Въпрос относно онлайн магазин

SandWraith

New Member
Здравейте,

Искам да отворя онлайн магазин, като от него когато някой си поръча нещо, аз ще го поръчвам от друг магазин и ще го изпращам на клиента. Въпроса ми е дали трябва да имам фирма затова? Извинявам се ако има подобна тема или същата.
Благодаря!
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Това е принципа на дропшипинга и договра не е задължителен.
И все пак зависи от човека, с който ще работиш :)

Поздрави и успех!
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Ако идеята ти е да пращаш поръчки към 3-та фирма, която да ги обработва (издава фактура/касова, опакова, прави товарителница вика куриер и изпраща) тогава принципно не ти трябва фирма, казвам принципно, защото остава варианта в които фирмата ще ти плаща и се отчита за това.(те ти дават процент от продажбата, обаче как ще си осчетоводят този процент? (продал си продукт за 120 лв от които печалбата ти е 20лв, въпроса, е че за 20те лв, трябва да има насрещен документ които да аргументира даването им като фактура за някаква услуга например) това за България в чужбина особено извън EU нещата стоят малко по различно...

При втория вариант, ти да вземаш/купуваш стоката и да я пращаш на клиента, няма как да минеш без фирма. Защото ще трябва да издадеш документ на клиента /касова, фактура,гаранция/
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Не знам как точно да го обесня.. Примерно аз правя щампи за тениски и когато някой купи аз се свързвам с фирмата, която ги изработва и тя прави тениската, и я праща, тогава трябва ли ни фирма?
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Парите на клиента идват при теб и ти и пращаш стоката? Трябва си фирма :)
Ако парите идват при фирмата която произвежда тениски и тя ги праща не ти трябва фирма. Това си е вече дропшип.
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Та значи може ли да ми кажете как да го направя, като използвате примера с тениските? Благодаря!
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Ето ти го обяснено с тениски.

Има два варианта да го направиш:

1. Отваряш си фирма, излиза към 300лв ако ти го направи специалист и после всеки месец имаш по 200лв разходи за осигуровки и счетоводител. По този начин си продаваш тениските през твоята фирма, при дропшипинг модела има опция да я пратят тениската (фирмата която ги щампова) директно от твое име и парите от клиента ги получаваш ти с наложен платеж примерно. Клиента не знае къде е щампована и т.н. за него стоката е купена от теб.

2. Другия вариант е да действаш тип афилиейт маркетинг сключвате граждански договор с фирмата която ги щампова тениските и реално нещата минават през тях а с теб имат просто договор по който ти изплащат комисионни.
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Хубавото на това да го направиш с фирма е че имаш по голям контрол върху нещата, ти определяш цената, ти решаваш къде да се щампова, може в бъдеще да си купиш собствени машини, а през това време вече клиентите те научават и правиш брандиране. Лошото е че имаш по големи разходи.

При афилиейт маркетинг имаш по малко контрол върху нещата но и разходите са минимални.

Между другото познавам човек който продава машини на щамповане на тениски има 1 или 2 и май каза че са доста големи, ако сериозно си решил да влизаш в този бизнес и те интересуват мога да ти съдействам да се свържеш с него.
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Като го съветвате как може и без фирма да ви питам вас:
Вие сте му доставчика. Продавате тениска на 120лв, той прибира 20 комисион. Хайде да ми кажете как ги осчетоводявате?

Вариант 1: Никак. Тогава вие плащате като попове неговите данъци, защото по документи парите са похарчени от вас, но са влезли като ваша печалба

Вариант 2: Граждански договор. ОК, става. Ако сте си правили труда да проверите, то ще знаете, че ако той не работи на трудов, то данъка, който му спирате от комисиона е в пъти по-малък от този ако е другаде на трудов договор. И за да не съм голословен: Плащате комисион 110лв. 9лв трябва да му спрете ако не работи на трудов, и почти 40лв ако има трудов. Има ли разлика, а?

Следващата драма е ако има фирма, то каква е тя:

Вариант 1: Фирмата му не е по ДДС. То тогава как му смятате комисион ако вие сте по ДДС? Сума със или без ДДС? Давам жокер - ако е с, то вие сте вътрешна гума.

Вариант 2: По ДДС. Тогава пък вие можете да сте с фирма, която не е. Какво става тогава?
 
От: Въпрос относно онлайн магазин

Да обобщя казаното до тук - извършваш ли някаква стопанска дейност си трябва фирма. От една страна се изчистват много чуденки и не се работи незаконно, а от друга (което е и по-важно според мен) ще имаш много чисти отношения с партньорите.

Сивата икономика си има своите предимства, но нещата вървят към изчистване на този феномен.
 

Горе