Един правен / странен въпрос за домейн на КОМПАНИЯ!!!

dertre

Well-Known Member
Сетих се да взема два домейна (всъщност измислих 3 ама единия някой ме е изпреварил :( ) които са международно рекламирани и имат мнооооого трафик от целия свят . Става въпрос за домейн на КОМПАНИЯ който има много посещения ,но начина му на изписване е малко изкелифенчин и лесно ще се бърка от много хора при писането му ако не го гледат и преписват буква по буква дословно . Идеята ми е да паркирам и двата домейна да кажем при Гоогле и от там да си точа парички . Въпроса ми е имат ли право въпросната компания да ме осъди за това ,че домейна ми прилича много на техния (реално погледната съм добавил само една буква в тия които мисля да купя но по този начин самия домейн на фирмата звучи както се произнася и както е името на фирмата ) ? Например техния домейн е www.imetonfirmata.com а моя ще бъде www.imetoNAfirmata.com . Освен от фирмата Google може ли по някое време да ми банне акаунта заради такъв домейн който ще обира трафик от грешно въвеждане ? Мерси предварително за отговорите ако някой е правил нещо подобно .
 
От: Един правен/странен въпрос !!!

той прилича. ама не е баш като техния :) адидас да съди за адибас.ком?
а и ТИ НЕ ГИ ПОЛЗВАШ ЗА КОНКУРЕНТНА дейност на ор'гинала
 
От: Един правен/странен въпрос !!!

Е vbox6.com и vbox8.com не се съдят предполагам:)
 
От: Един правен/странен въпрос !!!

Въпроса е че КОМПАНИЯТА е доста голяма и донякъде името и ще фигурира в домейна . На домейна няма да има конкурентен сайт или какъвто и да е сайт а просто паркиран домейн . Един вид ако в името на домейна има името на дадена компания имат ли право да имат претенции ?
 
Re: Един правен/странен въпрос !!!

Това, което знам аз е, че просто отнемат домейните, които съдържат име на запазена марка. Примерно формула 1, ако направиш сайт на домейн f1club, може да ти го вземат (даже имаше такъв случай с български сайт). Същото е и с домейни, които съдържат в себе си google, например. Не съм чул да има по-сериозни последствия освен отнемането на домейна. Хубаво е да се консултираш с някой юрист за да си напълно сигурен, но според мен ако го регистрираш с private whois и не слагаш сайт върху него, а само го паркираш - няма да имаш по-големи проблеми от това евентуално някога да си поискат тоя домейн.

P.S. Като ги регистрирраш домейните, драсни едно ЛС да кажеш кои са, че ми стана интересно. :)
 

Горе