Данък за пратка от Китай

Kenthon

Member
Здравейте,

Скоро ще ми пращат техника от Китай която backнах в KickStarter, сумата е $500 а доставката $20. Ще има и застраховка към пратката, която не знам на каква стойност е.

Въпроса ми е... колко ще трябва да се ръсна когато пристигне в България? За Мито или ДДС или двете...
 

mantaman

Well-Known Member
От: Данък за пратка от Китай

В зависимост от това което получаваш ще ти начислят мито върху всичко - стока - транспорт - застраховка след това върху цялата сума ще ти начислят и ДДС

Ако получаваш различни неща с различни тарифни ставки на митото ще разпределят различните ставки върху транспорта и застраховката според делът на стоките в пратката
 

Bunx

Member
От: Данък за пратка от Китай

А къде може да се получи информация за коя стока какво мито се начислява, понеже и мен ме интересува за внос на стоки от Китай?
 

hahovec

Active Member
От: Данък за пратка от Китай

ДДС със сигурност ще имаш върху обявената стойност на стоката и доставката. Мито ще имаш само ако обявената стойност надвишава 250 или 300 евро беше прага. Митото ще бъде начислено само на обявената стойност на стоката. Обикновено митото е в около 10% от сумата като може и да е малко по вече или по - малко, говорим за процент или два. Върти ми се нещо в главата, че за електроника няма мито, но не съм много сигурен, помня че нямаше мито за нещо свързано с електрониката, но ще те излъжа. ДДС-то е 20 процента.

Щом не си освобождавал стока до сега, трябва да си изкараш еори номер на фирмата или часното лице, което ги получава нещата. Ще трябва да се обърнеш към някоя консултантска фирма, която да ти подготви документите, до колкото знам в софия взимат около 80 лева в Пловдив около 50 лева. Ако доставката е UPS, FedEx, DHL всяка една от тях има възможност да те представлява през митницата, като за целта ще са им необходими някои документи. Еори номера е задължителен, отивай в митницата и вади по най - бързия начин, щото може да се наложи и да чакаш дни докато ти излезе. В Пловдив и София става веднага, но в Пловдив, ако не са на кеф, може да стане и след няколко дена! Парите ще ги преведеш по банковата сметка на митниците, затова ще трябва да им знаеш банковата сметка и основанието на плащането.

Ако занапред не ти се занимава с тази бумащина, свържи се с мен и аз ще доставям твоите поръчки, ще ги изкарвам от митница и след това ще ти ги донеса до вратата, като гарантирам за поръчаната стока до последния момент (Гаранцията е пълно обезщетение). Може да ми пишеш лично съобщение :) При поръчка от мен се капарира или се плаща цялата поръчка по моя преценка. До сега от този форум се свързаха с мен над 10 човека и всичките се оказаха гомнари и несериозни, затова в началото се приготви да поискам 100% предварително парите, след първата сделка, нещата ще се променят :)
 

hahovec

Active Member
От: Данък за пратка от Китай

Вкарвай малко в скоби поне да има думата „изключения“, да не е баш всички. Че всички не звучи добре.

Прав си има малки изключения. Не визирах теб, а и ти не си ми направил поръчка и след това да си спрял да си вдигаш телефона :) Визирам хората, който реално ми изгубиха времето да им уйдисам и най - накрая спряха да си вдигат телефона.

@mlazarov
Това за кой град е? Има ли значение от документите, понеже таксата при всички включва и процент от обявената стойност.
 

mlazarov

Active Member
hahovec, за София става дума.
За пратка от 50$ до 300$ цената винаги е била 18лв. Струва ми се безумно написването на митническа декларация да се ценообразува според размера на цифрите в нея ;)
От друга страна това е свободен пазар - ти ако искаш и 100лв можеш да искаш за тази услуга, а друг да го прави за 10. На летището е за 18лв.
 

ruseneca

Member

Горе