Деклариране на доходи - Фриилансър без догов

Здравейте.
Моят случай е следният. Работя като дизайнер онлайн за чужденец, с когото всичко е на доверие, без договори и прочие. Заплащането става чрез Pay Pal в евро --> банкова сметка --> банкомат. Започнах да работя тази година Март месец, като до края на годината общата сума няма да надхвърля 5,6к лева. До година ще е по-виско, но не повече от 12к. Разпитах доста по въпроса, но всеки ми казва различно, та реших да пробвам тук. Според Вас да си продължавам ли по същия начин, без да декларирам нищо или за такива суми е целателно да не си играя с огъня . По-честият отогвор, който получавах беше че нямало страшно, но все пак си тегля парите от банкоат (имам две банкови сметки и си редувам от коя да тегля) и малко или много се притеснявам. Може ли някой ми да даде мнение или съвет какво да правя. Също така пътувам много между България и Сърбия като в България се застоявам по-малко (около месец) и повечето случай си тегля парите от там. Някой може ли да ми каже и дали това има зачение, дали си тегля парите от БГили там.
Благодаря преварително, надявам се темата да не се преповтаря с някоя друга.
 
Няма значение кога, по колко и от къде теглите, за НАП е важно, че в банковата ви сметка постъпват недекларирани доходи, което се досещате какво означава.
 

dreambench

Well-Known Member
Според Вас да си продължавам ли по същия начин, без да декларирам нищо или за такива суми е целателно да не си играя с огъня.
Аз бих те посъветвал да не рискуваш. Може и никога да нямаш проблеми, но ако за карък ти направят някоя ревизия и почнат да ти ровят из личните сметки - няма да е приятно. Имат право да гледат доста назад, включително Paypal сметките ти. Още повече, че при посочената от теб ситуация трябва да си регистриран по ДДС.
 

hap23

Active Member
Регистрирате се като лице упражняващо свободна професия.
Ако услугите са на клиент извън ЕС не подлежите на регистрация по ЗДДС.
Ако са за клиент в ЕС задължително и регистрация по ЗДДС.
Трябва да се внасят осигуровки месечно.
Данък - на 3 месеца и годишно.
Това е на кратко.
 

Горе