Диктатура на пролетариата или демокрация?

redrum

Well-Known Member
Мислех да споделя радости и картинки от безоблачната си отпуска, но завръщането в града на ПСА ме хвана за гръцмуля и не ми е до мушкатA, сакъзчета и вълнички. Чета из нетя критики към управлението, жалейки за демокрацията и други по същество резонни разсъждения от умни хора.

Всичко което се случва обаче е логично и закономерно до степен, че да се възмущаваш и гневиш е все едно да лаеш срещу луната.

Проблемът не е в Бойко Борисов или в липсата на полиция и лампи в парковете. Проблемът е системен и се крие в демокрацията всеобщото избирателно право.

Демокрацията е вероятно най-безболезнената система за обществено устройство и легитимиране на властта. В продължение на няколко десетилетия тя доказано сработи в някои общества и им донесе благоденствие, сигурност и свобода.

В България демокрацията не сработи и не донесе благоденствие, сигурност и свобода. Донесе оцеляване и консуматорство на бананова държава, престъпност и слободия.

Причините:

Демокрацията работи чрез информиран и отговорен избор на свободни хора. Прилагателните „информиран” и „отговорен” предполагат образователен и имуществен ценз.

Човекът който прави избор трябва да бъде достатъчно грамотен и адекватен за да си дава сметка за разликата между възможностите които избира.

Човекът, който прави избор трябва да е отговорен за нещо значимо: за семейство, за бизнес, за собственост – да храни някакви свидни за него гърла, за да може избирайки да има съзнанието, че изборът му ще има пряко отражение върху съдбата на свидните за него гърла и собственост.

Днешната либерална демокрация постулира, че за да решаваш съдбата на нацията е предостатъчно да си биологично жив представител на вида Homo sapiens. Това значи, че всеки напълно неграмотен алкохолизиран и безимотен Homo sapiens, препитаващ се от кражби има точно толкова тежест, колкото всеки образован и отговорен човек, който разбира за какво гласува, плаща данъци и храни семейство. Ако напълно неграмотните алкохолизирани и безимотни Homo sapiens, препитаващи се от кражби са 2 броя, а образованият и отговорен човек, който разбира за какво гласува, плаща данъци и дава хляб на други хора – 1 брой, то при демокрация първите двама избират как да живеят всичките трима.

Когато оставиш на напълно неграмотни алкохолизирани и безимотни Homo sapiens, препитаващи се от кражби да избират властта, логично е, че те ще изберат някаква идиотия. И колкото по-голям е броя на неграмотните алкохолизирани и безимотни Homo sapiens, препитаващи се от кражби, толкова по-голяма идиотия ще ражда демокрацията във властта.

Падането на комунизма завари едно затворено, изолирано, но общо взето грамотно или поне писмовно общество, в което имаше критична маса хора, които пожелаха промяна и повярваха, че от тях нещо зависи.

Начинът, по който протекоха 20-те години демокрация и свободна пазарна икономика деградираха това общество неимоверно. Консуматорската разюзданост унищожи и замести всяка ценностна система и размекна мозъка на онази критична маса хора. Днес тези хора четат безумни вестници и гледат безумни шоута, пускат sms-и за безумни каузи. От ентусиасти на демокрацията огромно количество хора се превърнаха в парии на бананова република, лумпени, живеещи ден за ден, оцеляващи в страх и гняв.

Ние се провалихме в опита да направим функционираща демокрация базирана на информиран и отговорен избор. Постигнахме либерална демокрация, в която избират биологични индивиди по силата на изначални права, без оглед на информираност и отговорност.

Ние се провалихме в опита да направим общество от информирани, грамотни и отговорни индивиди. Постигнахме общество, което все по-стремглаво се плъзга надолу към безпросветен и безхаберен човешки планктон.

Казвам ние се провалихме, имайки предвид ние, които искахме промяна. Наша беше задачата да превърнем онова затворено, изолирано, макар и относително грамотно общество в информирано и отговорно такова. Наша беше задачата да направим така, че да има престиж в грамотността и знанията и да има законност, за да може отговорността да не бъде изпразнена от практическо съдържание морална категория.

Не се получи. Загубихме тази битка и варварите нахлуха през разбитата стена на града. Плячкосват вече 20 години. Някога плячкосваха като чужда армия, сега плячкосват като чужд башибозук.

Старият режим беше тирания, лъжа и ерзац. Жизнь. Ние застанахме срещу тиранията и лъжата, защото съзнавахме, че те са смърт за духа и отрова за общността.

Демокрацията роди свободния пазар на ценности и тяхната пълна относителност – размиване между красиво и грозно, добро и зло....

По силата на най-малкото съпротивление свободният пазар наложи чалгата, екшъните с негри-наркотрафиканти в които криминалния живот и убийствата са средство за развлечение, цинизмите по телевизията, игрите на късмета, риалити форматите, събирането на пари за спасяване на живот чрез sms-и, BTV-културата, „звездите” – манекенки и футболисти с техните любови, пластични операции и аборти, парадите с танцуващи върху камион мъже, облечени като леки жени. Life.

Ние не застанахме срещу гадостите на разюзданата консуматорска слободия. Не осъзнахме, че тя е точно толкова вредна и гнусна, колкото бяха тиранията и лъжата на стария режим. Смърт за духа и отрова за общността. Това го проспахме и то ни закопа.

Хората, които някога се възползваха от тиранията и лъжата за да управляват живота ни яхнаха чалгата и консуматорската тяга на плебса и отново управляват живота ни. За тях демокрацията е оръжие срещу нас, защото им позволява с реклама, ориенталска музика, вестници с крещящи заглавия, пари и кебапчета да управляват гласовете на билогичните индивиди. Колкото индивидите са по-прости, неграмотни и ден_за_ден, толкова по-лесно става това. А това, което се получи от нашата мечта за демокрация е че хората стават все по-прости, неграмотни и ден_за_ден, а също така все повече стават простите, неграмотни и ден_за_ден хора.

Нещата се скапват съвсем закономерно. Някога се ядосвахме как баламски дойде царя. Днес ни управлява неговият пъдар. Днес се възмущаваме на Гоце. Утре може би ще ни управлява нещо като Цветелин Кънчев. Другиден ще е по-зле. Комбинацията от всеобщо избирателно право и безконтролно контролирано изпростяване в условията на пълна липса на национален елит не е демокрация, а диктатура на пролетариата, упражнявана посредством инструмента „демократичен избор”. От историята знаем, че диктатурата на пролетариата е най-злата от всички диктатури.

izbori.jpg


източник
 

Горе