Държавата наказва честните данъкоплатци с по-високи осигуровки

happyslacker

New Member
Бил си честен с данъците и осигуровките през 2009? Сега плащаш повече!

Коментар в lex.bg

Преслав Недев каза:
На практика излиза, че две различни физически лица с еднакъв годишен доход през 2011 година, например 5000 лв, единият ще плати осигуровки върху 420 лв, защото през 2009-та е декларирал примерно 3120 с годишната декларация, а другия, имал неблагоразумието да работи на светло и декларирал 5 401 лв, съвестно си е изравнил с годишната декларация осигуровките и си е довнесъл дължимата разлика тогава, сега ще плаща върху основа 450 лв. Това, че тази година може да няма поръчки, може да не изкара толкова пари, колкото по времето на Тройната коалиция, това не е важно – бил е глупак, и за глупостта си сега ще плаща повече.

Така приетият текст създава неравнопоставеност между самоосигураващите се. При едни и същи условия, отделните лица ще имат различна осигурителна тежест. Дори може да се каже, че създава дискриминация спрямо доходите на лицата от преди 2 години. За много от самоосигуряващите се преди 2 години кризата не беше толкова ясно усещана, имаха и по-високи доходи от момента, а сега, през 2011 г., трябва да понесат една по-висока осигурителна тежест в сравнение с други такива лица, които по една или друга причина през 2009 г. са имали по-ниски доходи или просто не са имали дейност. Излиза, че законът наказва хората, които преди 2 години са декларирали по-високи доходи.

Трябва ли да се споменава, че в този си вид приетият текст за минималните осигурителни доходи на самоосигуряващите се лица противоречи на Конституцията (чл.19 ал.2 Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.), както и на чл. 3 т. 3 от Кодекса за социалното осигуряване (Държавното обществено осигуряване се осъществява въз основа на принципите на равнопоставеност на осигурените лица)?
 
От: Държавата наказва честните данъкоплатци с по-високи осигуровки

тцтц, е как да е иначе, тя, ако не е държавата...Касичката трябва да се донапълни отнякъде, защото кой после ще се облагодетелства. Мечо Пух го е казал :'Колкото повече, толкова повече'. Уви, май няма да доживеем нещо свястно от държавата.
 

Горе