Договор за съвместна дейност, но и какво още?

lqllqlq

Well-Known Member
Здравейте,
ситуацията е малко оплетена. Имаме 2 фирми - А и Б.
Като начало фирма А сключва договор за покупко-продажба на техника с фирма Б. Тук питането ми е, задължително ли е стойността да бъде по пазарни цени или може символична?
След това двете фирми сключват договор за съвместна дейност с цел общо изграждане, развитие и поддръжка на обект. Изграждането ще стане с техниката по договора за покупко-продажба с цел двете фирми да участват с равен дял материална база.
И сега ключовото - какъв тип споразумение/договор се сключват за да се регламентират отношенията по съвместната работа? Може ли това да стане с анекс към договора за съвместна дейност или е отделен тип документ?
Идеята е да бъдат точно, ясно и коректно регламентирани както правата, така и задълженията на фирми А и Б по отношение съвместния проект...
 
От: Договор за съвместна дейност, но и какво още?

Аз да ти кажа - това със съвместната дейност е куца работа. Ама много куца. Толкова куца, че няма на къде повече. По принцип договора за съвместна стопанска дейност между два субекта подлежи на регистрация в Булстат, което от своя страна води до регистрация на трето лице известно в публичното пространство като ДЗЗД. Измислете друг начин. Консултирайте се с адвокат и счетоводител, та да не се окаже след време, че сте работили без регистрация, че не е истина какви импровизации правят данъчните в такъв случай.
 
От: Договор за съвместна дейност, но и какво още?

За, куца - куца е. Обаче няма май вариант 2 ЮЛ да осъществят съвместна дейност, изключвам сделка между тях, без да регистрират ново ЮЛ...а на мен това ми трябва...Нещо, което регулира правата, задълженията, собствеността и разпределението на работата, разходите и печалбите.
 
От: Договор за съвместна дейност, но и какво още?

Нещо, което регулира правата, задълженията, собствеността и разпределението на работата, разходите и печалбите.

Сам си стигнал до извода, че това, което търсиш го няма. ДЗЗД или ново ООД ще и свърши работа. Не си губи времето да търсиш нещо дето го няма.
 
От: Договор за съвместна дейност, но и какво още?

Вариантите да работите съвместно са:
1. да си направите едно ДЗЗД и да го регистрирате в Булстат. Да си разпишете още в учредителния договор много ясно кой какво поема от общата дейност и как разпределяте плащанията. Правите си обща сметка и си действате счетоводството
2. поръчката да я подпише с възложителя само примерно дружество А, след което да се сключи договор, че дружество Б става подизпълнител на дружество А, като също в договора с подизпълнителя се описва много добре коя част от работата поема той и колко ще получи срещу това.

Относно техниката - не е добре да се прехвърля на цени, които са много различни от пазарните. Няма никакво значение, че ще се използва за общата дейност. Може в учредителния договор на ДЗЗД да бъде упоменато, че дружество А или Б предоставя еди си каква техника за извършване на общата дейност, срещу което примерно ще получава някакво месечно възнаграждение от консорциума. По-скоро като наем по време на общата дейност. Ако държите да се прехвърли собствеността на техниката - или го направете на пазарни цени с някакъв примерно приемлив процент отстъпка, или измислете нещо като бартер между фирмите.
 
От: Договор за съвместна дейност, но и какво още?

измислете нещо като бартер между фирмите.

Това е много добра идея, която не ми беше хрумнала. Мерси!

Относно казуса със съвместна дейност не искам да нагазвам в консорциум или 3то ЮЛ с Булстат, а по-скоро ще бъде май на принципа нормален договор между 2 фирми, като А възлага на Б конкретни дейности, за което заплаща на Б, която ги изпълнява срещу процент приход или фиксирана сума...
 

Горе