Естония - гражданство и фирма онлайн

Взехте ли си гражданство и фирма онлайн в Естония?
Естония – как взех цифрово гражданство и си отворих фирма и защо.
След като поне десет пъти обещавах да напиша този текст, ето го – само два дена след като моята естонска фирма официално е стартирала дейност и първото събитие, което ще организира вече е факт.

Как започна всичко?

Случайно видях за това, че Естония предлага цифрово гражданство преди няколко години, но в края на миналата година реших да кандидатствам. В общи линии е губене на време и пари, си казах тогава и на си пуснах документите, ей така от любопитство, за да подкрепя инициативата. В общи линии, получавате електронен подпис, който е валиден в Естония, скоро и в целия ЕС и имате право да си откриете фирма и да я управлявате онлайн, без никакви разправии.

Картата

След като попълних всички документи и си писах по мейла с граничната им полиция, защото бях си направил снимка, която изобщо не отговаря на изискванията, картата ми с електронния подпис беше доставена в естонското посолство в Прага и ми я дадоха на малка церемония. Беше супер яко :) Освен картата, получавате и USB четец и достъп до много е-услуги. Вижте сайта на инициативата в линка по-горе.

Фирмата

След като вече си бях подал документите, се позаинтересувах за отваряне на фирма, защото имам една в България и ми е голям зор със всички пълномощни към счетоводителите, със всички процедури и декларации и полълването на всякакви документи и най-вече с подписването на хиляди фактури и със признаването на разходи и …абе ако имате бизнес в България знаете за какво говоря – много бюрокрация.

Проучих нещата и ми направиха впечатления няколко неща:

  • Като управител на фирма (тип ЕООД), няма нужда да плащам никакви осигуровки на месец.
  • Всичко става онлайн – подаване на декларации, подписване на фактури, документи, комуникация със служби, счетоводство и т.н
  • Ако не искаш да си плащаш заплата или дивидент – не плащаш никакви данъци – тоест ако искаш да си инвестираш печалбата във фирмата.
  • Ако искаш да си платиш дивидент – се плаща 20% данък, но на следващия месец, тоест не се натрупва.
  • Срещу малка такса на месец (по-малка от „месечното обслужване от счетоводител“) получаваш услуга, което включва – регистрация на фирма, адрес, месечно счетоводно обслужване, поддръжка (почти веднага отговарят на въпросите) и още няколко услуги (като регистрация по ДДС) и съдействие за всичко в Естония.
  • Признават доста повече неща, като разход на фирмата, отколкото в България.
  • Правителството има грант за стартиращи фирми, но това е друга история :)
В крайна сметка реших, че е добре да си направя фирма в Естония, което ми излезе следните пари:

  • 100 Евро за цифровото гражданство
  • 190 Евро за регистрацията на фирмата (държавна такса) – стана за 15 минути
  • 120 Евра за билет за отиване и връщане до Естония (към момента за откриване на банкова сметка се изисква посещение офлайн, вижте по-долу)
  • Месечна такса след първия месец. (много по ниска от месечната ми такса при счетоводителите)
Банкова сметка

Услугата, която ползвам ми съдейства за откриване на сметка в банка. Към момента трябва да се отиде лично за разговор с банков агент, защото банките все още не са приложили закона, който беше приет в средата на миналата година, за онлайн интервюта, вместо за офлайн такива.

Сметката, която ми предложиха е без такса за обслужване, без такса за превод в страните на ЕС и с чудесно електронно банкиране.

Извод

В България ми беше бреме да си управлявам бизнеса, макар, че бях делегирал повечето задачи на счетоводителите си. Сега е удоволствие!

Въпроси?

Ако имате въпроси, повечето са отговорени тук, но ме питайте и мен, ако искате, със сигурност съм изпуснал доста неща :)

Ако сте тръгнали по моя път, препоръчвам LeapIn като фирма, която да ви поеме повечето от задачите, който бихте имали. Екипът им е супер!

А и в петък, 6.1 около 17:30 ще говоря по Bloomberg TV Bulgaria точно за бизнес климата в Естония :)
Богомил "Бого" Шопов
 
Много добра тема си старитрал!
Абе само за спорта, Естония не ли е ЕС/ЕЗ и НАТО - как така те не са разорана нива като нас, или световната конспирация я подминала Естония ... хайде сега по-сериозно. Естония е направо еталон за администрация и най-вече условия за бизнес - щом все още в НАП се ходи с дискета и с дискета се подават данни какво да си говорим повече ...
 
Естония си отива към Росия отново, Темата е глупава.
 
Естония си отива към Росия отново, Темата е глупава.
Ти явно си новият форумен "титан на мисълта"? Карай и такива трябва да има :)
 
все още в НАП се ходи с дискета
В България това се очертава като дефицитна стока вече. Моя позната не може да си намери дискети.
Естония си отива към Росия отново, Темата е глупава.
Дали?!
През Естония си купувам руски семена на корем.
Едва ли съм единственият, който пазарува руски стоки през Естония. ;)

NB
Нещо си в депресия напоследък - не даваш предишното качество.
 
Последно редактирано:
А за електронни подписи дали сте чували?
Явно нямаш представа от реалния бизнес в България. Спри телевизиите и интернета и се разходи по махалата и селата. ;)
 
Викат ме днес в счетоводството. Те в тоя сайт http://www.gli.government.bg/ трябва да подадем декларация Х. Съответно гледам аз нещата с ел. подпис, работата бива. Има бутон регистрирай нов потребител. Пиша аз поща и име... Системата плюе грешка. 2ри опит пак същото. Намирам телефон за връзка. По телефона ми обясняват съвсем учтиво да мина едни 60км да подам искане в областния град (за ел. услуга). Та как няма да си направиш фирма при такова описание.
ПП Сигурно преценяват по очите дали си надежден.
 
Явно нямаш представа от реалния бизнес в България. Спри телевизиите и интернета и се разходи по махалата и селата. ;)
Имам представа и се броя за бизнесмен ;) Който не иска да се интегрира да си стои у махалата, но и да спре да се оплаква. Електронните услуги на НАП са си доста прилични и вършат перфектна работа.
 
Имам представа и се броя за бизнесмен Който не иска да се интегрира
Мда, ясно.
Стотици фирми се обслужва счетоводно за 30-50 лв на месец.
 
Много добра тема си старитрал!
Абе само за спорта, Естония не ли е ЕС/ЕЗ и НАТО - как така те не са разорана нива като нас, или световната конспирация я подминала Естония ... хайде сега по-сериозно. Естония е направо еталон за администрация и най-вече условия за бизнес - щом все още в НАП се ходи с дискета и с дискета се подават данни какво да си говорим повече ...
Потвърждавам за дискетата... ахахахах, щях да падна като ми го казаха...
 
Потвърждавам за дискетата... ахахахах, щях да падна като ми го казаха...
И аз потвърждавам. :) Но вече могат и флашки....поне в този НАП в Красна Поляна в София. :) Не знам как е по по-локалните филиали. :)

Да не забравяме как края на Април ще паднат сървърите на търговския регистър, заради подаването на декларациите онлайн. :) Абе имаме още по какво да работим....и няма да стане с тънката лайсна да се минава навсякъде.
 
Дискетите им са за това, че компютрите им са много стари. Най-новия хардуер в тях е ЮСБ клавиатурата с чип четец и съответно сигурно на старите щайги другите ЮСБта съм из забранени от администраторите и искат да им се праща на дискета.

Ние пратихме по мейла.
 

Горе