Въпрос за тези, които колокират сървъри към Нетера

nikste

Active Member
Преди няколко месеца Нетера вдигнаха месечната ми такса неколкократно и към днешна дата е вече близо 3.5 пъти повече. Оправданието е, заради високата цена на тока, с което съм съгласен, но как стоят при вас нещата. Имате ли сериозно завишение на цената за колокиране на сървър?

Нетера смятат моята цена при пикова мощност от 600 вата, нищо, че сървъра ми консумира много по-малко. Как сте уредили и този въпрос?
 
И при нас са така нещата. Има завишения и на никой не му пука. Това са бизнеси, не благотворителни организации. Скапаната държава не успя да се справи с това, никакви огргани не успяха, бизнеса влезе с новите цени в 2022 и респективно вдигна своите цени към крайния клиент. Това е. Няма какво да те изненадва това. А щом са ти го калкулирали така, явно с тази дефолна мощност продават машината. Може да се пазариш за това, но се съмнявам, че ще успееш да пробиеш.
 
Когато започна да се говори за индексацията в ЕС с колеги преместихме всичките си сървъри от Нетера и Телепойнт в Hetzner. Общо 9 машини, които разпродадохме. Критичните неща прехвърлихме в AWS.

Използвам Hetzner от дълги години, а риска от проблем сме решили с допълнитени нодове (например вместо Х workers за k8s сме пуснали Х+1).

Там ни излиза 2 пъти по-евтино от коло в Нетера! Това още преди индексацията и въпреки наема. Имаме малка отстъпка де.

Къде е ползата да хостваш в България? Нетера и Телепойнт са детски играчки ако ги сравним с истински дейта центрове. Още ме е яд като се сетя как няколко пъти спира тока, лошата циркулация на въздух в раковете и обясненията, с които ми излизаха... А какви цени бухат за външна свързаност, която за тях на практика е безплатна не е истина просто.

Защо не разгледаш цените? Сигурен съм, че няма да забележиш разликата от тези 20-30ms.

Едит: ако става въпрос за елементарни сайтове и те притесняват 30ms турай един CloudFlare Арго тунел пред тях и си свиркай няма даже с firewall да се занимаваш. Имат точка в София.
 

Горе