Така работи светът, брат. Винаги, когато се появи нещо ново, свикналите със стария свят му се противопоставят. След време новите го приемат за даденост и дори не помнят какво е било. 100% ще кажеш, че харесваш хартиени книги и си против електронните четци. Аз също чета много, но ненавиждам хартиените. Много са ми неудобни. Няма как да пренебрегна фактите заради някаква носталгия. Хартиената книга е трудна за четене - да прелиствам всяка страница, да я държа, да ми се подгъват и да надничам, за да видя какво пише. На електронния ми четец чета, когато искам. Нося стотици книги със себе си - не свети и е като обикновена напечатана книга, а като ми е тъмно си пускам подсветката. Няма много общо с темата, но има. Колкото до ИИ - опитваш се да убедиш себе си. Аз нито съм против него, нито го защитавам. Просто го има. След като го има съм абсолютно убеден, че това нещо ще се развива все повече и ще превземе света в абсолютно всички аспекти. Всеки, който търси някакво съдържание, за да печели от него, ще търси най-евтиното и най-доброто съотношение между цена и качество. На никой не му пука от човек ли е писано или от маймуна - важното е да му върши работа и да му е изгодно. Съгласен съм, че човек може да напише нещо много по-интригуващо от ИИ, но това е само засега. Убеден съм, че ИИ ще надмине хората в това отношение и то не след дълго. Той разполага с огромна база данни от всичко написано. Ще може да импровизира, да си създаде самоличност, да пише чрез нея и да създаде такива шедьоври, на които човек не е способен и няма да бъде. И както сама каза, ИИ е създаден от човек, така че каквото и да напише той, го е написал човек.
Вярно че ще превземе, и особено заради:
Така работи светът, брат. Винаги, когато се появи нещо ново, свикналите със стария свят му се противопоставят. След време новите го приемат за даденост и дори не помнят какво е било.[...]Всеки, който търси някакво съдържание, за да печели от него, ще търси най-евтиното и най-доброто съотношение между цена и качество. На никой не му пука от човек ли е писано или от маймуна - важното е да му върши работа и да му е изгодно.
Такива хора, как да не ги превземе?! Няма начин да не ги.
А най-важното: това дори няма да бъдат тия хора, а ще бъдат техните наследници - сега млади, деца - които са израснали някъде в диапазона между
днес и идните няколко години и
зараждането на смартфонизационализмът със социалните мрежи и целият останал дигитален бум с живот в мрежата колкото може повече, някои са там дори през повечето си будно време. Те ще бъдат тези, гръбнакът на бъдещото общество, които ще доизраснат в ИИ-пред-киберпънка и ще влязат в самият киберпънк (в някаква форма - дори в най-леката ще е нещо, което много се радвам, че няма видя, супер ми е).
*Веднага трябва да се отбележи, че откакто смартфоните са широкоразпространени и вече възприети от мнозинството техни потребители (и всички от по-младите и най-младите) като буквално допълнително сетиво, като нещо от живота, буквално билогична част от него, без което животът им е немислим (както без някое от другите сетива, но смартфонът е много по-важен, защото е буквално "прозорец към света" и мозъкът на младият човек ще загине без него)... Та откакто сме в това нещо, в тая реалност - не знам колко 10, 15 или 20 години - ние сме в нещои, което няма никакви исторически прецеденти. Такова информационно заливане със свръхбърз достъп (и всичко останало от купона), никога не се е случвало и затова активните ползватели, и особено по-младите и израснали в тая реалност, са буквално друг вид хора. Хомо инфо сапиенс или нещо такова, но не и от старият вид, който никога не е преживявал това (или - не е израснал и "станал човек" в тая реалност).
И като си представим развитието на ИИ, "превземането на света в абсолютно всички аспекти", както го наричаш, и влиянието му върху вече израсналите в предишната (днешна) безпрецедентна инфо-смартфонна реалност най-млади и деца... сметай. Ше бъде голям купон. И ше бъде 100% (дори в най-леката и демократична форма, друг вариант няма - освен някой истински глобален колапс или да се окаже, че ИИ е бил въздух под налягане).
И като си представим пък тези, които ще се родят в тая ИИ утопия ъпгрейд надграждаща смартфон-инфо ъпгрейда на предишният свят.. Купона е голям бе, аз ти казвам.
Та, в тая връзка и във връзка с твоят разумен прагматизъм да приемаш нещата такива каквито са, с минимум "емоции и вярвания", за четеца ми беше мисълта.
100% ще кажеш, че харесваш хартиени книги и си против електронните четци. Аз също чета много, но ненавиждам хартиените. Много са ми неудобни. Няма как да пренебрегна фактите заради някаква носталгия. Хартиената книга е трудна за четене - да прелиствам всяка страница, да я държа, да ми се подгъват и да надничам, за да видя какво пише. На електронния ми четец чета, когато искам. Нося стотици книги със себе си - не свети и е като обикновена напечатана книга, а като ми е тъмно си пускам подсветката. Няма много общо с темата, но има. Колкото до ИИ - опитваш се да убедиш себе си. Аз нито съм против него, нито го защитавам. Просто го има.
Утре - образно казано, но след 5-10 или 15 години - когато изтестват всичко в опити за медицински приложения, подобрят биосъвместимостта/сведат отхвърлянето от мозъчната тъкан до минимум или нула, решат проблемът с батериите (невроморфни разработват и проучват активно) и ремонтите, и останалите спънки, ще пуснат Неуралинк, или Синхрон (наскоро обявиха нещо с Apple, чрез смартфон, но в момента е за тежко болни, парализирани), или Блякрок Неуротех, или всички заедно - вълшебен мозъчен имплант за здрави хора, със стабилна връзка с компютър, смартфон и други устройства, (но те не говорят само за това, а и връзка "човек-човек" и дори "човек-домашен любимец", и също "човек-общество"), който ще бъде супер як.
Ще бъде супер-четец пред който твоят електронен ще е неудобен както са ти неудобни хартиените книги сега. И няма да има проблеми, ще ги решат всички (да кажем); никой няма да ти шепне в ухото команди и да те контролира, мозъкът ще го възприема не като чуждо тяло (има стотици варианти върху които работят за тая цел)... Може да имаш супербърз достъп и свръхскоростно четене, или дори в някаква форма да изживяваш книгата като контролирано интерактивно преживяване и така нататък..
И той - чипът/четецът - по всяка вероятност ще бъде "умен", с ИИ, вероятно по-напреднал, или нещо още по-добро. Освен това бионичните протези (с ИИ) много се развиват и се доближават до крайъгълният камък - получаване на стабилна обратна връзка, усещане като твоя ръка и накрая интеграция с нервната система. Ще можеш да вършиш неща, които не можеш с обикновена ръка. (Свръхслухови импланти, зрителни позволяващи да виждаш много повече от обикновени очи, и тн..)
Така че ако е/стане евтино и достъпно, аз не виждам проблем за теб. Всичко което би било проблем, са някакви остарели разбирания и предразсъдъци.
Нали? (Питам просто, интересно ми е.)