Декларирани на приходи от PayPal?

carpathian

New Member
Здравейте!

Сайтът е страхотен, въобще нямах идея, че има толкова висококачествена платформа за дискусии у нас. Поздравления на всички участващи, със сигурност ще комбинирам с Reddit/Entrepreneur и ще се навъртам наоколо :)

Въпросът ми е как точно стоят нещата с приходите от PayPal и облагането им по закон у нас? Декларирам ги и се облагат по ДОД, или? Буквално преди две седмици си отворих PayPal, а тази седмица закачих 3ма клиенти като фрийлансър в oDesk. Май е време да пооправя нещата, но ми е малко мъгливо. Съжалявам, ако е глупав въпроса. :)

Едит: ДеклариранЕ, естествено, slip of the hand..
 
От: Декларирани на приходи от PayPal?

Въпросът не е глупав но е зададен глупаво.

Приходите ти не са от пейпал, а са си от оДеск и къде точно ги поолучаваш няма никакво значение, и доколкото знам как работи оДеск, ще трябва да имаш някаква регистрация за да си законен.
 
От: Декларирани на приходи от PayPal?

По принцип приходите от PayPal се превеждат по малко по-различен начин и не минават като банкова или междукасова операция, а директно към BORICA, което означава, че дори и да не ги декларираш, не могат да се проследят :)

П.С: Сега ще се намесят про-тата и ще ме хейтнат :p
 
От: Декларирани на приходи от PayPal?

Е, аз искам да съм си законен, пък и не ми се рискува, хаха.

Акаунтъре, имаш предвид регистрация на лице, упражняващо свободна професия по БУЛСТАТ, предполагам, или нещо друго?

Ако е така, притесняващият елемент е

("...Регистрацията трябва да се извърши в срок от 7 дни след започване на самата дейност.")

Иначе успоредно с това си работя на граждански договор (по който си поемам осигуровките от цялата сума аз). Благодаря за включванията :)
 
От: Декларирани на приходи от PayPal?

Според мен работата с оДеск е работа организирана по търговски начин и съответно предполага регистрация на бизнеса като такъв - или свободна професия или направо фирма за извършване на дейноста.
Докато не си получил реално пари трудно се доказва точно кога си започнал дейноста.
 
От: Декларирани на приходи от PayPal?

Айде кажи по какъв параграф ще ги видят, след като в банковата сметка не пише подател, няма основание, не пише от къде идват парите, само REFUND. Точно преди 1 седмица обикалях банките и разпитвах, така че си хейтвай :lol:
 
От: Декларирани на приходи от PayPal?

Ами точно по това REFUND ще ги видят естествено.
Ако беше малко по-запознат с данъчните закони в България щеше да знаеш, че правилото "Невинен до доказване на противното" не вжи в българското данъчно право и всички постъпления по банковата сметка се считат за облагаеми приходи докато ти не успееш да докажеш противното.
 
От: Декларирани на приходи от PayPal?

Аз моите чинно си ги декларирах. Очаквах хиляди въпроси, но от данъчното се оказаха разбирачи. Ама това беше преди време, то беше една гора хартия за 10$... Поне не са ме търсили да плащам глоби, което е тъпо, защото те намират чак кога има сериозна лихва.
 

Горе