Допълнителен доход за хора, които инвестират в акции

metaverse

Well-Known Member
Пускам отделна тема, защото стратегията е по-различна от описаната в предишната.

Няма да коментирам рисковете в инвестирането в акции. Всички знаем, че рискът да не инвестираш е в пъти по-голям от рискът да инвестираш. Както и каквито и да е въпроси извън темата от различни популярни тролове във форума (някои от които съм игнорирал).

Обяснявам един лесен метод за печелене на допълнителен доход чрез акции в дълго портфолио. Почти пасивен е ако човек го схване отнема не повече от 5 минути на седмица/месец (в зависимост от това дали се прави със седмична или месечна опция).

Стратегията се нарича "Covered Call" и се изразява в това да продадеш правото на някой друг да купи твоите акции на конкретна цена и до конкретна дата.
В същото време получаваш премиум за това (нещо като дивидент). Аз си докарвам с този метод средно между $500 и $3,000 всеки месец.

Какво представлява накратко?
1. Имаш 100 акции в някоя компания.
2. Продаваш Covered Call.
3. Получаваш пари за продажбата на опцията.
4. Чакаш опцията да изтече.

Ето малко повече подробности за всяка стъпка:

100 бройки от някоя акция​

Както вече споменах трябват ти 100 акции (или ETF, няма значение).

Продаваш Covered Call​

След като си събрал 100-те акции можеш да продаваш Covered Call. Целата тук е в края на контракта акцията да има цена ПОД страйка от датата на изтичане на контракта.

Ако цената е над страйка си задължен да продадеш акциите на договорената цена.

Най-важното в случая е да знаеш че:
- задължително страйка трябва да е над средната ти цена за позицията (можеш да добавиш и премиума към сметката), защото иначе ще реализираш загуба ако акциите бъдат продадени.
- да си ОК ако се наложи да продадеш.
- ако си начинаещ избягвай да пускаш нови позиции с дата на изтичане около важни макро дати (примерно CPI), както и отчети, дивиденти или евенти на компанията.

Взимам AAPL за пример (това е само пример!).

В момента 100 акции струват около $17,151. За да продадеш Covered Call трябва да избереш страйк и дата на изтичане.

Аз използвам Interactive Brokers и за примера избирам страйк $177.5 с цена $0.33 на контракт и дата на изтичане 26-ти август 2022г.

YMMV, защото все пак днес е неделя и цената няма да е същата в понеделник, но все тая.
Screen Shot 2022-08-21 at 14.33.44.png

Получаваш премиум за продажбата на опцията​


В този пример премиума е $0.33. Това означва, че ще получиш $0.33 на дял. Тъй като опциите са в контракти от по 100 бройки това прави $33 ако AAPL не се покачи до $177.5 до другия петък.

$33 на седмица е $1,716 ако го правиш консистентно всяка седмица или около 10% на годишна база върху капитала, което хич не е зле. Акциите ти така или иначе седят в портфолиото, нали? По-добре да генерират някакви доходи.

Про тип: колкото по-слабо волатилна е акцията и пазарът като цяло, толкова по-малък е и премиума. Няма безплатен обяд...

Чакаш контракта да изтече​

Какви са потенциалните изходи?

1. Цената на AAPL е над $177.5 на 26-ти август. Длъжен си да продаеш акциите си на цена от $177.5 на бройка и изпускаш евентуални допълнителни печалби ако цената се покачи драстично. Примерно $190. Което в случая е малко вероятно, защото AAPL не е волатилна компания.
2. Цената остава под $177.5. Нищо не се случва. Акциите си остават при теб.

И в двата случая премиума си остава за теб.

Това са само основите на Covered Call. За мен продажбата на опции са отличен метод за допълнителен доход, защото ако ще да ми донесе $5 тази седмица пак е по-добре от $0. Нали така? ;)
 
Всяка акция ли е възможно да се включи в CC?

Всяка, която има опции. Някои нямат поради изисквания от регулатори, прекалено малък обем или пък прекалено малка капитализация.

Повечето май имат.

С норамален портфейл (няма марджин) възможно ли е да се включиш, или нещо трябва да се променя?

Не е нужен марджин. Трябва само да имаш поне 100 бройки и брокера да разрешава опции.
 

Горе