Грешка в Google Maps доведе до нахлуване на никарагуански войски в Коста Рика

Е не можах да се сдържа да не го споделя с вас ...


Подразделение на армията на Никарагуа нахлу на територията на Коста Рика, след като се ориентирало по грешно съставена карта на уеб услугата Google Maps, съобщи костариканският вестник La Nacion.

Командирът на подразделението обясни действията си с това, че се е ръководил от карта на Google Maps, според която остров Калеро, намиращ се по средата на река Сан Хуан, принадлежи на Никарагуа. В хода на операцията военните построяват на острова временен лагер под флага на Никарагуа, изсичат дървета в местния резерват, а също така и предприели действия по пречистването на река Сан Хуан.

По-голямата част от границата между Никарагуа и Коста Рика минава по десния бряг на Сан Хуан, но в някои участъци граничната линия върви непосредствено по реката. Според официалните карти, признати от правителствата на Никарагуа и Коста Рика, остров Калеро принадлежи на Коста Рика.

Представителите на Google не могли да обяснят причината за грешката, но предположили, че при съставянето на картата са използвани остарели източници. Голяма част от средствата за масова информация отбелязват, че правилният вариант на картата на въпросната местност се предлага от конкурентната търсачка Bing, собственост на Microsoft.

Президентът на Коста Рика Лаура Чинчиля (Laura Chinchilla) осъди действията на никарагуанските военни, но призова населението да запази спокойствие и да не се поддава на "провокации и агресия". Министърът на външните работи на Коста Рика се обърна към Google с молба без отлагане да поправи грешката върху картата. Трябва да се отбележи, че Коста Рика не разполага с редовна армия, а следователно и с възможности да предприеме ответни мерки по отношение на Никарагуа.
Източник: kaldata.com
 
Е жестоко, не спрях да се смея докато го четях.
Кой ли ден САЩ ще навлезне по погрешка в Северна Корея, заради грешка в гугъл мапс разбира се.
 
От: Грешка в Google Maps доведе до нахлуване на никарагуански войски в Коста Рика

И аз много се смях :D
 

Горе