Да се декларират ли неголеми приходи на freelancer?

hypnocil

Member
Здравейте!

Въпросът ми е дали има 'смисъл' да се декларират неголеми суми, изкарани като freelancer от сайтове от рода на odesk, elance, freelancer и т.н.?

Да кажем един месец изкарваш ~400лв., друг месец изкарваш 0лв. (нищо). По закон би следвало да се регистрираш като самоосигуряващо се лице, да плащаш осигуровски всеки месец върху минималния осигурителен доход, което ще ти излиза ~120лв на месец и ~10% от дохода ти след осигуровките (ако не се лъжа)? И така, сумата за осигуровки си я плащаш всеки месец, дори да не си изкарвал нищо в този месец и накрая на годината се получава така, че след данък доход и платените осигуровки ти остават пари да се почерпиш една бира и един салам от евтиния?

А пък в случай, че не го направиш, си в нарушение, че не си декларирал доход и не си плащал осигуровки и данък върху него? Което не би следвало да е чак такъв проблем (да се занимава някой с теб за такива суми), но да кажем в един момент започнеш да изкарваш повече и решиш да си напълно изряден, дефакто до този момент не си декларирал доходи за доста време назад и си вече в нарушение...?

Очаквам всичко да е възможно най-абсурдно и объркващо, направено с цел крайно ощетение и криминализиране на хората, които си изкарват малък допълнителен доход (за щастие от източник извън милата ни България, където човек трябва да може да оцелява с 300лв. на месец, че и да не се оплаква, докато хора, които очеизвадно придобиват пари по начини, далеч от законните, си карат колите за 100к, свиркат си и са untouchable).

Съжалявам за последното изречение...

Какво мислите?
 
От: Да се декларират ли неголеми приходи на freelancer?

Нямам си на идея, кой е правилният път. Но ще ти кажа какво знам. Един мой "безработен" приятел продава в продавалника (olx.bg) абсолютни простотии, които купува от чужди сайтове. То не бяха татуировки, пумпали, ластици, гривни, калъфи с картинки за таблети и GSM-и... всякакви тийнейджърски простотии. Според думите му си докарва между 800-2000 лв месечно. Майка му държи закусвалня до едно училище и ходи да и помага чат-пат, от там черпи креативни идеи от дечицата, докато продава боза и банички. Една стотинка не е декларирал от тия продажби и до сега никой не го е притеснявал. Ако някой данъчен види продажбите му в продавалника за 4-5 години, сигурно ще му се завие главата, ама на пича не му пука и си бачка. Явно близките срещи с тийнове го държат винаги на ръба на вълната, иначе не мога да си представя как оцелява до сега. Станах му гарант, за да изтегли заем и да си покрие здравните осигуровки, щото му трябваше лечение. Уникален природен талант :)!
 
От: Да се декларират ли неголеми приходи на freelancer?

Дотук добре - държавата, с поредните си глупави черно-бели закони, които са далеч от действителността, ни прави нарушители за това, че не ни е лишила от целия ни така или иначе мини доход!

Следва втория въпрос - ако след време приходите ти нарастнат, станат реален доход и решиш да ги декларираш - предишните по-дребни доходи от същия източник ще бъдат ли видяни? Какво става в такъв случай?
 
От: Да се декларират ли неголеми приходи на freelancer?

радара на НАП е 240К за период от 10 години, което е 2К/месец, но искат да го смъкнат наполовина
 

Горе