Въпрос относно данъци

От: От: От: Въпрос относно данъци

Съгласен съм, че не трябва да се харчи показно и да се пилеят парите неразумно(имаме кола на 13г. със стойност 6-7000лв), но мнението ми е, че трябва да се намери начин да се узаконят и да се влагат в нещо непреходно, което има истинска стойност.

Как така ще ги узаконяваш? Може да се "узакони" нещо, което е незаконно. А след като доходът ти е законен няма как да го узакониш (да изпереш парите), защото парите са чисти.

Ако не се замесваш с политика, обществени поръчки и т.н. няма от какво да се притесняваш, едва ли ще ти създават излишни проблеми да доказваш, че не си абсолютен престъпник.

Кола за няколко хиляди лева може да се разглежда и като неразумен разход. Аз например нямам кола. Пътувам с градския транспорт или с такси. Защото рискът да вляза в затвора за катастрофа е никакъв когато се возя с градския транспорт. До сега не са осъдили пътник в автобус за причинена катастрофа. Също и осъдителните присъди срещу пешеходци са много малко.

Неслучайно умните богати си имат частни шофьори. Глупавите с пари си купуват спортни коли, карат ги сами, катастрофират и после трябва да плащат подкуп за да не лежат.

Колите са за бедните. Да ходят с тях до работното място.

Парите, които в момента сте спестили са "абсолютно законни". Проблемът е само в това, че си наредил превод по сметката на приятелката ти и ако ви проверяват ще има да се оправдаваш, че имало банкова криза и поради стрес сте направили грешка, че същността на превода не предполага данъчно облагане, защото срещу преведените пари не е извършена услуга, не е продадена стока и т.н. Ще се оправдаваш и че парите не са дарение, а просто си ги прехвърлил за малко в сметката на приятелката ти за да ти ги пази за малко, парите не си ги взел на заем и си ги дал на заем, затова не извършваш лихварство... Евентуално ще обжалваш наложената глоба (ако изобщо наложат глоба) в съда.

И трябва да оправиш по някакъв начин проблема с осигуровките - вероятно не си внасял осигуровки, докато те е нямало в страната и не си минал през бюрократичните обръчи да декларираш, че не дължиш осигуровки. Там имаше една декларация образец 7, по която глобяваха безработните, че не са я подали. Може във връзка с тази декларация да ти търсят глоба. Питай някой специалист и/или прочети внимателно закона.

Много точно! Вижте и "Вълка от Уолстрийт". Всеки лев, който сте взели или похарчили с документ или вложили в банка, трябва да Ви е 100% законен. Всичко друго по-добре изяжте и изпийте с приятели, иначе държавата ще Ви го вземе с лихвите наедно!

Изобщо нямах предвид незаконни доходи.

Имуществото на хора с напълно законни доходи може да бъде конфискувано, защото законът предвижда презумпция за виновност - трябва да доказваш, че парите ти не са от престъпна или незаконна дейност. Което в много случаи няма как да стане. Няма свидетели, които са те гледали как ги изработваш тези пари. Договорът ти не е в писмен вид (щото Google Ирландия LTD не подпечатва и не подписва договори на хартия). Фрийлансерите обикновено не подписват договори на хартия. И никой не ги наблюдава когато работят - няма свидетели как работят. (Издават си фактура, пращат я по електронната поща, плащат си данъците върху дохода в държавата, където живеят; обаче на хартия нямат документи с подписи и печати.)

Иначе за инвестициите - препоръчвам да се запознаете със стратегията тип "щанга", описана от Наисм Талеб в "Антикрехкост".
 
Последно редактирано:

Горе