Добавете Facebook like бутон в блога си

dilyan_ostr

Active Member
Добавете Facebook Plugins в блога си

Понеже малко избързах с даването на съвети, реших да изтрия предния пост и малко по-подробно да обясня как става добавянето на FB plugins на блогче в blogspot. Принципите предполагам са същите за всички платформи.

Като начало можете да разгледате списъка social plugins
Важно е преди да започнете да слагате какви ли не кодове по блога си, да си създадете app, да си вземете app ID и да си вкарате JavaScript SDK в кода на блога.

1. Стъпка: отивате тук за да създадете нов app за блога си. Най-вероятно ще ви поискат номер на мобилен или номер на кредитна карта, за да удостоверите своята самоличност. Не знам за кредитната карта, ползвах опцията с мобилния. Не знам дали е бъг или не, но приемат само абонати на Виваком. Има опция да изберете "друг оператор", но на мен изобщо не ми зареди линка. Пращате sms на номера, който са ви дали с текст F. След това получавате sms с код за сигурност, който вкарвате в съответното поле и сте готови. Като създадете app със съответното име и url получавате и App ID/API Key.

2. Стъпка: вкарваме JavaScript SDK в кода на блога. В самия facebook developers са дали един код, който за доста хора ще се стори сложен, т.е има неща които къстъм трябва да се нагласят. Аз намерих готов от google:

<div id="fb-root"></div>
<script>
window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({appId: 'тук слагате App ID/API Key', status: true, cookie: true,
xfbml: true});
};
(function() {
var e = document.createElement('script'); e.async = true;
e.src = document.location.protocol +
'//connect.facebook.net/en_US/all.js';
document.getElementById('fb-root').appendChild(e);
}());
</script>


След като вкарате app ID в кода, слагате го точно под head-а на блога. Отидете на template-->edit html. Търсите с ctr + f </head>. Малко по надолу ще видите </b:section>. Точно под него слагате SDK кода. Давате preview и ако всичко е ок - save template.

3. Вече можете да слагате каквито FB plugins желаете. Ще разгледам само три примера:

- like button. Това е бутон, който е директно свързан с url на статията, страницата или блога като цяло. Отидете тук и сложете url на блога или поста, който искате да ви лайкват. Аз не бутам зададените настройки, но можете да промените малко дизайна по ваш вкус. Давате get code. Вземате кода на plugin-a, който е във второто поле.

1. Ако ще се харесва пост или страница, отивате на post--> edit-->html , който бутон се намира в лентата с инструменти под заглавието на поста. Тук вече си избирате къде да ви излиза бутона за like. Аз го сложих под целия код на стрницата, за да излиза в края на поста.
2. Ако ще харесвате целия блог отивате на template-->edit html. За да сложите бутона точно под заглавието на блога, търсите с ctr+f <b:widget id='Header1' locked='true', което се намира точно в header-а. на долния ред трябва да е </b:section>, под което слагате кода за бутона.
Не забравяйте, че трябва да дадете точен url, за това което ще се харесва.

Самият бутон излиза най-вляво на страницата, затова е добре да добавите един код, с който да го изнесете малко по-вдясно. Естествено, можете да си изберете с колко точно да го преместите, като смените величините.

Сложете този код, точно над кода на like бутона:

<div style="float:left; margin:10px 10px 0 0;">
<div id="fb-root"></div>
<script src="yada-yada"></script>
</div>


- коментари - може би малко по-лесно можете да накарате някой да остави коментар с този плъгин. Отивате тук и следвате същите стъпки както за like button. Слагате в края на кода на поста, за да излизат коментарите точно там.

- like box - за целта трябва да имате и FB страница на съответния продукт/услуга. Чрез този бутон ще харесват FB страницата през блога или сайта ви. В URL слагате този на FB страницата, която ще се харесва. Аз лично демаркирах бутона show stream, че много претруфено ми се струва.
като копирате втория код, препоръчвам да го сложите като widget. По този начин ще е видим по целия блог, а и лесно може да се позиционира. Отивате в блогър layout --> add a gadget (следете позицията където искате да ви излиза бокса) --> HTML/JavaScript. Пействате кода и записвате.

Ами това е в общи линии, ако някой има забележки ще се радвам да ги сподели, защото и аз за сефте ги правя тези неща.
 
Последно редактирано:
От: Добавете Facebook like бутон в блога си

някой ползва ли Facebook plugins на сайта/блога си? според мен google+ плъгините, които ги има в blogger, по рядко биха се ползвали от гости на блога, защото като се замислим: колко хора ползват G+ и колко Facebook.
 
От: Добавете Facebook like бутон в блога си

G+ тепърва ще стават популярни сред масата.. поне за БГ едва ли има две мнения кое се ползва повече и то активно.
 
От: Добавете Facebook like бутон в блога си

някой ползва ли Facebook plugins на сайта/блога си?

Да, ползвам и не разбирам защо за да ползвам трябва според теб да имам App ID/API Key? Сложих си like бутон и си действа и без да е нужно да си правя ID/API Key!
 
От: Добавете Facebook like бутон в блога си

Да, ползвам и не разбирам защо за да ползвам трябва според теб да имам App ID/API Key? Сложих си like бутон и си действа и без да е нужно да си правя ID/API Key!


Така е, може да си действа и без App ID. Аз също не навсякъде съм правил профили. Обаче понякога универсалните плъгини се бъгясват. Например отчитане на неправилния урл, двойно и тройно презареждане на плъгините и други. Не е задължително да ти се случи, но не е невъзможно, изпитвал съм го на гърба си.
 
От: Добавете Facebook like бутон в блога си

На мен не ми се е случвало, нито в Уордпрес нито в Блогер. И дано не се случва, неприятно е това, което споменаваш.
 
От: Добавете Facebook like бутон в блога си

това може ли да се сложи в phpbb3 форум ?
 

Горе