Данъци и осигуровки при работа за чуждестранна фирма

Lupo

New Member
Здравейте,

Фирмата, която ще ме наеме като работник е регистрирана в ЕС и ще ми плаща заплатата по банков път.

Моля за насоки за добри практики за не-набутване с високи данъци/осигуровки (без измами). Според моя позната счетоводител, оптималния вариант е да си регистрирам фирма, но ще се радвам да разбера ако тук има някой с друг опит.

Благодаря!
 
Ако си регистрираш фирма задължително трябва да бъде по ДДС защото ще извършваш вътрешнообщностни доставки, в случая - на услуги.

Но по подобен казус нямам никакво понятие или опит ако работиш за тях като физическо лице.
Като цяло ти и като физическо лице може да се регистрираш по ддс, по желание тъй като ще извършваш вътрешнообщностна търговия, по закон ако ще търгуваш с ЕС трябва да си по ДДС дори и 1 лев да е стойността на сделката.
Така поне ще си спестиш регистрация на фирма, но пак ще ти трябва счетоводител.
Добре е да се консултираш как стоят нещта ако подпишеш граждански или трудов договор с тях.
 
Здравейте,

ако регистрирате фирма в БГ и Ви превеждат въпросното възнаграждение в общия случай дължите 10% данък печалба + 5% данък дивидент, което е значително по-малък процент от този на осигуровките, които биха Ви удържали в ЕС при работа на трудов дог. При работа през БГ фирма имате постоянни разходи от около 150 лева на месец осигуровки като собственик на фирмата + 200 лева счетоводна такса. Всичко зависи от това какво възнаграждение ще получавате - ако е 500 лева нямате сметка да отваряте фирма, но ако е 3000 например - фирмата е вариант, който Ви спестява значително осигуровките и данъците.

Да фактурирате като физическо лице(свободна професия) според мен не е особено добър вариант в случая, тъй като дължите осигуровки върху цялата получена сума.

На практика в момента масово чужденците отварят фирми в БГ и в края на всеки месец пускат фактура към тяхната държава за извършените часове труд.


Надявам се да съм помогнал в избистрянето на вариантите :)

УСПЕХ!
 
1/ Клиент - страна в ЕС - задължително регистрация по ЗДДС
2/ Може като физ.лице упражняващо свободна професия или фирма - зависи от оборота и периода /дали ще е дългосрочно или за няколко месеца/. Какви разходи ще имаш за осъществяване на дейността също е от значение. /При физ.лице имате 25% нормативно признати разходи, върху които не дължите данък и осигуровки!!!/.
3/ Все пак какви услуги ще предоставяте? Проверете дали няма да Ви удържат данък в другата страна - напр. техническите услуги и др. /за справки може да потърсите "данък при източника", "сбогодби за избягване на двойното данъчно облагане"/
 
Здравейте,

..... + 200 лева счетоводна такса..

УСПЕХ!

Верно ли 2400 лв на година за счети в БГ? Ц-ц-ц-ц-ц!
А в Англия плащам 900 лири с ДДС/г за счети.
 

Горе