ДДС регистрация и FBA Amazon.co.uk

nikibg

New Member
Здравейте,

Мисля да започна да продавам продукти през FBA програмата на Amazon.

Имам регистрирана фирма, но тя не е по ДДС. Някой знае ли дали ДДС регистрацията е задължителна ако смятам да изпращам стоката в складовете на Amazon в Англия?

Благодаря.
 

nikibg

New Member
Един вид не мога да си ги възстановя?

Бих искал да попитам и дали ако си имам мой EAN баркод трябва да принтирам някакви други Amazon лейбъли. Продукта няма разновидности и е в bundle с друг, но понеже са handmade нямат фабрични баркодове и лейбъли.
 
Ако ще си brand и ще създаваш НОВ ASIN, съгласно новите правила/промени от лятото на 2016г., НЕ можеш да се закупуват баркодове „откъдето и да е“ (нито eBay, нито други random sites), а САМО и ЕДИНСТВЕНО от GS1. За BG: GS1BG.org. Да, ултра скъпо е, но това е положението. AZ ползват GEPIR Database, за да проверяват регулярно или при заявки, или при reports, или при violations, или при алгоритми проблеми, дали даден ASIN, създаде от X AZ seller, съответства неговият UPC/EAN код с GS1 базата данни. Ако твоята фирма/марка/brand не е там и „проверяема“, има санкции или банани. Отделно при използването на чужди UPC кодове или купени от random места (по последни отзиви от fB групите) някои все още нямат проблеми, което не значи, че в бъдеще няма да имат.

За да не се ползват GS1 кодове и регистрации, то още от преди регистрацията на AZ Seller Acc трябва да се изнамерят условията и правилата за това. Едва тогава ще си UPC/EAN Exception, съответно няма да има нужда да се купуват въобще UPC/EAN кодове, нито регистрация в GS1 (плащане на купища кинти). How To Go Through The Amazon Brand Registry Process.

Като цяло се изисква* поне 6-12 месеца САМО четене и разузнаване преди изобщо започване на продажби там, тъй като и performance metrics за спазване са много по-трудни, отколкото тези в eBay/Etsy. Би следвало човек вече да продава в eBay/Etsy, особено и handmade, преди да пристъпи към AZ (UK/DE/FR/ES/IT/NL) към 1,5г. след стартът в eB. Отделно има и една камара fB групи, където почти ежедневно се научава нещо ново, свързано с AZ/eB/PP. Просто трябва да се изнамерят по ключове думи. Не, български не, само интернационални, хамерикански и британски.*За да се няма последващ и бърз банан, съответно отрязани портите завинаги за продан там.
 

nikibg

New Member
Много благодаря за изчерпателния отговор.

Преди около месец след четене на разни FAQ на Амазон и аз стигнах до сайта gs1bg.org, но те искат едни 1000 лв. за добро утро, което според мен е напълно излишно ако нямаш много сериозни намерения.

Обърнах се към мой приятел, който продава тениски и си е закупил хиляди баркодове и просто ми даде 1. Обаче това, което ти сподели леко ме притесни вече. Има ли опция да не съм registered brand? Идеята ми е просто да опипам почвата. Смятам да изпратя около 200 броя от въпросния продукт.
 

Emvy

New Member
Не е. Плащаш си 20% върху fees обаче. Ако крайните месечни fees ти дойдат 200 лири, ще платиш 240 обаче.
Здравейте. Аз съм съвсем в началото на проучването как да продаваш чрез Амазон ФБА УК, горе-долу около месец. Има наистина ужасно много въпроси за проучване.
От това, което съм прочел до момента за Амазон ФБА УК, за да изпратиш стока в УК склад трябва да се регистрираш по ДДС в УК. И в случая минималните прагове на оборот (threshold) не важат.
Някой има ли информация по въпроса?
 

Emvy

New Member
Дори индивидуалните? Или вече не е възможно да бъдеш individual seller, ако не си базиран в УК? Жалко, ако е така; мислех че ще мога да "give it a try" като индивидуален на първо време. Сега по-скоро проучвам възможността за изпращане от БГ, но с тези цени куриерски... Дори и БГ Пощи, при преминаване от "малък пакет" на "колет, цените скачат зверски.
Предполагам, при толкова българи в УК, има "БГ" фирми, които да направят ДДС регистрация и да подават декларациите, срещу заплащане разбира се, надявам се поносимо.
Sherifa, не разбрах дали вие лично продавате чрез ФБА? И ако да, надявам се нямате нищо против някой и друг въпрос.
 
Не продавам нищо там. Btw, из fB групите един преди часове тъкмо постна, хвалейки се, че ползва и PAN EU (8 x VAT regs & fillings), и доволен от резултатите в IT:

15288656_10154634947790149_4303435934084524623_o.jpg


Хората си правят мангизи, че дори и след VAT fees + AZ fees, пак profit-ват. Това са PL (Private Labelled) от CN/HK принципно.
 
Няколко идей от мене.
1. Има фирми, който се занимават с регистрация и подсигуряват адрес за поща. По този начин може да си УК резидент и да продаваш без ддс. С този Брекзит май доста неща се промениха предварително.
2. Ако продаваш продукт, който го има в Амазон трябва само да си принтираш баркодове и ги лепиш. Аз съм продавал фейк продукти без фабричен баркод. Всички копия на Хасбро Геиминг Спиик Оут и Пай Фейс са без баркодове, но и без сини емблеми досега не съм имал пробеми.
3. Може да пробваш с фирми за колети, даже и ти препоръчвам (тези с бусовете, има доса сериозни сред тях) направо за доставка до фулфилмент център. Около 2–3 лв на кило. Имаш два избора да ти доставят до фулфилмент център, но може да ги накарат да чакат 3-4 часа и няма да искат ако не се разбереш предварително. Другия вариянт е да използваш фирма със склад и да букнеш УПС да дойде да ти го вземе. Когато оправяш ФБА избираш да го вземе УПС, след това с тракинг номера в УПС си букваш кога да ти вземат колета. Когато си подготвяш ФБА трябва да принтираш леибъл за кашона, който да го лепнеш преди да си го пратил така ще знаят какво е.
4. Незнам как е положението с твой бранд.

Ще се поразровя из форума им.
 
Последно редактирано:
Много благодаря за изчерпателния отговор.

Преди около месец след четене на разни FAQ на Амазон и аз стигнах до сайта gs1bg.org, но те искат едни 1000 лв. за добро утро, което според мен е напълно излишно ако нямаш много сериозни намерения.
Здр не мисля че сайта който си намерил е същия който амазон изисква да се изпозва Ето го сайта https://www.gs1uk.org/get-a-barcode/for-selling-on-amazon . ИМа доста разлики с българския, а и този в БГ не предлага за Амазон. Цените са доста по-ниски в английския. Ако регистрираш бранда в амазон може да кандидастваш баркод, както вече беше споменато.
  • In non-Media categories, brand owners can enrol in the Amazon Brand Registry programme and request GCIDs in place of EANs/UPCs and GTINs.
  • We verify the authenticity of product identifiers by checking the GS1 database. EANs/UPCs that do not match the information provided by GS1 will be considered invalid. We recommend obtaining your product identifier directly from GS1 (and not from other third parties selling EAN/UPC licences) to ensure the appropriate information is reflected in the GS1 database.
 
Последно редактирано:

nov5

New Member
Здравейте,
имам онлайн търговия и продавам на територията на Великобритания. ДДС данък си плащам в България, но от март 2018 се появи нов закон,че щом извършвам продажби с краен клиент в Англия, съм задължен да плащам ДДС според техните закони. Някой има ли същата ситуация, за да ми препоръча счетоводител, който да върши тази работа?
 

ivi

New Member
Zdraveite :)
Neka zapochna s tova, che se izvinqvam za latinicata. Bih iskala nqkoi da mi pomogne s informaciq otnosno kak stoqt neshtata s prodajbite v Amazon na teritoriyata na UK. Nujno li e da zakupuvam EAN codove, pri uslovie, che nqmam registrirana firma. Blagodarya!
 

wompaper

New Member
Здравейте и от мен, някой знае ли дали е възможно регистрирана фирма в БГ да се регистрира за UK VAT без да има ДДС регистрация в България?
 

Горе