- жълтици, кредити, монети ....единицата е без значение. Първоначално когато ме попита на кой пазар , казах на български, защото смятах че като за старт тук ще стане малко по-лесно или бързо. Но от това което ми казвате, май греша.

Alex97 : от това което казваш , оставам с впечатление че имаш сериозни познания по темата.

"Има и трети вариант обречен на неуспех - да се блъскаш с БГ пазара (само) и най вече с belot bg - ако искаш адреналин - почвай"
Защо тук да е обречено на неуспех и защо belot bg , да не да правят кофти номера. Сам каза че зависи от метриките.
"Сори за кофти поста, но аз минах по този път и знам какво говоря. Ако имаш някакви въпрси питай!"
6 е поста, няма проблем. Би ли споделил каков точно си искал да правиш и какво те е спряло.
"И още нещо - как реши да правиш такава игра?"
Еми отговора е кратък, защото много харесвам да цъкам на табла, и винаги когато играя някъде има нещо което не ме кефи. Винаги когато съм цъкал има доста хора. Просто реших че освен да ми прави кеф да играя и може да се пробвам и някой лев да изкарам, след като мога да си направя сам 3Д-то. Пък и онлайн бизнеса е добър вариант.

В обсъждането и говоренето се ражда истината.



 
"Има и трети вариант обречен на неуспех - да се блъскаш с БГ пазара (само) и най вече с belot bg - ако искаш адреналин - почвай"
Защо тук да е обречено на неуспех и защо belot bg , да не да правят кофти номера. Сам каза че зависи от метриките.

Не правят номера. Големи са и са ти конкуренция с която трябва да се съобразиш. Това имах предвид. Те почнаха в БГ и вече са на всякъде до колкото знам, но не ги следя. Развиват се бързо и можеш да им хръчлиш едно око - имат и десктоп игра както и ти искаш да имаш.

какво те е спряло.
Не излизаше ROI.

"И още нещо - как реши да правиш такава игра?"
Еми отговора е кратък, защото много харесвам да цъкам на табла, и винаги когато играя някъде има нещо което не ме кефи. Винаги когато съм цъкал има доста хора. Просто реших че освен да ми прави кеф да играя и може да се пробвам и някой лев да изкарам, след като мога да си направя сам 3Д-то. Пък и онлайн бизнеса е добър вариант.

Така и предположих. Кофти подход е това. Първата стъпка е да се провери пазара - конкуренция и обеми за да се види дали избщо има смисъл. Ако е доминиран от 2-3 големи компании шанса ти е доста малък. Ако изобщо няма голяма компания значи не е доходен и т.н.

Тази гра ще ти отнеме поне 1-2 години и ако се окаже ще е куц кон няма да си ок, вероятно.

Твоята игра трябва да е малко по-различна от останалите, да има страхотна графика (или поне на нивото на останалите), да е интересна, да има много хора които искат да я играят всеки ден, да е лесна обаче и да не е скучна, да има мисия - защо да играя? (загуба на време, постигане на цел, или?) Тоест ти искаш да влзеш в ниша, в която можеш да влезеш (не е супер мега конкурентно) и има дотатъчно играчи, които са готови да харчат пари. Тук е номера - как да им вземеш парите? (жокер - как го правят другите?). Има доста мислене в този бизнес преди да се почне.
 
Уеб игрите са умрял бизнес.
С изключение на 2 ниши, които примерно payment processor-ите класифицират като "risky".
Едната е gambling, другата можеш да се сетиш коя е.

За casual цъкалки вече няма свободен/печеливш пазар.

Най-големият форум по темата (https://www.html5gamedevs.com/) замира от много години, някои от най-популярните frameworks са изоставени/изчезнали, пъблишърите позачезнаха и/или нямат интерес към нови творения, "звездите" в бранша се покриха и т.н.
 
Последно редактирано:

Горе