Въпрос за случай с търговска марка и .com домейн.

tweedle_di

New Member
Здравейте, през 2010, като уебдизайнер съм купил домейн за клиент, на който има онлайн магазин, който след това е прехвърлен в друг акаунт и хостинг и след това отново препродаден от моя клиент на трето лице със сайта на него и съответно аз отдавна нямам нито достъп, нито отношение към случая, но инфото, че съм регистрант седи неъпдейтнато.

Домейна на който не са сменени whois данните(все още пише, че съм регистрант) е дума1дума2bg.ком, а регистрираната марка е регистрирана като "дума1 дума2"(словосъчетание на английски език реално) без "bg" накрая или където и да е другаде. Домейнът е регистриран 2010, марката е от 2006-та.

Получих писмо от адвокат, в което искат да преустановя дейността на сайта(текущата дейност на сайта е доста сходна с дейността на притежателя на марката), или щели да ме дадат на икономическа полиция и прокуратурата. Обясних, че нямам нищо общо и да си се оправят със собственика и ползвател на домейна, но в последствие получих нов мейл със същите искания отново към мен, като регистрант, не като ползвател или собственик. НИКЪДЕ в писмото на адвоката не се споменава да искат собствеността върху домейна, искат само да се преустанови дейността.

Тук аспектите са два, според мен:

1. Има ли реален шанс според някой закон да ми се търси отговорност заради дейността на сайта, след като нямам отношение от години към него. И се чудя в нашите закони дали са дефинирани понятията "регистрант", "ползвател", "собственик" на домейн ?

2. Ако няма никакви правни основания за действия към мен - това не е ли форма на изнудване тогава ? Понеже съм сигурен, че не съм единствения сайтаджия с подобен случай, се чудя дали да не им пусна аз един иск на адвокатите за изнудване ?

Тъй като съм човек, който вярва в законите и спазването им искам да кажа, че подкрепям най-горещо борбата с фалшификатите и използването на евтини търговски трикове за привличане внимание, но в случая не мога да разбера какво се иска от мен, след като нямам дори контрол над домейна или каквито и да било други връзки с текущите собственици или ползватели.

Предварително благодаря за отговорите!

П.П. прочетох важните теми за домейните и марките, но навсякъде темата е за собствеността върху домейна, а не за прекратяване на дейности извършвани на домейна.
 

Горе