Да учим pHp

deffnews

Well-Known Member
От няколко дни ми се заформя идеята да пусна такава тема.

За мен php все още е най-доброто за един уеб сайт. Базата за бърз, изчистен и прегледен уеб сайт.

Дали, ще се намери ентусиаст да учим php заедно.

Разполагам с подреден и подробен материал от нула до пускане на сайт.

Може да се прави аудио връзка, или отдалечен достъп през няколко дни, или кой когато е свободен, да се обсъжда и учи заедно.
 
Точно пък "бърз" не бих окачествил уеб сайт, базиран на някой от популярните PHP framework-и като Laravel, Symfony, CakePHP и т.н.
Тези framework-и са огромни - сума ти класове, нива на абстракция, и обем на код. Всичия този код трябва да се изпълни - голяма част от него при всяка HTTP заявка.
Според мен най-доброто за един уеб сайт, който ще съдържа предимно материали за четене, е да се използва Static Site Generator - например Capri. А пък ако ще бъде уеб приложение вместо уеб сайт - най-доброто би било Single-page JavaScript Application с Vue.JS, който да си комуникира с мнооооого тънък слой REST API на plain vanilla PHP без никакъв PHP framework, и този API да служи просто като "proxy" между SPA и базата данни.
В такъв тънък REST API повечето endpoint скриптове ще бъдат по-къси от един екран код - казвам го от собствен опит.

А доколко уеб сайтът или уеб приложението ще бъде чисто и прегледно - зависи преди всичко от CSS, а не от PHP.
 
spa 10gb da loadva 1 minuta първото зареждане, звучи чудесно.
 
Дефнюзе, има си разни специализирани платформи за тая цел - Tinder, Grindr и т.н.

spa 10gb da loadva 1 minuta първото зареждане, звучи чудесно.
Не сме 2010 г. от известно време.
 
498d78c5af741dcef28b7ae7b2256e0f.png


b59e0c66382a3fdda8283219b079261e.png
 
колко пък да го учим, седмица, щото след това ще ти щукне друга оферта в главата
 
Парите са малкият проблем. Лошите навици от писането на php остават завинаги. Дори и да мигрира към друг език, ще гледа да го докара пак до стила на писане на php. Помня времето, когато в обявите за работа имаше изискване кандидата да не е писал на "бейсик". Сега е същото, само, че с php и python. :D
 
Абе почвайте си JS-а и това е. Ако решите да се занимавате сериозно. Вече и на backend ниво, ако решите. Но почти няма да намерите приложение, без тази технология. При нас има и PHP, и JS, и Python, C#, Java, но едно ще ви споделя, всяка технология, която искаш да изнесеш в уеб, не минава без JS. И не само уеб, но и мобайл. Твърдо, ако си решил PHP, подкрепям, да не остане тук внушението, че не съм за.
 
Бъзикам се за PHP-то.
Читав език е, даже едно време най-първия ми сайт беше phpnoob.net - таман бях решил да ставам вебаджия, обаче вече готов да ръси акъл по въпроса :D ...
 
php може да се учи от двама или повече заедно.

Говоря по спомени и впечатления, но е доста по-трудно и трудоемко да учиш сам. Освен това е отворен код. Допълнително според мен все пак е от по-лесните за разбиране.

От неща, които съм пробвал - гледане, четене на туториъл оттук, урок от там. Пример от другаде и докарване на нещата "на магия" и дотам да си пуснеш сайт с каквото си решил е маханична история и така не може да се научи.

В учене заедно не е необходимо всеки път да се учи наистина заедно в реално време. Единия може да помага и предава на другия и обратно.
Всеки може да има притеснения, така че учене заедно може да става и без видео или аудио връзка, макар че особено при отдалечен достъп, ще е много по-лесно.

Примерно казвам, може да се обмисли тази идея.
 
Ако ти е самотно, поцъкай някое MMORPG.

ПП: Или се запиши на курсове по салса.
 

Горе