Предлагам: Думи с тежест

Рейтинг - 0%
0   0   0
Тежестта на думите

Обичам да чета. Мога да чета по цял ден, ако нямах цялата тази работа, която имам по принцип. Като дете, по време на ваканциите, често се губех между страниците. Да, излизах и с връстници, но се е случвало да прекарвам дните си в четене до такава степен, че милата ми майка изпадаше в нервна криза.

Обичам не само думите, а и тяхната плътност, материята която придобиват след прочитането, фантазията, която отключват.Обичам да анализирам съдържанието на това, което чета, да разнищвам смисъла, да влизам в дълбочината на текста, а не просто да го прехвърлям с очи.

Не разбирам логиката на „вагона с книги“. Да, хубаво е да имаме книги зад гърба си – колкото повече, толкова по-добре – но е още по-хубаво да сме ги разбрали. Да сме вникнали в прочетеното, в смисъла, в символиката, в тежестта на думите.

Води ли четенето до писане?

Обичам и да пиша. Обичам да анализирам, да изразявам мислите си писмено. Да пускам думите да летят и да предизвикват вятъра на диалога и дискусията, а защо не и вихрушка от полемика. Но най-вече да предизвикат мисълта, от там и действието.

Води ли четенето до писане? Не винаги, но със сигурност и по-вероятно един четящ човек да пропише, отколкото този, който не е отварял книга. А може би води, но само тези, които четат с разбиране, а не за спорта или рекорда.

И все пак най-много към писане води желанието за себеизразяване, за споделяне и нуждата да покажеш на света, това което не може да остане заключено и ограничено до мисъл. Четенето провокира мисълта, а писането е начин да проговориш на света.

„Всички добри писатели започват като ненаситни читатели. Четенето е дишането на писателя.“ — Уилям Фокнър

Изкуственият интелект

С напредването на технологичното развитие много хора смятат, че професиите, изискващи творческо писане, ще бъдат превзети от изкуствения интелект. Много фирми ще заменят нуждата да плащат на човек с по-лесния вариант – да пуснат машината в действие. Ще спестят пари, но дали няма да загубят репутация?

Но на едно по-високо интелектуално ниво положеният труд се цени много повече от евтината алтернатива. Всеки, който иска да получи оригинално и автентично качество, не би се доверил на шаблон. А изкуственият интелект е сбор от шаблони. Писането на статии и реклами, анализите, философските разсъждения на всеки човек са уникални сами по себе си, защото са пречупени през призмата на неговите преживявания и възприятия, тук шаблон няма.

Една машина, един изкуствен интелект, колкото и да се старае да „оригиналничи“, не може да постигне цялата тази палитра от емоции, които един човек може да прехвърли извън себе си, чрез себе си. Изкуственият интелект си остава изкуствен интелект. Колкото и да разполага с масивна база от информация, не трябва да забравяме, че тя е там благодарение на човека – и той може да я промени както си поиска.

---

Ако някой има нужда от оригиналност, от текст за реклама или статия – може да ми пише. Да поговорим, да разбера повече за проекта и да направя най-доброто, което е по силите ми. Гарантирам, че ще бъде приятно за четене!

А относно ИИ… да кажем, че обичам и предизвикателствата, новите начинания и развитието.😉

Изкуственият интелект

С напредването на технологичното развитие много хора смятат, че професиите, изискващи творческо писане, ще бъдат превзети от изкуствения интелект. Много фирми ще заменят нуждата да плащат на човек с по-лесния вариант – да пуснат машината в действие. Ще спестят пари, но дали няма да загубят репутация?

Но на едно по-високо интелектуално ниво положеният труд се цени много повече от евтината алтернатива. Всеки, който иска да получи оригинално и автентично качество, не би се доверил на шаблон. А изкуственият интелект е сбор от шаблони. Писането на статии и реклами, анализите, философските разсъждения на всеки човек са уникални сами по себе си, защото са пречупени през призмата на неговите преживявания и възприятия, тук шаблон няма.

Една машина, един изкуствен интелект, колкото и да се старае да „оригиналничи“, не може да постигне цялата тази палитра от емоции, които един човек може да прехвърли извън себе си, чрез себе си. Изкуственият интелект си остава изкуствен интелект. Колкото и да разполага с масивна база от информация, не трябва да забравяме, че тя е там благодарение на човека – и той може да я промени както си поиска.

---

Ако някой има нужда от оригиналност, от текст за реклама или статия – може да ми пише. Да поговорим, да разбера повече за проекта и да направя най-доброто, което е по силите ми. Гарантирам, че ще бъде приятно за четене!

А относно ИИ… да кажем, че обичам и предизвикателствата, новите начинания и развитието.😉
изкуствения интелект като го напсуваш и си изкараш нервите върху него не те хейти и не те псува, а ти отговаря по-най интелигентния начин... такъв начин, че те успокоява.

Така работи светът, брат. Винаги, когато се появи нещо ново, свикналите със стария свят му се противопоставят. След време новите го приемат за даденост и дори не помнят какво е било. 100% ще кажеш, че харесваш хартиени книги и си против електронните четци. Аз също чета много, но ненавиждам хартиените. Много са ми неудобни. Няма как да пренебрегна фактите заради някаква носталгия. Хартиената книга е трудна за четене - да прелиствам всяка страница, да я държа, да ми се подгъват и да надничам, за да видя какво пише. На електронния ми четец чета, когато искам. Нося стотици книги със себе си - не свети и е като обикновена напечатана книга, а като ми е тъмно си пускам подсветката. Няма много общо с темата, но има. Колкото до ИИ - опитваш се да убедиш себе си. Аз нито съм против него, нито го защитавам. Просто го има. След като го има съм абсолютно убеден, че това нещо ще се развива все повече и ще превземе света в абсолютно всички аспекти. Всеки, който търси някакво съдържание, за да печели от него, ще търси най-евтиното и най-доброто съотношение между цена и качество. На никой не му пука от човек ли е писано или от маймуна - важното е да му върши работа и да му е изгодно. Съгласен съм, че човек може да напише нещо много по-интригуващо от ИИ, но това е само засега. Убеден съм, че ИИ ще надмине хората в това отношение и то не след дълго. Той разполага с огромна база данни от всичко написано. Ще може да импровизира, да си създаде самоличност, да пише чрез нея и да създаде такива шедьоври, на които човек не е способен и няма да бъде. И както сама каза, ИИ е създаден от човек, така че каквото и да напише той, го е написал човек.

Разликата между AI и човека се състои единствено и основно в липсата/наличието на емоции. Ботът е чудесен източник на информация, но като писане, той си остава съвкупност от досадни шаблони. Всички ботове пишат на английски, след което могат да преведат, но стилът, лексиката, семантиката, си остават писани за англоговорящата аудитория. Ако човекът не пипне след бота, текстът е изкуствен и не може да кореспондира с възприятията на българоезичния читател.

Смятам, че AI може спокойно да замести/измести човека при писане на текстово съдържание за онлайн сайтове и магазини, но не може да измести писателя от плът и кръв при писането на книги - поне засега.

Въпроси към авторката на темата: Обичате ли да препрочитате любими книги? Аз да, и винаги откривам нещо ново, когато след години прочета книга, която е предизвикала у мен буря от емоции.

Имате ли любим пасаж/фраза от книга? Моята си остава "Мразя Те, боже - мразя Те, сякаш Те има." Чела съм този роман повече от десет пъти и винаги се късам от рев на това финално изречение. Fuck AI! Той никога не може да изпита такава емоционална болка и да я предаде на читателя.

Последно редактирано:
Разликата между AI и човека се състои единствено и основно в липсата/наличието на емоции. Ботът е чудесен източник на информация, но като писане, той си остава съвкупност от досадни шаблони. Всички ботове пишат на английски, след което могат да преведат, но стилът, лексиката, семантиката, си остават писани за англоговорящата аудитория. Ако човекът не пипне след бота, текстът е изкуствен и не може да кореспондира с възприятията на българоезичния читател.

Смятам, че AI може спокойно да замести/измести човека при писане на текстово съдържание за онлайн сайтове и магазини, но не може да измести писателя от плът и кръв при писането на книги - поне засега.

Въпроси към авторката на темата: Обичате ли да препрочитате любими книги? Аз да и винаги откривам нещо ново, когато след години прочета книга, която е предизвикала у мен буря от емоции.

Имате ли любим пасаж/фраза от книга? Моята си остава "Мразя Те, боже - мразя Те, сякаш Те има." Чела съм този роман повече от десет пъти и винаги се късам от рев на това финално изречение. Fuck AI! Той никога не може да изпита такава емоционална болка и да я предаде на читателя.
Значи и ти мислиш, че ИИ ще остане завинаги на нивото, на което е сега, и никога няма да се развие, брат. Дори и след 100 или 1000 години човека ще го превъзхожда и той няма да претърпи никакво развитие, макар че за няколко години преобрази голяма част от света. Какво са емоциите - може би вярваш в свръхестествена душа, но може и да са просто хормони.

Ето ви списък на хора, които са се изказали против дадено нещо и са смятали, че няма да има никаква полза от него. Всички вие, които смятате, че ИИ ще остане на посредствено ниво и няма да преобрази коренно живота ни, сте като тях. Прочетете си мненията след 10 години и се посмейте, или засрамете, братя.
  • Томас Уотсън, президент на IBM, 1943 г.
    • Какво е казал: „Мисля, че има пазар за около пет компютъра в света.“
    • Контекст: Уотсън подценява потенциала на компютрите, смятайки, че те ще останат нишово изобретение за научни и военни цели. Компютрите обаче се превръщат в основа на съвременната технология, прониквайки във всяка сфера на живота.
    • Източник: Този цитат често се приписва на Уотсън, въпреки че има спорове за точността му. Той отразява ограниченото разбиране за потенциала на компютрите по онова време.
  • Лорд Келвин, физик, около 1895 г.
    • Какво е казал: „По-тежките от въздуха летящи машини са невъзможни.“
    • Контекст: Келвин, изтъкнат учен, изразява скептицизъм към авиацията малко преди братята Райт да направят първия успешен полет с моторен самолет през 1903 г. Авиацията революционизира транспорта и комуникациите.
    • Източник: Цитатът е широко цитиран в исторически анализи за развитието на авиацията.
  • Дарил Занук, продуцент в 20th Century Fox, 1946 г.
    • Какво е казал: „Телевизията няма да успее да се задържи на пазара повече от шест месеца. Хората скоро ще се уморят да зяпат в кутия от шперплат всяка вечер.“
    • Контекст: Занук подценява привлекателността на телевизията, която се превръща в основен източник на забавление и информация през 20-и век.
    • Източник: Цитатът е документиран в историята на медиите и често се споменава в контекста на ранното развитие на телевизията.
  • Кен Олсън, основател на Digital Equipment Corporation, 1977 г.
    • Какво е казал: „Няма причина някой да иска компютър в дома си.“
    • Контекст: Олсън не предвижда бума на персоналните компютри, които стават достъпни и популярни с появата на устройства като Apple II и IBM PC през 80-те години. Персоналните компютри променят начина, по който хората работят и общуват.
    • Източник: Цитатът е широко известен и често се използва за илюстрация на технологичен скептицизъм.
  • Маргарет Тачър, бивш премиер на Великобритания, около 1970-те години
    • Какво е казала: „Няма да има жена министър-председател през моя живот – обществото не е готово за това.“
    • Контекст: Тачър изразява съмнение относно възможността жена да заеме най-високия политически пост във Великобритания. През 1979 г. тя самата става първата жена министър-председател, доказвайки, че е грешала.
    • Източник: Този коментар е отбелязан в биографии и интервюта за Тачър.
  • Western Union, 1876 г.
    • Какво е казал (президентът Уилям Ортън): „Това ‘телефон’ има твърде много недостатъци, за да бъде разглеждан сериозно като средство за комуникация.“
    • Контекст: Western Union отказва да инвестира в изобретението на Александър Греъм Бел, смятайки, че телеграфът ще остане доминиращ. Телефонът обаче се превръща в основа на съвременните комуникации.
    • Източник: Документирано в историята на телекомуникациите.
  • Сър Уилям Прийс, британски инженер, 1926 г.
    • Какво е казал: „Търговската радиопредавателна техника няма бъдеще.“
    • Контекст: Прийс подценява потенциала на радиото, което става масов медиен канал през 20-и век, променяйки начина, по който хората получават новини и забавления.
    • Източник: Цитатът е отбелязан в исторически анализи на радиокомуникациите.
  • Х. М. Уорнър, съосновател на Warner Brothers, 1927 г.
    • Какво е казал: „Кой, по дяволите, иска да чува актьорите да говорят?“
    • Контекст: Уорнър се противопоставя на идеята за озвучени филми, смятайки, че няма да имат успех. През същата година „Джаз певецът“ (The Jazz Singer) бележи началото на ерата на говорещото кино, което революционизира филмовата индустрия.
    • Източник: Цитатът е добре известен в историята на киното.

Както вие сега защитавате писането, преди е имало хора, които са му се противопоставяли. Вие сте поредните жертви на времето си, които смятат, че нещата няма да се променят и защитават това, което познават по-добре, като пренебрегват или омаловажават новостите.

Сократ, около 399 г. пр.н.е.
  • Сократ, според записките на Платон в диалога „Федър“, изразява скептицизъм към писменото слово. Той твърди, че писането отслабва паметта и не позволява истински диалог, тъй като книгите не могат да отговорят на въпроси или да се защитят. Според него устната традиция е по-автентична за предаване на знание.
  • Контекст: В Древна Гърция писмеността все още е сравнително ново явление, и Сократ предпочита диалектиката (устния дебат) като начин за философско изследване. Въпреки това писмените текстове, включително тези на Платон, стават основа на западната философия.

Значи и ти мислиш, че ИИ ще остане завинаги на нивото, на което е сега, и никога няма да се развие, брат.
Винаги съм мечтала да имам брат, па то взех, че аз станах брат. :(

Естествено, че ще се развива, но никога няма изпита емоции - само ще ги симулира. Кой ще се върже на симулацията? Хората с по-ниска сензитивност и емоционална интелигентност. Такива като теб. Ботът не може да разбере ирационалното човешко поведение, за да го опише в книга. Не може и няма как да може много неща, присъщи на човека.

Какво са емоциите - може би вярваш в свръхестествена душа, но може и да са просто хормони.

Напълно вярвам в душата, чийто атрибут са емоциите. Хормоните (физиологията) и душата не се изключват взаимно. Това е моят прочит на нашето съществуване. На практика всички имаме някаква представа за света, без никакви твърди доказателства. Науката и до днес не е доказала или отхвърлила теорията за Бог и безсмъртието на душата, братчето ми. ;)

Двоен пост..

Винаги съм мечтала да имам брат, па то взех, че аз станах брат. :(

Естествено, че ще се развива, но никога няма изпита емоции - само ще ги симулира. Кой ще се върже на симулацията? Хората с по-ниска сензитивност и емоционална интелигентност. Такива като теб. Ботът не може да разбере ирационалното човешко поведение, за да го опише в книга. Не може и няма как да може много неща, присъщи на човека.

Напълно вярвам в душата, чийто атрибут са емоциите. Хормоните (физиологията) и душата не се изключват взаимно. Това е моят прочит на нашето съществуване. На практика всички имаме някаква представа за света, без никакви твърди доказателства. Науката и до днес не е доказала или отхвърлила теорията за Бог и безсмъртието на душата, братчето ми. ;)
Едната теория е да вярваш в душата, другата е, че ние сме просто биологични машини, където мозъка постоянно прави изчисления и създава настроения чрез хормони. Аз не мога да кажа кое е вярно - може да е едното или другото, може и в двете да има истина. Разликата е, че аз не вярвам, брат. Просто казвам, че не знам какво е, а такива като теб вярват и са сигурни в нещо, което не знаят. Това за мен е самозаблуда - избираш онова, което ти харесва повече и решаваш да вярваш, че е така, докато истината е, че нямаш никаква представа.

Едната теория е да вярваш в душата, другата е, че ние сме просто биологични машини, където мозъка постоянно прави изчисления и създава настроения чрез хормони. Аз не мога да кажа кое е вярно - може да е едното или другото, може и в двете да има истина. Разликата е, че аз не вярвам, брат. Просто казвам, че не знам какво е, а такива като теб вярват и са сигурни в нещо, което не знаят. Това за мен е самозаблуда - избираш онова, което ти харесва повече и решаваш да вярваш, че е така, докато истината е, че нямаш никаква представа.

Я си представи два чат-бота да водят такава затрогваща философска беседа:

Ти вярваш ли в безсмъртието на дънната платка, брато?
- Не, в указанията на производителя не пише нищо такова. ;)

изкуствения интелект като го напсуваш и си изкараш нервите върху него не те хейти и не те псува, а ти отговаря по-най интелигентния начин... такъв начин, че те успокоява.
Прав си, даже ми благодари за втория шанс след това

Въпроси към авторката на темата: Обичате ли да препрочитате любими книги? Аз да, и винаги откривам нещо ново, когато след години прочета книга, която е предизвикала у мен буря от емоции.

Обичам да препрочитам и както казвате винаги има нещо ново. Това е в зависимост от растежа ни, разбира се.
Любими цитати имам много, зависи от ситуацията.
Случвало ми се е и да не спя заради книга. Чета, чета до сутринта...

Случвало ми се е и да не спя заради книга. Чета, чета до сутринта...
На младини, когато имах повече свободно време и енергия, го правех редовно. По едно време се бях запалила по римската империя.

Чета всякакъв жанр, но любима епоха ми е периодът от първата световна война до следвоенните години - 50-те - 60-те години на миналия век. Стилът на авторите от този период е напълно лишен от идеализъм и наивитет. Войната е изпълнила душите им с цинизъм, който аз лично много харесвам.

На младини, когато имах повече свободно време и енергия, го правех редовно. По едно време се бях запалила по римската империя.

Чета всякакъв жанр, но любима епоха ми е периодът от първата световна война до следвоенните години - 50-те - 60-те години на миналия век. Стилът на авторите от този период е напълно лишен от идеализъм и наивитет. Войната е изпълнила душите им с цинизъм, който аз лично много харесвам.
Да и мен времето ме притиска. На четеца имам не знам вече колко книги чакащи реда си. А на рафтовете на стените още толкова и постоянно купувам, когато имам възможност 🙈
Сега съм на философска тематика и психология.

Така работи светът, брат. Винаги, когато се появи нещо ново, свикналите със стария свят му се противопоставят. След време новите го приемат за даденост и дори не помнят какво е било. 100% ще кажеш, че харесваш хартиени книги и си против електронните четци. Аз също чета много, но ненавиждам хартиените. Много са ми неудобни. Няма как да пренебрегна фактите заради някаква носталгия. Хартиената книга е трудна за четене - да прелиствам всяка страница, да я държа, да ми се подгъват и да надничам, за да видя какво пише. На електронния ми четец чета, когато искам. Нося стотици книги със себе си - не свети и е като обикновена напечатана книга, а като ми е тъмно си пускам подсветката. Няма много общо с темата, но има. Колкото до ИИ - опитваш се да убедиш себе си. Аз нито съм против него, нито го защитавам. Просто го има. След като го има съм абсолютно убеден, че това нещо ще се развива все повече и ще превземе света в абсолютно всички аспекти. Всеки, който търси някакво съдържание, за да печели от него, ще търси най-евтиното и най-доброто съотношение между цена и качество. На никой не му пука от човек ли е писано или от маймуна - важното е да му върши работа и да му е изгодно. Съгласен съм, че човек може да напише нещо много по-интригуващо от ИИ, но това е само засега. Убеден съм, че ИИ ще надмине хората в това отношение и то не след дълго. Той разполага с огромна база данни от всичко написано.
Всичко е възможно, по принцип. Но едва ли едното ще изключи напълно другото. Просто по-гъвкавото ще намери своето приложение по нов, може би и по-интригуващ начин.
Но не може да сравняваме четеца с книгата. И аз имам и от двете и честно казано и двете имат своите предимства и недостатъци. Но аромата на нова книга няма как да се сравни с дървения екран.

Всичко е възможно, по принцип. Но едва ли едното ще изключи напълно другото. Просто по-гъвкавото ще намери своето приложение по нов, може би и по-интригуващ начин.
Но не може да сравняваме четеца с книгата. И аз имам и от двете и честно казано и двете имат своите предимства и недостатъци. Но аромата на нова книга няма как да се сравни с дървения екран.
Така си и мислех, брат. Жените сте изтъкани от емоции, вярвания и аромати.

Я си представи два чат-бота да водят такава затрогваща философска беседа:

Ти вярваш ли в безсмъртието на дънната платка, брато?
- Не, в указанията на производителя не пише нищо такова. ;)
Брат, ако вкараш на бота изкуствени емоции - както при хората, но вместо хормони да се използва код, ботът ще бъде убеден, че има душа. Той няма да си обясни как така помни всичко, как изпитва чувства и може би ще вярва, че е жив. Всичко може да се постигне, просто въображението ти е прекалено малко, дори да си го представиш.

Горе