Домейн на кирилица

supydrup

Member
Вчера навръх 24 май обявиха, че ще има вече домейн на кирилица.

Това е добра новина от няколко гледни точки:

1. Регистър.бг ще спрат да се правят на супер важни
2. Линковете няма да излизат като domein.com/%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0
3. Ще има много борба за ключови думи, тъй като домейна е главна част от оптимизацията

Като цяло много позитивна новина.

:)
 
От: Домейн на кирилица

Да, и аз чух новината, но не казаха нищо за цена?!
Сигурно ще сме с най-скъпите домейни в света :)
 
От: Домейн на кирилица

Не, ще е достъпно, защото е национална политика ;) Какво ще кажете за домейните дир.бг, днес.бг, нетинфо.бг, импулс.бг, розали.бг, свежо.бг и т.н.? :)

Борбата за запазване ще е страхотна, дано има точни правила.
 
От: Домейн на кирилица

Е хората ще го имат предвид а пък то и без това големите риби бързо ще си ги вземат може би още преди аз да съм разбрал, че регистъра е пуснат
 
От: Домейн на кирилица

Някога играех с хиляди домейни на международния пазар, ще е интригуващо да започна и в България. Ако се съберем добър екип може да запазим сериозно количество домейни с добро качество. Запазвайки ги с малък хостинг може да се съберат и ваучери, с които да се избута напред голям проект, а останалите да се продадат.

Хайде ако има ентусиасти да ми пишат:) Имам опит в това, не е лесно обаче човек сам да се справи.
 
От: Домейн на кирилица

Според мен тези домейни на кирилица са леко отживелица, много хора са се опитвали да го въведат и да си призная не се приема много добре от потребителите.

Най-добрият вариант е ПРОСТО да има втори регистър на .BG и чрез яка конкуренция да свалят цените до 20-тина лева. Тогава да видите какъв БУМ на imeto.BG ще има. Ако разкарат и арбитражната комисия хич (поне за мен) няма да се замисля дали да си регна .BG...вместо да ги мисля тъпите neshto-BG.com :>
 
От: Домейн на кирилица

Според мен тези домейни на кирилица са леко отживелица, много хора са се опитвали да го въведат и да си призная не се приема много добре от потребителите.

Точно там е работата, в Испания преди няколко години въведоха специални символи като ение, ударения и т.н. и хората се избиха задомейни, а най-ценните надминаха цените на аналогичните без тези специални символи.

;)
 
От: Домейн на кирилица

Поне от няколко години може да се купи домейн на кирилица, но доколкото знам, трябва браузъра на потребителя да го поддържа. Т.е. когато се появи това нещо, беше необходимо човек да си инсталира допълнителен софтуер - предполагам plugin в браузъра. Надявам се, че сега вече това е нещо стандартно в днешните тежки браузъри :wink:
 
От: Домейн на кирилица

Voic4e е прав. Домейни на кирилица има от много време, но все нещо им тестват, все нещо не се получава, бъгава работа. Няма и голям смисъл от тях като се замислиш защото те така или иначе ще са с локална насоченост и няма как да се напишат на комп без кирилица например - в света такива не са много. Отделно domein.com/%D1%81%D1%8A% казуса ще си остане, защото HTML ще продължава да транскриптира кирилицата по същия начин като сега. Борба за думи и домейни може би ще има, но тя ще приключи преди да е официално обявена. Регистър БГ ще продължават да се правят на важни защото има разлика между BG и БГ... Едно единствено приложение виждам и то е в употребата им като разни ад он и паркирани домейни към вече развит и установен официално сайт с нормален домейн. Презастраховане един вид.
 

Горе