Кире, страхът е необходим и днес или, ако не ''необходим'', то поне неизбежен. Няма как това основно чувство да закърнее и да изчезне. Та ние всеки ден имаме повод да се страхуваме - за собствения си живот, за този на любимите си хора. Дори да няма пряка заплаха, опастността от болести винаги съществува. Страхът е полезен, защото напомня, че не сме безсмъртни, а според мен няма по-страшно нещо за един индивид от вътрешното усещане за безсмъртие. Нали знаеш, че в римската империя е имало практика до императора, връщащ се от успешен поход да върви човек, който да му повтаря непрекъснато: ''И ти си смъртен'', за да не се самозабрави. Практиката очевидно не е била особено успешна, защото историята помни ужасни безчинства, породени от усещането за безсмъртие
Прав си, относно реакцията на случката с децата. И на мен постоянно ми се случва да съжалявам, че не съм реагирала по определен начин в конкретна ситуация. Това не винаги се дължи на маските и безразличието. Понякога просто нямаме време за адекватна реакция. Когато вътрешният инстинкт и здравият разум започнат битка, обикновено резултатът е пълен блокаж или груба грешка.
Рядко съм изпитвала несправедливост на свой гръб, защото от съвсем малка съм успявала да реагирам остро на всякакви опити за погазване на елементарните ми права, както и тези на другите. Това е вродена черта от характера, а не придобита. Носила ми е доста проблеми, но се радвам, че я притежавам. Показала съм я и в този форум, мисля и ще продължа да я показвам, когато се налага.
Да те допълня и за родителите - мнозина създават деца, преди да са създали свой вътрешен личностен център. Не познавайки себе си, те се опитват да създават деца, въплъщаващи идеала за тях самите. Несбъднатият идеал за тях самите.
И за децата, позволи ми да те допълня, за жестокостта и отговорността - обърни внимание, че децата казват: "Играчката се счупи", а не "Аз счупих играчката!" Защото самото деяние на чупенето бива оневинено от родителя. Оттук, още от ранна детска възраст, се развива култура на личната безотговорност.
A! Тук вече напипа правилно нещата.

Децата не са толкова невинни, за колкото сме свикнали да ги смятаме. Те просто са зависими от нас възрастните, поради което, в желанието си да ги обгрижим и защитим, сме склонни да ги идеализираме.
Истината е, че всеки човек е 50% вродени личностни характеристики и 50% допълнително развити под въздействието на родителите и социума. Трудно е да се каже кой човешки порок е вроден и кой придобит впоследствие, но е факт, че няма идеални хора.