Жалба срещу ниотариус

karlson

Active Member
На скоро мой познат имаше работа при нотариус. На пръв поглед всичко, което са направили в кантората е законно, но въпреки това са увеличили цената на услугата, като са включили ненужни услуги от себе си зада му вземат повече пари. По този начин са го ошушкали здраво...
Може ли по някакъв начин да се подаде жалба срещу нотариуса и как и точно ?
 
Ами, доколкото съм чувал, жалба може да се пусне до Нотариалната камара на РБ, стига нарушението да не представлява престъпление. Ако нарушението представлява престъпление, то е ясно - прокуратура. Цялата дейност на нотариусите е регламентирана със закона за нотариусите и нотариалната дейност http://www.lex.bg/laws/ldoc/2133897733
 
Mая Манолова омбудсмана тя* много ги обича *нотариуси и др .такива там входирай жалба
Функциите на омбудсмана са малко по-различни от това, да се занимава с разследване на конкретни дела. Дори и да намери безспорни доказателства, омбудсмана може единствено да инициира законодателни промени или да сезира компетентни органи. Така поне мисля.
 
Без да защитавам нотариуса, при него за разлика от влизането в съд или в кантората на ЧСИ се отива доброволно и се предполага, че всеки иска да му бъде свършена някаква работа срещу съответното заплащане - за заплащането има съответна тарифа, с която всеки може да се запознае преди да отиде при нотариуса и съответно да попита колко ще му струва. Факт е че някои нотариуси завишават драстично цените в зависимост от социалния статус на клиента - случвало ми се е за пълномощно на българин с двойно гражданство да поискат над 100 лв. като се знае, че лицето няма къде да ходи. Също, като разбере професията на клиента му. За всяка услуга се издава фактура така, че нещата се обсъждат с него преди да се извърши услугата. Омбудсмана няма такива правомощия. За извършени нарушения в дейността на нотариуса има дисциплинарен съд, но това е друга тема - имаше един легендарен нотариус, който беше препродал един бус между 3 и 5 пъти на различни хора, без да знае собственика му - при доказани нарушения следва лишаване от права в някои случаи и завинаги.
 
Доколкото съм запознат цените им са фиксирани и няма как да поискат повече пари за една конкретна услуга. Ако обаче се ползват няколко услуги или се извърти по този начин номера, то ще е трудно да се докаже, че е "прецакан" човека.
 
Спомен от старите ленти...
Довършете си сами "Всяко стадо си има ...".
Всички сделки при които избирам нотариус, са при един и същ човек, проверен предварително и доказал се през годините.
 
днес ме светнаха, че нотариусите определят тарифата според човека, тоест не е зле да изглеждате като клошари и ако имате опция да обиколите на няколко места, а не да се гръмнете като в примера по-горе.
 

Горе