Давност на здравни осигуровки!

leonssss

Well-Known Member
Значи днеска слушам по твто един министър дето вика Държавата не си е събрала здравни от 700 000 души,които не се осигуряват, нямат права за медицинско обслужване
Водещия- ами те са трайнобезработни какви осигоровки от човек дето няма пари за ядене.
Мен тва не ме интересува - в касата няма пари от 700 000 чиляка тва е
Водещия - в белите страни държавата плаща на безработните здравните осигуровки
..................
Спор та нема от накъде ИСКАТ ДА ЦОЦАТ па НАглоста им нема край


ето един съвет как

Какво трябва да направим?
За да отпишете задълженията си, трябва да подадете заявление в свободен текст в офисите на НАП по постоянен адрес.
Добра идея е преди да подадете заявлението за отписване на задължения за здравни осигуровки, да съставите внимателно вашето искане, защото има шанс то да не бъде удовлетворено.

За ваше удобство сме създали един формуляр свободен текст “Заявление за отпадане на задължения по давност”, който може да изтеглите от тук.
Въпросния “Заявление” представлява нашето виждане за това какво трябва да съдържа въпросния документ. Още от сега искаме да предупредим, че досега той не е подаван и не се знае дали ще бъде приет от данъчните служители.

цялата статия за давността


съвети за студенти


Смях егасиииииииииииии прочети следното

Глоби при невнесени или просрочени здравни осигуровки.
През 2010г бе създаден закон които предвижда санкции при неплатени здравни осигуровки.
За самоосигуряващи се лица (тук влизат безработни), глобата при неплатени повече от 3 здравни вноски е в размер от 500 до 1000лв.


Прочетено тук-егаси и хубавата ни Татковина!
 
Последно редактирано:
От: Давност на здравни осигуровки!

Безработните или така наречени самоосигуряващи се лица, са длъжни по закон сами да заплащат здравните си осигуровки. За 2013г размера на тези вноски за безработни е 16.80лв на месец.

Може да прозвучи грубо, но ако не можеш да намериш едни 17 лв. за цял месец що за мързел трябва си? Само за сравнение, един просяк може да изкара 60 лв. за един ден! В никакъв случай не искам да защитавам ситуацията в държавата и управляващите, но немога да приема, че човек ще търси работа и няма да намери или пък, че не може да изкара за храна. Това което пиша не е специално по повод тази тема, а в следствие на всичкото това реване: "Нямаме пари, нямаме какво да ядем". Пак казвам, че ситуацията никак не е розова в БГ, но това не може да бъде извинение. И на мен понякога ми се налага да работя обща работа (а съм инженер, и какво от това?). Никак не е приятно, но е по-добре от колкото да плюя наляво и надясно, да се тръшкам и да чакам някой да ми реши проблемите. Като ми трябват пари работя каквото има. Аз съм личен свидетел, вече няколко години (може да съм го споменавал и друг път това) как хора с (че и без) основно образование имат претенции, че са големи професори и искат да взимат по 1000 лв. минимум, а реално за нищо не стават. И толкова да ги мързи... ама толкова да ги мързи, че просто нямам думи. И като им дадеш да вършат хамалска работа (понеже друго не могат да правят) и едва ли не си ги накарал в лайната да седят. Повечето били ходили по Гърция, Италия, Германия и не знам си къде още се и върнали в БГ, еми ще се върнеш като те мързи да бачкаш навън няма кой да те търпи. Само в БГ можеш да се размотаваш и да получаваш минимална заплата и после да мрънкаш, че условията били зле. Та да се върна на темата... Извинете ме, но на мен често ми се случва да карам цял ден с 3 банички (по левче едната). Това са 3 лв. на ден. Колко некадърен трябва да си за да не можеш да изработиш 3 лв. за един ден? Познавам един ром, който обикаля по строителни обекти и сам предлага да свърши нещо и изкарва по 30-40 лв. на ден, понякога и повече. Не краде и има 3 деца който сам гледа. Е за какво говорим тогава? На мен лично само един единствен път ми се е налагало да си търся работа в студентските години и за 3 дена си намерих... и после ходи разправяй, че няма какво да се работи. Работа и пари има, няма желание за работа. Всеки иска да взима пари, без да прави нищо. За такива мога да кажа само: Да си учил за депутат тогава! Спирам да пиша, че почнах много да се ядосвам.
 
От: Давност на здравни осигуровки!

И на мен понякога ми се налага да работя обща работа (а съм инженер, и какво от това?).

Работа и пари има, няма желание за работа.

Тия две твърдения се самоизключват. Ако имаше работа нямаше да му се налага на инженер да върши хамалска работа. То като тръгнат инженери и висшисти да вършат хамалската работа, какво ще остане за хамалите? Проблемът ни е че повечето хора в България работят това, от което не разбират. Казваш 1000 лева не ти стигали, ами пробвай с 300 да видим как е.

Аз много добре ги разбирам хората, които не си плащат осигуровките, просто защото няма никаква полза от българското здравно осигуряване. Отиваш да си правиш изследвания и ти изброяват 10 неща, които не ги покрива здравната каса. Отиваш да търсиш направление от личната лекарка и не го получаваш понеже й били свършили или си взимал прекалено често и ти дига скандал. Е за къв чеп са ми тогава тия здравни осигуровки?
 
От: Давност на здравни осигуровки!

bodyrock89, четеш по диагонал написаното от мен. Живял съм и с по-малко от 300 лв. на месец. Знам как е. Не съм писал за себе си, а за другите специалисти, който само в собственото си въображение са такива. Някъде видя ли ме да казвам, че хората трябва да си плащат осигуровките? Който иска да плаща. Всеки сам решава какво да прави. Аз също ако имаше как нямаше да си плащам моите, защото до сега не ми се е налагало да ги ползвам. Но си ги плащам, защото съм преценил, че така трябва и това е моето решение.

А колкото до 2те изречения който си цитирал мога само да споделя една стара приказка от соца: Умували, умували 3-ма инженери и накрая единият казал "абе хванете техника да ви свърши работата". Въпреки, че моята ситуация е малко по-различна все пак мисля, че ще изясни моята гледна точка. Единици са тези който цял живот са работели това, което им доставя удоволствие. На повечето от нас хората им се налага да минат по трудния път. Тези който не искат - хленчат.
 
От: Давност на здравни осигуровки!

Maverick не си прав сигурно живеещ в някой голям град и там да се изсереш пари ще намериш, но ж малките градоже дето е 70 процента безработица е друго.Това ми припомня за една тема която скоро ще пусна .
bodyrock89 прав си

Интиресно защо по белите страни държавата плаща, то там немеца мове с 20 бутилки да върне и да си вземе 4 евро и да си плати осигуровките
 
От: Давност на здравни осигуровки!

специално в големите градове няма работа само за мързеливите, иначе в малките градчета и селцата наистина буквално няма какво да се работи в много случаи.
 
От: Давност на здравни осигуровки!

700k човека не е малък процент от населението. Държавата няма чак толкова много служители, които да се занимаят със събирането на тези "дългове".
И тъй като темата не е за това колко сме работни, а е за здравната система (т.е. колко ни работят), ще прескоча коментарите за мързеливите/работливите и малките/големите градове. Вместо това ще попитам един прост въпрос. Каква полза имам аз от това да си плащам здравни осигуровки? Така или иначе ако ми се случи нещо ми се налага да плащам камара пари на доктора (човекът се труди и си заслужава прехраната). Схемата като цяло е крива: Аз плащам на касата, която плаща на доктора, но по веригата всички искат да ядат, т.е. с тези здравни осигуровки храним цяла камара паразити, което обезсмисля плащането на тези осигуровки. Ненормално е да искаш да ти плаща осигуровки човек без доход. Питате се как човек без доход може да живее? Не е толкова трудно за досещане. За разлика от някои самостоятелно хаотично движещи в пространството субекти, много хора имат семейства и разчитат на роднините си. Те се грижат за тях докато си намерят работа. Когато си намериш работа ти се погрижваш за своите близки, които са в положението безработен. Сега някой може да ме обвини в социализъм, но не мога да си представя да имам и да оставя гладни най-близките си родственици (разбирайте баща, майка, братя, сестри).
Конкретно по темата: Въпросът не трябва да е защо толкова хора не си плащат здравните осигуровки, а защо трябва да се плащат тези осигуровки.
 
От: Давност на здравни осигуровки!

Maverick не си прав сигурно живеещ в някой голям град и там да се изсереш пари ще намериш, но ж малките градоже дето е 70 процента безработица е друго.Това ми припомня за една тема която скоро ще пусна .
bodyrock89 прав си

Интиресно защо по белите страни държавата плаща, то там немеца мове с 20 бутилки да върне и да си вземе 4 евро и да си плати осигуровките

Още едно извинение. Като няма работа там където живееш, защо не се преместиш в голям град? В момента квартири има бол и на прилични цени. Друга алтернатива са общежитията. На някой места предлагат легла и на външни хора. Ако искаш ще намериш начин.

Ако пък толкова ти харесва Германия, защо не си за пренесъл там до сега? Не си мислете, че в другите страни всичко е мед и рози. И там си имат проблеми. Да, тук сигурно е по-зле от към икономика, но тук има и други възможности. Пример: Само тук може студент, без да е завършил, да управлява предизборна кампания (сега не се сещам името на човека, но ако някой е ходил на предпоследния стартъп може да помогне). В белите държави (както обичате да ги наричате) такива дейности се извършват само от доктори и професори.

И тъй като форума е "предприемач", един предприемач трябва да е гъвкав и да се наглася според ситуацията, а не да тъпче на едно място. Всеки ден, не, всеки час да пуска теми по форумите за това колко зле е всичко ефект няма да има. Мисля, че това трябваше да е ясно на всички. Както и на всички протестиращи. Действайки по този начин може би, казвам може би, след 50-60 години като се пенсионират сегашните депутати може и да се оправят нещата. Вместо всеки ден хората да се оплакват, нека да дават предложения кое и как да се промени. Другия вариант, който е модерен сега, и аз трябва да се тръшкам всеки ден, да рева на хората колко проблеми имам и как не мога да се справя с тях. Да чакам на родните да ме изхранват и след години като одъртея да хода по кофите, защото хем няма да съм работоспособен, хем няма да взимам и пенсия, защото не съм си плащал осигуровките.

За това ако искате промяна, направете нещо различно от това да се оплаквате! 17 лв. не са цяло състояние и силно се съмнявам тези 700 000 работоспособни души (ако всичките са такива) да не могат да си ги платят. По-скоро не искат!
 

Горе