Вътрешна навигация на сайт

coolice

Owner
Навигацията в една уеб страница по определение се използва за да се извлече максимална полза от съдържанието й. Когато е добре осмислена и приложена, и целите на съдържанието са постигнати и потребителите са доволни. Обратното също е в сила.

Повече...

ами още един итересн пост от dtodorova :)
 
Добро е постчето. Все такива да има тук. Навиацията е мног важен елемент в стратегията на всеки уеб-сайт. Трябва да се знае. Колкото е по лесна за потребителя и търсещите машини, толкова по-добре ще се възприема от тях. :wink:
 
един тип и от мен - когато слагате линк "назад" (което поне на мен ми се случва често, да речем при подкатегории/профили) вместо да използвате javascript :back() добра идея е да вземете $_SERVER["HTTP_REFERER"]. Забелязъл съм, че доста хора предпочитат javascript в подобен случай, което според мен е чиста проба мързел :D
Иначе съветите на dtodorova са много полезни.
 
icakis каза:
един тип и от мен - когато слагате линк "назад" (което поне на мен ми се случва често, да речем при подкатегории/профили) вместо да използвате javascript :back() добра идея е да вземете $_SERVER["HTTP_REFERER"]. Забелязъл съм, че доста хора предпочитат javascript в подобен случай, което според мен е чиста проба мързел :D
Иначе съветите на dtodorova са много полезни.

Имам някакви смътни спомени че $_SERVER["HTTP_REFERER"] правеше проблеми щото браузърите не винаги предават реферер или предават само домейна, като понякога това става и заради антивируси, firewall-и и т.н. ...
 
хм, не съм забелязъл да ти кажа честно, някаква по-точна информация с кой браузър ти е правил проблеми? Сега като каза тествах с основните (IE,FF,Opera,Moz. и Safari) и няма никакви проблеми.
 
Проблема с PHP ще е, че ще се изтрият нещата които са въвеждани на предната страница,ако не са използвани session. Поне така ги виждам нещата набързо.
 
Ами в някой браузъри изпращането на referer може да се забранява, понякога даже е желателно, а ако не може се приема за дупка в сигурността. Така се взима session и после що ми го няма акаунта. А файъруолите могат да режат реферера или го заместват с "~~~". Всичко е много относително и е въпрос на настройки. Когато се изпраща форма наистина е по-добре JS щото ако не се пази никъде ще попълваш формата наново.
 
За формата определено е по-добре JS, но тук ставаше въпрос за подобряване на навигацията за search engines (тоест формите не ни интересуват), при което няма да има проблем с referer. По принцип стандартните настройки на браузърите са да разрешават изпращане на referer, а лесно може да се направи проверка ако не е сетнат да се появи JS линк в краен случай :wink:
 
icakis каза:
... но тук ставаше въпрос за подобряване на навигацията за search engines ...

Това не го разбрах ??? Ботовете предават ли реферер ? :?
 
Googlebot предава ли реферер ? Според мен не е по-добре, щото няма логика да е по-добре, щом няма логика да е по-добре, значи не е по-добре. По-добре прочети "Мечо Пух" вместо да си губиш времето с форуми и блогове за SEO, на човек не му трябва да знае много, а да може да мисли. За какво му е на бота линк "Back" ? Като влезе от различни места да каже че правиш cloaking ? Пък за JS вече писах в темата за "Nofollow" че препоръчвам да не се ползва в <A>, освен ако не е застраховано с URL, по-добре какъвто и да е друг таг с ONCLICK. :wink:


ПП: Не казвам и че с JS е по-добре, и на двата метода не може да се разчита.
 
Аз пък ти препоръчвам да четеш повече блогове и форуми по темата, това не ти е точна наука за да може човек да прочете всичко в една книга, а и нещата се променят много бързо.
Освен това ти препоръчвам като пишеш във форума да се опитваш да си полезен на хората, а не само да се заяжда на дребно, поне с такова впечатление съм останал от теб досега. От това никой няма полза тук. :wink:
 
Извинявай ако си ме разбрал погрешно че се заяждам. Няма да седна да чета блогове и форуми, и ако не съм бил прав моля те обясни с 2 реда каква е кирията за Google да се поставят Back-линкове $_SERVER["HTTP_REFERER"] ?
 
google не предава доколкото знам, поне не намерих еднозначен отговор, scooter на altavista знам че предава. затова написах и не всички.
За cloaking не може да става дума в случая, понеже съдържанието за user и bot не се различава.
 

Горе