Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

ktomov

Premium
Явно наистина скоростта на зареждане на даден уебсайт ще бъде един от големите фактори при класирането в СЕРПа. След туловете за измерване на скоростта на сайта, google пуснаха и специализиран модул за apache2 уебсървъра.
От това което прочетох, неговата роля ще е да оптимизира CSS, JS файловете, както и картинките във формат PNG и JPG.
Предполагам, че по-голямата част от вас не ви касае това, но потребителите които ползват VPS/Dedicated сървъри, може да прочетат повече тук.
Аз лично мисля още днес да добавя модула и да видя дали ще има някаква промяна.
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Определено има разлика.
На тестов сайт + тестов впс, без модула резултата от pagespeed tool-a на google е 70 точки.
С пуснат модул - 78 (Да се има предвид, че се ползват настройките по подразбиране на модула)
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Явно наистина скоростта на зареждане на даден уебсайт ще бъде един от големите фактори при класирането в СЕРПа...
Ето от къде започват митовете и легендите :(
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Които сме на споделен хостинг какво можем да направим по въпроса ? :) Дали от хостинг компаниите ще добавят този мод?
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Мод-а е тестван, но при сайтове с по-голям трафик може да се каже, че направо скапва виртуалния сървър. Всичката тази информация се качва в паметта и след което виртуален сървър с 1 гигабайт рам и 450 онлайн потребителя пада поради недостиг на памет. В същото време бъдейки премахнат въпросният модул сървъра си работи съвсем нормално с около 390МБ използвана памет.
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Подкрепям казаното от Драго. Направих няколко опита. Модула наистина покачва "оценката" на самият сайт, но изисква огромни ресурси. Проблема не е само в недостига на рам, а и в натоварването на процесора.
Бих казал, че може да се ползва като алтернатива, ако ползвате къстъм мейд система. При работеща машина и ползваща някоя от масово използваните платформи като Joomla или Wordpress забелязвам спад в производителността на машината, за сметка на растежа на точките по които гугъл оценява сайтовете. Алтернативи по които може да си покачите показателите винаги има:
1) Местене на css файловете в дъното/js в началото
2) Използване на събдомейн който да е насочен към същата папка и да сервира статичното съдържание
3) Компресиране на скриптовете с достъпни тулове.

Като заключение от моят опит - не препоръчвам да ползвате мода. Извинявам се, че го публикувах, защото може би ще създам големи главоболия на хората които се захванат да го ползват.
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Каквито и схеми да се мислят в тази насока истината е една - процесор срещу скорост.
Колко може да е голяма една страница, за да прибягваме до зипвания, минимизирания и т.н. Еднократно минимизиране на css/js е хубаво, но динамично минимизиране/зипване винаги ще товари процесора доста отгоре.

Аз не мисля че Г ще вземат толкова насериозно скоростта на зареждане в серпа. Това което вижда Г като скорост на зареждане е различно от това което вижда потребителя. Едно че роботите на Г докато crawl-ват страниците не зареждат целия content, второ техните роботи са на майната си и скоростта към сървърите на хостинг провайдъра са различни. Не може Г да ми смъква сайта от серпа щото негов робот от германия отваря бавно сайт при суперхостинг примерно.

Според мен цялата врява е заради техния Chrome. Няма да се мине много време и Chrome ще съдържа в себе си готови кеширани версии на jQuery, Prototype, всевъзможните им плъгини с цел по бързо зареждане на страниците. Вместо да ги дърпа от сайтовете ви, ще си ги има вградени, както и това ще го направи силно конкурентен продукт на пазара.
Няма да се учудя ако след време Chrome съдържа и модул за зареждане на кеширани страници или части от тях. Примерно браузъра след като направи httpget команда, вместо да тегли изображенията от бавния ви хостинг, да ги взема от кеша на Г. Техните сървъри са доста по бързи все пак.
Това че Г са монопол им дава много възможностти с хитри идеи да навлязат в почти всяка сфера свързана с браузването из интернет.
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Колега бъркаш се. Тук под скорост не се разбира самото видимо зареждане на страницата, а на това как са разположени елементите.
Това нещо не се определя от скоростта на интернета с който разполага самата машина, а най-вече от получените точки от pagespeed теста. Разположението на css,jss, колко добре са компресирани те. Колко добре са компресирани картинките из сайтовете. Само от едно място ли се отварят. Правилата за кеширане на файлове и т.н. и т.н.
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Май нещо не мога да схвана...
Нали pagespeed е туук за оценка на скоростта. Крайния потребител не го интересува как е организиран кода на сайта, него го вълнува да се отваря бързо. Г иска крайния потребител да е щастлив и затова се създават тези туулове и модове за апачето.
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Именно зареди структурата на сайта е създаден и алгоритъма за оценка на сайтовете.
Ако CSS файловете са ти в head секцията, a javascript-овете са преместени в дъното преди /body тага има значителна разлика в това колко бързо се зарежда сайта на потребителя. Ако картинката ти е 10кб и друга 100кб, естествено, че отново ще има разлика в зареждането.
Pagespeed-а като тул в момента оценява колко се спазват тези правила. Модула е създаден за да го прави по-лесно за уебмастърите, които не могат да се справят с тази задача, а колко бързо ще се визуализира страницата зависи силно от тях.
Това е цялата идея.

Добавка: Виж сам каква е разликата от линка тук http://www.modpagespeed.com/
Дори и минималните промени оказват влияние на зареждането на страницата, а се и виждат с просто око.
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

От това което прочетох, неговата роля ще е да оптимизира CSS, JS файловете, както и картинките във формат PNG и JPG.
Или просто човек може да се погрижи тия неща да са предварително оптимизирани и да не се налага да се правят динамично...

Има си достъпни фрий тулчета и техники как се прави.

Народът пръска маса пари и часове за СЕО-оптимизации на тежки сайтове с по 50 картинкови файла, 20 джаваскрипта, 10 ЦСС-а, плюс още 10-ина плугина, всеки със собствените си картинки/скриптове/css... Накрая се получава пъплещ хоум пейдж с баунс рейт ~ 70% и генериращ маса HTTP заявки на всяко посещение.

Резултат - язък за яката оптимизация и нереалния линк-билдинг, те повечето юзъри се изнервят в първите 7-10 секунди и теглят една.

ПС: А, и СуперХостинг.бг ви спира сайта заради многото ХТТП-та! :lol:
 
От: Гугъл пуснаха mod_pagespeed за Apache2

Аз го пробвах на сайт с 2000 уникални и 8000 импресии, но пред апача има енджинкс :) Натоварването не се промени кой знае колко.
 

Горе