Емоционално ли пазарим онлайн?

Caprice

Active Member
Противно на очакваното не взимаме разумно решение основавайки се на цената и ползата от покупката. Хората са склонни да се пазарят под въздействието на емоции, не на разумен избор.

Хубавото е, че неразумността е предвидима. Добрите дизайнери могат да се научат от какво се влияят купувачите и да им въздействат на решението за покупка.
Ето как:
1. Хората не могат да сравнят нещата по относителен начин-Направен е експеримент при който продажбите на даден продукт скачат два пъти, ако на клиентите се покаже продукт с подобна цена и по-ниско качество. По този начин им се повлиява да изберат оригиналния продукт.
2. Хората предпочитат безплатното пред по-добра сделка-предпочитат да вземат безплатен 10$ ваучер за подарък отколкото да платят 7$ за 20 доларов ваучер за подарък
3. Първоначалните ни очаквания повлияват на преживяването след това/опита с продукта - хората купуват Кока Кола заради марката, а не заради вкуса. Направените експерименти показват, че по-скъпите болкоуспокояващи действат по-ефективно от евтините заради т.нар.плацебо ефект.
4. Мислим в относителни стойности - хората биха вървели 15 минути за да спестят 7 $ от цената на 18$ продукт, но не биха изминали същото разстояние за да спестят тези 7$, ако цената на продукта е 455$

Статията ми хареса и реших да преведа част от нея.
Още такива експерименти можете да намерите в източника :)
 
Последно редактирано:
От: Емоционално ли пазарим онлайн?

Хаха, така си е. Хората са първоинстинктивни, почти никой не мисли рационално.
Имаше една сентенция на някой известен философ, че хората прекарват над 90% от живота си на автопилот. Повечето ни действия са заучени ситуации. Много рядко мислим кое и как. Тука в този форум не е баш така де, ама по принцип хората са си глупави, харесва им да са глупави и искат такива да си останат. За тях термина "глупав" се превежда "нормален", щото глупавия сред глупави си е нормален :)

Аз като се замисля познавам по малко от 20 човека които са над общовъзприетото нормално ниво на масовия буламач из БГ и могат наистина да мислят трезво.
 
Caprice, благодаря за информацията, полезна е. Жалко, че статията е доста кратка. От доста време се интересувам от по-детайлен анализ на потребителското поведение и психологията на хората при вземане на решение и нещата в тази област са доста интересни. :) Препоръчвам на всеки, който се занимава с някакъв вид търговия да се поинтересува по-сериозно от темата. :)
 
От: Емоционално ли пазарим онлайн?

ето две интересни клипчета по темата (имат субс на бг )
ted_com/talks/dan_ariely_asks_are_we_in_control_of_our_own_decisions.html
ted_com/talks/dan_ariely_on_our_buggy_moral_code.html
 
От: Емоционално ли пазарим онлайн?

Много хора, особено ако са с юдейски или арменски ориджин, се разчувстват и стават изключително емоционални и раними всеки път като дават пари...
Човещинка.
 
Сега изгледах и ведеотата пуснати от smaili - доста интересни неща за човешкото поведение и начин на взимане на решения.
Ако някой знае още подобни статии, видеота или книги - пускайте! :)
 
От: Емоционално ли пазарим онлайн?

Хората имат навика да купуват всякакви ненужни боклуци онлайн. Това е факт. Само разгледайте коментарите за различните продукти в DealExtreme.
 

Горе