Дискусия: Сървър или домашно PC?

От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Аз съм твърдо за сървър. Най-добре в добра хост компания за да нямате проблеми!
 
От: Дискусия: Сървър или домашно PC?

Категорично сървър в център за данни. Пък и вече има vps на достъпни цени и даже излиза по-евтино отколкото да плащаш тока на сървър.
В домашни условия не бих сложил нищо публично, само нещо свое, което да ми е на разположение (документи файлове и тн.) с нагласата, че може да падне всеки момент и това няма да ми развали нещо.
 
От личен и съответно изпитан опит. Всичко започна преди година. Имах стар компютър с невзрачна характеристика. Използвах Ubuntu сървър 18.04, оптичен интернет към Виваком с до 100 (~80) Mbps даунлоад и с до 50 Mbps ъплоуд и един стар ЮПС. Конфигурирах сървъра с php7.3, MariaDB, phpmyadmin и nginx, за една година е спиран 2 пъти за не повече от 30 минути. Нито едно от спиранията не е заради електричеството или интернета (зависи много от местоположението Ви). Спирах го аз, първия път заради факта, че се натрупа много бързо прах и трявбаше да се почисти. Втория път заради много силна грамотевична буря, незнам защо се изплаших толкова. Към днешна дата събирам пари да си купя сървър с ЮПС. Плюсовете са, много по-ниска цена, както и много по високи ресурси. Минусите са, че всичко зависи от вас самите, ако не разбирате ще Ви се наложи да наемете човек който разбира а това е разход. Препоръчвам Ви да тествате както направих аз.
 

Горе